به گزارش خبرداغ به نقل از جمهوریت – آیین رونمایی از دستاوردهای طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی خراسان جنوبی با حضور سیدرضا فاطمی امین وزیر صمت، وجیهالله جعفری رئیس هیات عامل ایمیدرو و علیرضا شهیدی معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، مصطفی نخعی رئیس مجمع نمایندگان استان خراسان جنوبی و نماینده مردم نهبندان و سربیشه و محمدصالح جوکار نماینده مردم یزد و اشکذر و رئیس فراکسیون معدن و صنایع معدنی مجلس شورای اسلامی، رضا محتشمیپور معاون معدنی و فرآوری وزارت صمت و همچنین جعفر عمرانی معاون زمینشناسی، محمدباقر دری معاون اکتشاف، احمد رضازاده معاون فناوری، برنامهریزی و بودجه و احمد قرایی مدیر حوزه ریاست سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور پیشازظهر امروز در محل وزارت صمت برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان اینکه طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی کشور کار بر اساس بیانیه مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب آغاز شد، گفت: کشور ما دارای حدود ۷ درصد ذخایر معدنی جهان است اما هنوز هم ذخایری بسیاری وجود دارد که اکتشاف نشده است.
شهیدی با بیان اینکه جرای طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی خراسان جنوبی از مهر ماه سال ۱۴۰۰ آغاز شد و در طول یک سال به سرانجام رسید که این زمان در سال های گذشته تا ۴ سال نیز به طول میانجامید.
وی افزود: سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور از سال گذشته گام مهمی در جهت اکتشاف برای تامین خوراک صنایع کشور برداشت و با ایجاد این طرح کار به صورت متمرکز انجام شده و اکتشاف به صورت سیستماتیک انجام میشود.
معاون وزیر صمت، با اشاره به ویژگیهای این پروژه گفت: تغییر پارادایمهای اکتشاف، انجام اکتشافات سیستماتیک، آموزش درون و بیرون سازمانی، ارتقای فعالیتهای آزمایشگاهی، انجام برخی مراحل آزمایشگاهی در محل پروژه و بایگانی سیستماتیک نمونه برداشتی از جمله مواردی بود که برای اولین بار در یک طرح زمینشناسی مورد توجه قرار گرفت.
به گفته شهیدی، مجموع کل ایستگاههای میدانی برای تهیه نقشههای زمینشناسی در طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی خراسانجنوبی بالغ بر ۱۰ هزار و ۷۵۵ ایستگاه، نقشههای ژئوشیمیایی ۹ هزار و ۳۵۵ ایستگاه و نقشههای زمینشناسی اقتصادی نیز بالغ بر ۲ هزار ۵۰۰ ایستگاه بوده است.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور تصریح کرد: ماده معدنی نیکل برای اولین بار در شرق کشور طی پروژه طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی خراسان جنوبی اکتشاف شد که به عنوان دستاورد این سازمان محسوب میشود.
وی ضمن اشاره به تهیه نقشه زمینشناسی یکپارچه تهیه شده از پهنه بیرجند طی پروژه طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی خراسان جنوبی گفت: این نقشه همسانسازی شده دارای دقت و کیفیت چندین برابری نسبت به نقشههای قبلی است و جزو یکی از بزرگترین فعالیتهایی است که در طول تاریخ ۶۲ ساله سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور برای اولین بار در این مساحت انجام شده است.
در ادامه این نشست وزیر صمت، درباره اهمیت طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در کشور، گفت: وقتی بیان میکنیم ایران دارای معادن زیادی دارد بدین معناست که وقتی پروانه بهرهبرداری صادر میشود به عنوان معدن یاد میشود و قبل از آن ذخیره معدنی است.
سیدرضا فاطمیامین با بیان اینکه برای دستیابی به گواهی کشف چهار مرحله بایستی انجام شود، افزود: دو مرحله شناسایی و پیجویی که دارای مخاطره بالایی است و بخش خصوصی توان ورود و سرمایهگذاری در آن را ندارد به عهده حاکمیت و سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور است و در خراسان جنوبی مطالعات زمینشناسی بهطور فشرده و به جای ۳ سال طی یکسال انجام شد.
