به گزارش خبرداغ، کرک دورسِی، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل و تاریخ دانشگاه نیوهمپشایر است. وی در حوزه سیاست خارجی سالها تدریس، مطالعه و بررسی کرده است.
کرک دورسِی در گفتوگو با ایلنا، نظرات خود را درباره تنشها میان ایران و آمریکا بیان کرد.
توافق ایران و چین پیامی به ایالات متحده است
وی در ابتدا در مورد توافق ایران و چین گفت: ما هنوز جزئیات توافق را نمیدانیم، بنابراین به سختی میتوان گفت مزایای آن چه خواهد بود. به نظر میرسد که این توافق برای رفع تحریمهایی که ترامپ اعمال کرده و ایران را تحت فشار قرار داده است، به ایران کمک بزرگی خواهد کرد.
دورسِی یادآور شد: به نظر میرسد که برای چین هم این معامله به معنای دستیابی به نفت ارزان، نفوذ بیشتر در خاورمیانه و احتمالاً کمک به معامله با اویغورها است و قطعاً پیامی به ایالات متحده است. نگرانی برای چین این است که ایران در خاورمیانه رقبای زیادی دارد، بنابراین این توافق ممکن است به منافع چین در آن کشورها صدمه بزند.
توافق ایران با چین میتواند تحریمها را جبران کند
قرارداد ۲۵ ساله اعتبار و نفوذ از دست رفته آمریکا را نشان میدهد
وی در ادامه افزود: این توافق نتیجه رهبری ضعیف ترامپ است. به نظر نمیرسد که این توافق احتمال درگیری نظامی را ایجاد کند. بیشتر از هر چیز اعتبار و نفوذ از دست رفته آمریکا را نشان میدهد. چین و ایران مبنایی برای تجارت متقابل دارند، اما بیش از هر چیز، آنها دشمنی مشترک با ایالات متحده دارند. اقتصاد چین بسیار بزرگ است و کالاهای زیادی تولید میکند که فکر میکنم این توافق میتواند تحریمها را جبران کند، اما من نگران هستم که ایران هزینههای بالایی را به چین بپردازد.
بیشتر بخوانید:
ترامپ برای پیروزی در انتخابات به ایران نیاز دارد
این استاد دانشگاه در ادامه در مورد سیاست فشار حداکثری علیه ایران گفت: سیاست فشار آمریکا تقریباً کاملاً مبتنی بر عدم علاقه رئیسجمهور ترامپ به وافقی است که اوباما با ایران امضا کرد. در حال حاضر ترامپ به ایران نیاز دارد تا با تمام خواستههای خود موافقت کند تا او بتواند برای هواداران خود پیروزی کسب کند. اما در عوض، ایران از خواسته است که وی به عنوان جنایتکار جنگی دستگیر شود.
ایران تا انتخابات آمریکا صبور باشد
هنوز فرصت برای برجام یا نسخه به روز شده آن وجود دارد
وی هم چنین در مورد تاثیر تحریمها در شیوع گسترده کرونا در ایران گفت: مطمئن هستم که تحریمها به ایرانیهای بیگناهی که به این بیماری مبتلا شدهاند، آسیب میرساند. ویروس در کشورهایی که آن را به اندازه کافی جدی نگرفتند، مانند ایالات متحده و برزیل و در ابتدا چین هم شیوع زیادی داشته است.
دورسِی در ادمه در مورد سرنوشت برجام گفت: شاید اگر ایران صبور باشد و منتظر بماند و جو بایدن پیروز انتخابات باشد، برجام زنده بماند، در این مرحله در ژانویه دوباره جلسههایی میان ایران و متحدان سنتی آمریکا دوباره آغاز خواهد شد. من معتقدم که هنوز فرصت برای برجام یا نسخه به روز شده آن وجود دارد.
وی با بیان اینکه ممکن است برجام به دو دلیل زنده نماند، گفت: این دو دلیل عبارتند از اول اینکه ترامپ تصمیم واقعاً ناخوشایندی اتخاذ کند که درگیری نظامی با ایران را آغاز کند یا دوم اینکه ایران تصمیم بگیرد برجام را نمیخواهد یا تصمیم بگیرد که معامله جدیدی با چین انجام دهد. د.