به گزارش خبرداغ،آلبرت بغازیان، تحلیلگر اقتصادی، در گفتگو با ایلنا در مورد کاهش نرخ سود بانکی و احتمال انتقال سپردههای بانکی به بازارهای موازی اظهار داشت: با ابلاغ بخشنامه جدید بانک مرکزی در مورد کاهش نرخ سود سپرده مشخص نیست که بانک مرکزی در نظر دارد با این بخشنامه نرخ سود تسهیلات را نیز کاهش دهد و از بار مالی بنگاهها بکاهد و به رونق تولید کمک کند.
وی افزود: پیشاز این بخشنامه گفته میشد که نرخ سود تسهیلات به وام گیرنده ۲۸ درصد است زیرا سود سپرده ۱۸ درصد است و زمانی که از بانکها سوال میشد چرا به مردم چنین سودی پرداخت می کنید گفته میشد که اگر این میزان سود را ندهیم مردم سپردههای خود را به بازارهای دیگر منتقل می کنند.
بغازیان تصریح کرد: بانکها به دلیل عدم کارایی در بحث هدایت پول به سمت تولید، به سپرده گذار باج میدادند. بخشنامه بانک مرکزی در حالی ابلاغشده است که خبری از کاهش نرخ سود تسهیلات (وام) نیست. این در حالی است که کاهش نرخ سود سپرده باید منجر به کاهش نرخ سود تسهیلات شود، اما این موضوع فعلا به دست فراموشی سپرده شده است.
وی با بیان اینکه کار بانک واسطهگری است گفت: نقش بانکها در حال حاضر واسطه گری نیست بلکه پول را از مردم میگیرند و آن را در فعالیتهایی هزینه میکنند که سودش بالای ۳۰ درصد است مانند تجارت و یا خرید و فروش.
این کارشناس بانکی خاطر نشان کرد: نرخ تورم کم شده و مردم بیش از نرخ تورم سود دریافت میکردند و این موضوع اشتباه بود اما زمانی که سود بانکی کمتر از نرخ تورم باشد مردم انگیزه پسانداز ندارند و پول را به بازارهای دیگر خواهند برد.
وی با بیان این پرسش که آیا با وجود نرخ تورم دو رقمی میتوان نرخ سود را کم کرد؟ نیز افزود: هر سال نمیتوان با این ارقام بازی کرد اما جالب اینجاست که کسی نگاه نمیکند به اینکه در دل نرخ تورم نرخ تسهیلات خوابیده و تولید کننده با این میزان سود تسهیلات آنرا در قیمت تمام شده کالا لحاظ خواهد کرد و قیمت کالا را افزایش خواهد داد.
بغازیان گفت: هنوز در بازار ارز نتوانستهایم ثبات ایجاد کنیم.