به گزارش خبرداغ به نقل از خبرآنلاین، مریم فکری: در حالی قیمت گوشت در بازار به طور عجیبی بالا رفته و گزارشهای میدانی خبرآنلاین، از رسیدن قیمت گوشت به طور متوسط به حدود ۳۰۰ هزار تومان حکایت دارد که دولت با عرضه گوشت گرم، وعده کنترل بازار را به مردم داده است.
اما به گفته مغازهداران، به حدی قیمت گوشت بالا رفته که تقاضا برای خرید را با شدت کاهش داده است. به گفته آنها، در شرایطی که در روزهای پایانی آبانماه امسال هر کیلو دام زنده در حدود ۹۰ هزار تومان بود، هماکنون قیمتی در حدود ۱۵۰ هزار تومان دارد.
چرا گوشت گران شد؟
در این شرایط، حالا معاون امور تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی درباره دلایل گرانی گوشت در بازار گفته؛ بازار گوشت قرمز درگیر دلالی و واسطهگری شده بود که با واردات گوشت گرم، بازار به ثبات رسیده است و این ثبات ادامهدار خواهد بود و قیمتها نیز کاهشی خواهد شد.
حسین دماوندینژاد در ادامه عنوان کرده؛ گوشت گوسفندی در دنیا کالای لوکس است ولی در فرهنگ ما علاقه بسیاری به گوشت گوسفند وجود دارد. گوشت گوسفندی در کشور ما درگیر اقتضائات فصل است، ولی گوشت گوساله اینگونه نیست.
وی افزوده؛ دام سبک در شهریور و مهر آماده جفتگیری میشود و دام آبستن دیگر به کشتار نمیرود تا در اسفندماه زایش را انجام دهد. زایش که صورت گرفت، برهها وارد بازار میشود.
معاون وزیر جهادکشاورزی تصریح کرده؛ دام سبک وابسته به مرتع است. سالانه مراتع ۱۰.۵میلیون تن علوفه رایگان در اختیار دام سبک می گذارند. امسال بارندگی ها بسیار خوب و از میزان متوسط بالاتر بود. ولی متاسفانه در سالی که بارندگی بالاست، درگیر سیاه بهار می شویم. ۶۶ میلیون راس دام سبک در کشور داریم و وقتی بارندگی خوب است، دامداران رغبتی برای فرستادن دام به کشتارگاه ندارد و وقتی خشکسالی میشود، دامداران بیشتر دامهایشان را به کشتارگاه میفرستند.
دماوندینژاد متذکر شده؛ افزایش تقاضا در نیمه دوم سال، کمبود دام سبک و وابستگی دام سنگین به سبک، تاخیر در ارسال دام و گوشت به دلیل سرما و یخبندان در جاده ها نیز از دلایل دیگر این افزایش قیمت است.
به گفته وی، اجازه دادهایم تعدادی دام اصلاح شده دارای مجوز که مبتنی بر فصل نیستند و میتوانند در طول سال ۲تا ۳ بار زایش داشته باشند در میان دامها قرار بگیرند ولی این امری زمانبر است.
وی در پاسخ به اینکه چرا به جای واردات وزارت جهادکشاورزی اقدام به خرید دام از دامدار داخلی نکرد، گفته؛ هدف ما به جای واردات حمایت از تولیدکننده داخلی است، ولی گاهی مجبور هستیم برای ساماندهی بازار اقدام به واردات کنیم. البته لازم به ذکر است که امسال یکی از بینظیرترین سالهای خرید دام بود. خرید را تا جایی ادامه دادیم که بازار بههم نریزد. وظیفه ما این بود که خرید را تا رسیدن تولیدکننده و مصرفکننده به تعادل انجام دهیم که این اقدام صورت گرفت و در حال حاضر خرید متوقف شد.
وی همچنین از توزیع شقه گرم گوسفندی با قیمت هر کیلو ۱۸۰ هزار تومان خبر داده و افزوده؛ توزیع گوشت منجمد به صورت گسترده و نامحدود برای تنظیم بازار گوشت صورت میگیرد.
