به گزارش خبرداغ به نقل از ایلنا، وریا غفوری، کاپیتان استقلال از معدود چهرههای ورزشی و فوتبالی است که بهعنوان فردی کتابخوان و اهل مطالعه در بین این قشر شناخته میشود. تصاویر این ملیپوش سابق فوتبال ایران بارها در حال مطالعه کتاب منتشر شده است. به همین بهانه سراغ او رفتیم تا درباره کتابهایی که خوانده و میزان علاقهاش به مطالعه و همچنین تأثیری که چهرهها میتوانند در تشویق و ترغیب جامعه به کتاب و کتابخوانی داشته باشند، گفتوگو کنیم.
بهعنوان ورزشکار حرفهای، کتاب چه جایگاهی در زندگی شما دارد و میزان وابستگی شما به مطالعه چقدر است؟ در طول روز چقدر از وقتتان را صرف کتابخوانی میکنید و چه کتابهایی را بیشتر میپسندید؟
از وقتی جوانتر بودم و در تیم جوانان پاس بازی میکردم به مطالعه کتاب علاقه زیادی داشتم و کتابهایی با موضوعات مختلف ازجمله روانشناسی را مطالعه میکردم، اما حدود 5یا 6سالی میشود که به کتاب خواندن علاقه و وابستگی خاصی پیدا کردهام و اگر یک روز مطالعه نداشته باشم کمبود و جای خالی آن را در زندگیام احساس میکنم. به اعتقاد من مطالعه کتاب زمان و وقت خاصی ندارد و باید از هر فرصتی برای مطالعه استفاده کرد. خودم اغلب شبها که فراغت بیشتری دارم چند ساعت را به مطالعه اختصاص میدهم، اما زمان مطالعهام باتوجه به جذابیت کتابها متغیر است. اگر کتابی که میخوانم جذابیت بالایی داشته باشد، به همان میزان ساعت مطالعه من هم افزایش پیدا میکند.
مطالعه چه تأثیری بر زندگی حرفهای و شخصی شما گذاشته است؟
مطالعه یک امر واجب برای همگان است و ارتباطی با شغل و حرفه افراد ندارد. مطالعه ارتباط مستقیمی با میزان شعور، درک و فهم انسان از زندگی و هستی دارد و اگر کسی مطالعه و خواندن کتاب را جزو کارهای روزانهاش قرار دهد، بالطبع، درک و فهم او هم افزایش پیدا میکند. کتاب خواندن باعث میشود که انسان کمحرفتر شده و در عین حال متفکر شود و در نتیجه هر حرف و سخنی از دهانش خارج نشود و با تدبیر و درایت با دیگران ارتباط برقرار کند.
اغلب علاقهمند به مطالعه چه نوع کتابهایی هستید و تا امروز چه کتابهایی را مطالعه کردهاید که برایتان بسیار جذاب بوده و خواندن آن را به دیگران هم توصیه میکنید؟
کتابهای اجتماعی را بسیار دوست دارم. رمانها نیز باتوجه به اینکه موضوعات مختلف را در خود جای میدهند برایم جالب هستند، اما رمانهایی را که سرگذشت و زندگینامه انسانهای معروف را روایت میکند، بیشتر میپسندم. از زمانی که مطالعه را بهصورت جدی شروع کردهام، چند کتاب برایم جذابیت خاصی داشته؛ مثل کتاب «انسان خداگونه» نوشته یووال نوح هراری. همچنین کتاب «دنیای سوفی» که یک کتاب فلسفی و نویسنده آن یوستین گردر نروژی است. یک کتاب دیگر که مطالعه کردم و برایم جذابیت داشت «جامعهشناسی خودمانی» اثر حسن نراقی بود؛ کتابی مختصر اما مفید که بسیار جالب است.
آخرین کتابی که مطالعه کردهاید یا در حال مطالعه آن هستید؟
کتابی که بهتازگی مطالعه آن را تمام کردهام یک رمان با عنوان «بادبادک باز» اثری از خالد حسینی، نویسنده افغانستانی - آمریکایی است.
