به گزارش خبرداغ به نقل ازخبرآنلاین؛ مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان و تأمینکنندگان برنج و امیر آقاجانیان، عضو انجمن تولیدکنندگان برنج در کفتکو با روزنامه همشهری به بررسی علل گرانی این کالای اساسی پرداختند.
چرا برنج گران شد؟
نیاز واقعی بازار برنج
کشاورز: طبق محاسبات کارشناسان انجمن برنج، ما درمجموع حدود 650هزار هکتار زمین زیرکشت برنج داریم و بهطور متوسط میزان برداشت محصول 2.5تن در هکتار است. با این حساب تولید برنج کشور کمی بیش از 1.6میلیون تن است. در آنسوی ماجرا، کشور سالانه به 3.3میلیون تن برنج نیاز دارد که حداقل 1.6میلیون تن از آن باید از محل واردات تأمین شود. وقتی مسئولان عدد اشتباه برای تولید داخل اعلام میکنند و به اعتبار همان آمار جلوی واردات را میگیرند، نیاز بازار تأمین نمیشود. بنابراین مهمترین عامل گرانی برنج را باید در برآورد اشتباه تولید دانست که سبب شد واردات به اندازه کافی انجام نشود.
تأثیر احتکار بر قیمت برنج
کشاورز: موضوع احتکار که معاون اول نیز اخیرا مطرح کرد، زمانی ممکن است شکل بگیرد که فصل برداشت تمامشده و عرضه برنج کم است. الان ما در آستانه برداشت هستیم و محتکر اگر عقل داشته باشد قبل از رسیدن برداشت جدید باید موجودی را در اوج قیمت میفروخت؛ چراکه تجربه میگوید با آغاز فصل برداشت افت قیمت خواهیم داشت.بهنظر میرسد مطرح کردن موضوع احتکار در شرایط فعلی، فرار روبهجلو است. اینکه کشاورز به امید گرانتر شدن نفروشد یک احتکار کوچک است، اما احتکاری که بخواهد روی بازار تأثیر بگذارد از عهده شرکتهای بزرگ هم ساخته نیست، زیرا نیازمند انبار بزرگ و هزینه بالایی است.
برنج پاکستانی در کیسه ایرانی
آقاجانیان: در کنار واردات رسمی، ما واردات غیررسمی و قاچاق برنج پاکستانی را هم داریم که 70درصد آن در مازندران تخلیه میشود و بعد از ورود به کیسههای مجهول و نامعتبر به نام برنج دمسیاه مازندران و... بهعنوان برنج اعلای ایرانی وارد بازار میشود. این تقلب به حدی زیاد است که یک تولیدکننده کیسه برنج در مازندران، سفارش 400هزار کیسه را از یکی از شهرهای فاقد برنج کشور گرفته بود؛ درحالیکه ما به عنوان تولیدکننده برنج آنقدر کیسه نمیخریم. در تعزیرات و اصناف شمال چند پروانه مربوط به این تقلبها وجود دارد. ضروری است با این تخلفات فورا برخورد شود.