دماوندی نژاد عنوان کرده؛ تاکنون ۳۰۰ هزار راس دام سبک و ۳۰۰۰ راس دام سنگین در مقطعی که با مازاد دام مواجه بودیم صادرات صورت گرفت، ولی در حال حاضر این صادرات متوقف شده است.
کاهش قیمت گوشت از هفته آینده؟
در این میان، سیدمحمد آقامیری، رییس سازمان دامپزشکی، از آغاز روند کاهشی گوشت در کشور خبر داده و گفته است: با توجه به تلاطم قیمت گوشت در بازار، طی هفته آتی به مقدار کافی گوشت و دام زنده از مرزها به کشور وارد خواهد شد.
آقامیری با بیان اینکه قیمت کنونی گوشت به شدت کاهش پیدا خواهد کرد، عنوان کرده؛ به همه دامدارانی که دام خود را به منظور افزایش قیمت و فروختن با سود بالاتر نگه داشتهاند، توصیه میکنیم هر چه سریعتر دام خود را به بازار عرضه کنند تا با کاهش قیمت گوشت دچار ضرر و زیان مالی نشوند.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اعلام اینکه در خصوص ضرر و زیان دامدارانی که به منظور افزایش قیمت دام را روانه بازار نکردهاند، وزارت جهاد کشاورزی پاسخگوی ضرر و زیان آنها نخواهد بود، تصریح کرده؛ با واردات گوشت به کشور، طی هفته آینده قیمت گوشت به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه کاهش قیمت بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزارتومان طی هفته آینده خواهد بود، متذکر شده؛ در حال حاضر صادرات گوشت قرمز از کشور صورت نگرفته و ممنوع است و تولید در بازار داخلی باید عرضه شود.
منتظر کاهش قیمت گوشت نباشید
در مقابل اما، علی اصغر ملکی، رییس اتحادیه گوشت گوسفندی تاکید کرده؛ ما جلسهای با مسئولین داشتیم و تدابیری برای بازار شب عید و ماه رمضان اندیشیده شد. بازار شب عید را با واردات پوشش خواهیم داد تا حداقل قیمتها به همین میزان کنترل شود و بالاتر نرود.
به گفته او، گوشت منجمد هم وجود دارد تا افرادی که بودجه کمتر دارد بتوانند گوشت خود را خریداری کنند. با واردات گوشت قیمت ها کاهش پیدا نمیکند اما حداقل میتوان قیمت آن را کنترل کرد زیرا به آخر سال رسیدهایم و داشتههایمان رو به اتمام است.
وی متذکر شده؛ انتظار می رود مجموع اقدامات دولتی تاثیر خود را به طور محسوس در قیمتهای فعلی گوشت قرمز بگذارد و تداوم در عرضه این محصولات محدودیت در عرضه این کالاها را پوشش دهد.
بیشتر بخوانید:
مصرف گوشت کم شد
در این شرایط، افشین صدردادرس، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین با اشاره به کاهش مصرف گوشت در کشور، گفته؛ به طور مسلم وقتی قیمتها به این شکل افزایش پیدا میکند، مردم توان خرید را از دست میدهند و همینطوری هم مردم مشکل خرید داشتند.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک عنوان کرده؛ در طول دو سال گذشته براساس آنچه که در مرکز آمار ایران گزارش شده، سرانه مصرف گوشت کاهش پیدا کرده است. سرانه مصرف هم به این دلیل کاهش پیدا میکند که مردم قدرت خرید ندارند.
وی تاکید کرده؛ با افزایش قیمتهایی هم که اخیرا اتفاق افتاده، دیگر از ما بهتران میتوانند گوشت خرید کنند و دیگر مردم عادی و طبقهای هم که یک مقدار وضع بهتری داشتند، امکان خرید ندارند. فقط دیگر از ما بهتران میتوانند گوشت بخرند.