بهعنوان شخصی که به مطالعه علاقه زیادی دارد، چقدر تلاش میکنید تا فرزندان و نزدیکان خود را هم به سمت مطالعه سوق داده و تشویق کنید؟
یک دختر 4ساله و پسری 8ساله دارم و تا آنجا که بتوانم با خرید کتابهای داستان که مناسب گروه سنیشان باشد تلاش میکنم که با دنیای کتاب آشنا شوند و مطالعه جزو فعالیتهای دائمی زندگیشان باشد. البته دخترم هنوز کوچک است و سواد مطالعه ندارد، اما همین که پدر، مادر و برادر خود را در حال مطالعه ببیند، قطعاً در علاقهمندی او به کتاب بیتأثیر نخواهد بود و انس به کتاب در او شکل خواهد گرفت و ناخودآگاه در آینده در مسیر مطالعه قدم خواهد گذاشت و جذب کتاب میشود. بهنظرم همه خانوادهها با مطالعه کتاب میتوانند فرزندان خود را به کتاب و کتابخوانی تشویق و هدایت کنند.
کتابخوانی توسط چهرههای معروف و محبوب جامعه تا چه حد میتواند در تشویق مردم به مطالعه و هدایت آنها به سمت کتاب و کتابخوانی تأثیرگذار باشد؟
شخصیتهایی که در حوزههای مختلف اجتماعی از جایگاه خاصی برخوردار هستند و توسط مردم بهعنوان چهره پذیرفته شدهاند، میتوانند در حوزههای مختلف اجتماعی و فرهنگی ازجمله پویش کتاب و کتابخوانی تأثیرگذار باشند. دلیلش هم این است که مردم به نوعی این افراد را الگوی خود قرار دادهاند و در زندگی شخصی و اجتماعی از آنها پیروی میکنند. بهویژه قشر جوان ما که در سن و سالی هستند که قطعاً از شخصیتهای محبوب خود الگوبرداری میکنند؛ بنابراین چهرههای مطرح چه ورزشکاران، بازیگران و هنرمندان و دیگر افراد شاخص جامعه باید سعی کنند تا در همه زمینهها ازجمله کتابخوانی و مطالعه، الگوی مناسبی برای مردم و هواداران خودشان باشند.
یکی از اقداماتی که به مناسبت هفته کتاب توسط نهادهای فرهنگی انجام شد، نصب بیلبوردهایی در سطح شهر بود که از این طریق یکسری کتابهای منتخب و نویسندگان آن به مردم معرفی شدند. شما بهعنوان شخصی که به مطالعه علاقه خاصی دارید، به نظرتان انجام فعالیتهایی از این دست تا چه حد میتواند تأثیرگذار باشد و مردم را به سمت کتاب و کتابخوانی سوق دهد؟
بهنظر من برای اینکه جامعه ما بیشتر به سمت مطالعه برود و به قول معروف تکانی در این زمینه بخورد، نیاز است تا یکسری کارهای ریشهای و جدیتری برایش انجام شود؛ کارهایی که کمک میکند تا مطالعه جزئی از فرهنگمان شود و افراد بیشتری علاقهمند شوند که به سمت کتاب و کتابخوانی بروند. متأسفانه امروزه مردم آنقدر درگیر مشکلات بزرگ و کوچک هستند که با نصب بیلبورد و کارهای تبلیغاتی اینچنینی نمیتوان تأثیر چندانی روی آنها گذاشت. البته این بهمعنای آن نیست که کاملاً هم بیتأثیر است، اما باید فعالیتهای جدیتر و در وسعت بیشتری انجام شود. هنوز خیلیها هستند که به کتاب و کتابخوانی علاقهمندند و با انجام یکسری کارهای خاص و بزرگ میشود کتاب را به سبد خانوارهای ایرانی بازگرداند.
منبع: همشهری