وی ادامه داد: حاکمیت به موضوع شناسایی و پیجویی وارد میشود و علاوه بر آن زمانی که این محدودهها به مزایده گذاشته میشود، اگر ندانیم چه در اختیار داریم قیمتهایی که ارائه میشوند نیز واقعی نیستند.
به گفته وزیر صمت، خوشبختانه در این مسیر اقدامات خوبی انجام شده و اکتشافات جدیدی نیز توسط سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در راستای طرح تحول زمینشناسی که از استان خراسان جنوبی انجام شده و ذخایر بسیار ارزشمندی از سنگآهن، مس، کروم و غیره کشف شده و بهویژه در زمینه سنگآهن دغدغههای موجود بر کمبود آنها رفع خواهد شد؛ در حالی که پیش از این عنوان میشد در خوشبینانهترین حالت فقط برای ۱۵ سال دیگر سنگآهن در کشور موجود است.
وی تاکید کرد: اگر ما به عنوان بخش دولتی و حاکمیتی این کار را انجام ندهیم بنابراین در زمان مزایده معادن در واقع به درستی نمیدانیم چه چیزی قرار است واگذار شود و دقیقا ذخایر مربوط به آن معادن چیست و لذا هم ممکن است سهم انفال ضایع شود و هم بخش خصوصی در صورت برنده شدن در مزایده متضرر شود.
فاطمیامین با اشاره به پروژه تحول زمینشناسی و اکتشافات معدنی که از مهر سال ۱۴۰۰ کلید خورد گفت: در این راستا کشور را به سه بخش تقسیم کردیم که یک بخش ۴۲۰ پهنه ۶۲۵ کیلومتر مربعی است که در این منطقه به طور عمده به دنبال ذخایر فلزی هستیم که البته ۵۸ عنصر اکتشاف میشود و این در حالی است که در گذشته مطالعات برای اکتشاف ۲۰ عنصر انجام میشد.
وی همچنین یادآور شد: در گذشته مطالعات ژئوفیزیک هوایی با فواصل ۷ و نیم کیلومتر انجام میشد که در حال حاضر در پهنههای سازمان زمینشناسی واکتشافاتمعدنی کشور فواصل پروازهای خطی به ۲۰۰ متر کاهش یافته است.
وزیر صمت در رابطه با دستورالعملها و بخشنامههای متناقض بیان داشت: ۳۲۰ مصوبه دستورالعمل و بخشنامه متناقض و تکراری در حوزه معدن وجود داشت که منشأ فساد بود، بر اساس اقدامات صورت گرفته در وزارت صمت این بخشنامهها تقلیل یافته و یک بخشنامه ۸۰ صفحهای ابلاغ شده است.
وی بیان داشت: قبلاً واگذاری معادن فقط با اهلیت مالی انجام میشد اما در برنامه اخیر ما و مزایده بیش از ۵ هزار معدن که از مهر آغاز شده شرایط فنی نیز اضافه شده که موجب میشود که استخراج و بلافاصله فرآوری از معادن انجام شود.
در این مراسم همچنین رئیس مجمع نمایندگان استان خراسان جنوبی ضمن تشکر از اقدام مهم و راهبردی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در این استان اقدام صورت گرفته را بسیار ارزشمند عنوان کرد و گفت: امیدواریم این طرح مقدمهای برای ایجاد تحول در استان کمتر توسعه یافته خراسانجنوبی باشد.
مصطفی نخعی گفت: یکی از مواردی که همیشه در خراسان جنوبی از آن یاد میشد استفاده از ظرفیتهای معدنی است اما به دلیل اطلاعات کم و ناقص از وجود ظرفیتها میتوان گفت اقدام صورت گرفته توسط سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور اطلاعات ما را در مورد ذخایر معدنی خراسان جنوبی تکمیل میکند که میتواند ما را به تولید ثروت نزدیک کند.
