به گزارش خبرداغ به نقل از اقتصاد نیوز : افزایش بهای مواد غذایی و تداوم آن به تهدیدی برای دولتها و بانکها در جهان تبدیل شده است. بهای نان در اتحادیه اروپا به طور متوسط طی شش سال گذشته ۴۰ درصد بالا رفته است. در همین بازه زمانی افزایش قیمت نان و غلات در ایران بالای ۶۰۰ درصد برآورد شده است.
تورم مواد غذایی همچنان در جهان بالا است و در هفتههای پیش رو روند افزایشی دارد. آسیبهای وارد شده به زنجیره تامین طی دوران شیوع ویروس کرونا و تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین از مهمترین دلایل این افزایش در قیمت مواد غذایی بوده است.
از آنجا که تورم و افزایش قیمت مواد غذایی مانع اصلی در قدرت خرید و دسترسی آحاد جامعه به مواد غذایی و ناامنی غذایی است، این گزارش به بررسی و مقایسه وضعیت دو قلم اساسی سفره خانوارها یعنی نان و گوشت در اتحادیه اروپا و ایران پرداخته است.
قیمت نان اکنون بیش از هر زمان دیگری است. داده های اداره آمار کمیسیون اروپا (یورواستات) حاکی از آن است که شاخص قیمت نان در اتحادیه اروپا در بازه زمانی بین بهمن ۱۳۹۵ تا بهمن ۱۴۰۱ از ۱۰۰.۰۳ به ۱۴۰.۴۲ واحد رسیده است. یعنی قیمت نان در این کشورها طی شش سال گذشته، ۴۰ درصد افزایش یافته که ۲۰ درصد آن در یک سال گذشته و پس از حمله روسیه به اوکراین رقم خورده است.
ایران نیز در سال های اخیر با با افزایش شدید قیمت مواد خوراکی در کشور مواجه بوده است. گزارش های مرکز آمار نشان میدهد که در بازه زمانی مذکور،قیمت نان و غلات ۶۲۱ درصد گران تر شده است که ۶۲ درصد آن متعلق به یکسال گذشته است.
تورم نقطهای انواع گوشت نیز در اتحادیه اروپا به طور متوسط طی شش سال گذشته ۳۴ درصد رشد را تجربه کرده است. پیش از حمله روسیه به اوکراین این افزایش فقط ۱۴ درصد بود.
در ایران نیز بر اساس گزارشهای رسمی، از بهمن ۱۳۹۵ تا بهمن سال گذشته، شاخص قیمت گوشت قرمز و سفید و فرآورده های آنها از ۱۰۵ واحد در بهمن ۱۳۹۵ به ۹۲۲ واحد در بهمن سال گذشته رسیده است. به عبارت ساده تر در فاصله شش سال قیمت گوشت در ایران ۷۷۸ درصد رشد را تجربه کرده است.