وی ضمن اشاره به اظهارات رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور مبنی بر اینکه در گذشته نیز مطالعات زمینشناسی گستردهای در خراسانجنوبی انجام شده، تصریح کرد: از جناب آقای فاطمیامین خواستارم که فاز دوم مطالعات زمینشناسی در خراسانجنوبی تسریع یابد تا مطالعات تکمیل شود تا ما به شناخت دقیقی از ظرفیتهای معدنی استان دست یابیم.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلسشورای اسلامی ضمن تاکید بر تسریع در پروژه انتقال آب به منطقه گفت: اگر بناست ظرفیتهای معدنی به ثروت تبدیل شود بدون ایجاد زیر ساختهای لازم مثل تامین آب و برق مقدر نخواهد شد و ما از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت میخواهیم بر توسعه و تکمیل زیر ساختها تاکید کنند.
همچنین نماینده مردم یزد گفت: شاهد تحول جدی در بحث اکتشاف معادن هستیم و باید اساس اقتصاد کشور بر روی معادن قرار گیرد تا اقتصاد فعال و پویا شود.
محمدصالح جوکار افزود: بحث اکتشاف مهم و اساسی بوده که وزیر محترم صمت بر آن تاکید دارد و امیدواریم با این اکتشافها زمینه برای بهرهبرداری بهتر از معادن صورت گیرد، خصوصا در استانهایی مثل خراسانجنوبی که به تولید ثروت احتیاج دارند.
در پایان این نشست از اطلس نقشههای طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در خراسانجنوبی رونمایی شد
شایان ذکر است؛ مطالعات طرح تحول زمینشناسی و اکتشافات ذخایر معدنی در خراسان جنوبی از مهر ماه سال ۱۴۰۰ در استان خراسان جنوبی آغاز شد و مهر ماه سال ۱۴۰۱ به پایان رسید که خروجی این طرح در این استان شامل ۲۰ عنوان نقشه و در مجموع ۶۰ برگ در سه لایه مطالعاتی زمینشناسی، زمینشناسی اقتصادی و زمینشناسی ژئوشیمیایی تهیه شد و دستاوردهای آن در خراسان جنوبی در قالب نقشهها و گزارشهای منتشر شده است.
لازم به ذکر است؛ طرح تحول زمینشناسی و اکتشافات ذخایر معدنی کشور، توسعه مناطق کمبرخوردار و در راستای رونق بخش معدن، تولید اشتغال مولد با نگرش ویژه بر نیروی انسانی بومی، آمایش سرزمین در قالب کشف ذخایر جدید معدنی، افزایش بازدهی و کاهش موثر زمین تبدیل کانسار به معدن، تربیت نیروی انسانی متخصص بخش معدن (زمینشناسی و اکتشاف) در مناطق هدف پروژه تحول و ایجاد تحرک در بخش خصوصی (جامعه مهندسان مشاور) در حوزه زمینشناسی، اکتشاف و آزمایشگاههای علوم زمین از طریق برونسپاری فعالیتها را به عنوان اهداف مورد نظر در دستور کار خود دارد.
این طرح با بهرهگیری از همه ظرفیتها و با مشارکت تمامی مولفههای دولتی بخش معدن شامل سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و همچنین معاونت معدنی و فرآوری وزارت صمت انجام میشود و این بخشها در تامین منابع و اجرای این طرح با یکدیگر همکاری خواهند کرد.
شناسایی ۱۷ محدوده طلا، ۶۰ محدوده مس، ۲۵ محدوده نیکل، ۹ محدوده منیزیت، ۶ محدوده سرب و روی، شناسایی بیش از ۵۷۰ ناهنجاری ژئوشیمیایی رسوبات آبراههای برای عناصر طلا، نقره، مس، سرب، نیکل، آهن، روی، همچنین شناسایی ۶ محدوده مستعد برای اکتشاف گوهرسنگها(سافیر، عقیق، گارنت، زیرکن، آپاتیت، اسفن، اپیدوت) کاهش زمان تولید اطلاعات پایه زمینشناسی و معدنی از سه به یک سال و تهیه ۶۰ برگ نقشههای زمینشناسی، ژئوشیمیایی و زمینشناسی اقتصادی با مقیاس یکپنجاههزارم برای نخستین بار در کشور، بررسی آنومالی حاصل از ژیوفیزیک هوایی در منطقه اسفدن خراسانجنوبی به وسعت ۲۴ کیلومتر مربع برای اکتشاف آهن از جمله دستاوردهای این پروژه است.