آیتالله هاشمیرفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با «آفتابنیوز» به مسائلی درباره انتخابات، مجلس خبرگان رهبری و رئیس آینده آن، رفع حصر، روابط ایران با عربستان و آمریکا و همچنین دولت روحانی و برجام پرداخته است.
بخش اول این گفتوگو که در آن به بحث مجلس خبرگان رهبری پرداخته شده است را در ادامه میخوانید. همچنین بخش دوم این گفتوگوی تفصیلی بهزودی منتشر خواهد شد.
***
بسیار ممنون هستیم که با توجه به این همه فشارها و مشکلات و کارهایی که دارید، این وقت گرانبها را در اختیار ما گذاشتید. با توجه به نتایج انتخابات 7 اسفند، شما فضای خبرگان آینده را چطور میبینید؟ فکر میکنید محتملترین گزینه برای ریاست مجلس خبرگان چهکسی است؟
● بسم الله الرحمن الرحیم، اوّلاً فضای خبرگان در آینده با تغییر چند نفر مثل سابق خواهد بود که سالی دوبار اجلاس رسمی و در هر اجلاس چند سخنرانی داشتند. در مورد ریاست خبرگان هم هرگونه که نمایندگان خبرگان تصمیم بگیرند، انتخاب خواهد شد. من که فعلاً بنا ندارم خودم را برای ریاست مطرح کنم. برای اینکه اولاً الان در همین جا کارم بیش از ظرفیت وجودی من است و کارهای زیادی داریم. در آنجا نیاز نیست که انسان رئیس باشد و همین که در خبرگان باشم، خوب است. خبرگان کاری جاری آنگونه ندارد و فعلاً سالانه 2 اجلاس دارد و معمولاً هم سخنرانیهای پیش از دستور است و برنامه خاصی ندارد. البته بعضی از کارها را دبیرخانه خبرگان در قم انجام میدهد. الحمدلله فضای خبرگان بهخاطر حضور بیش از 84 عالم مجتهد خوب است. ولی اگر خدای نکرده زمانی لازم باشد که اقدامی شود، اگر حضور داشته باشم، خیلی با ریاست فرق ندارد. البته باید ببینیم رقابتهایی که در آنجا هست، چگونه خواهد شد. باید اعتبار مجلس خبرگان حفظ شود.
○ با توجه به نفوذ و شناختی که دارید، تحلیل و پیشبینی شما از فضای خبرگان چگونه است؟
● افراد جدیدی را که آمدند، درست نمیشناسم. غیر از کسانی را که خودمان معین کردیم، در شهرستانها عدهای آمدند و من خیلی با آنها آشنا نیستم. فقط اسمشان را میدانم.
امیدوارم آیتالله خامنهای تا ما زندهایم، به کارشان ادامه دهند/ایشان سالم و سرحال هستند و بحث های مربوط به رهبری آینده بیشتر رسانه ای است
○ زمزمههای انتخاب رهبر آینده در رسانهها بوده و با توجه به اهمیت این دوره مجلس خبرگان، برنامهی خاصی برای ریاست این دورهـ نه شخص شما بلکه گزینههای دیگرـ مدنظر شما نیست؟
● امیدوارم آیتالله خامنهای تا ما زندهایم، به کارشان ادامه دهند که هنوز ادامه میدهند. ایشان 5 سال از من کوچکتر هستند و غیر از مشکل جسمی که با ترور آنگونه شدند، سالم و سرحال هستند. بحثهای مربوط به رهبری آینده، بیشتر رسانهای است.
مسأله اساسی وجود خبرگان انتخاب رهبری و نظارت بر وضع عملکرد رهبری است
○ رهبری هم در صحبتهایشان اشاراتی داشتند.
● ایشان با آیندهنگری مطالبی میگویند. البته خود مجلس خبرگان بهخاطر احتمال بهوجود آمده است. یعنی هر لحظهای که رهبری مشکل پیدا کند و یا مریض شود و یا فوت کند و یا اشکالاتی از لحاظ قانونی پیدا کند، چون مشروعیت نظام الان با رهبری است، باید بهگونهای آماده باشیم که بلافاصله اقدام کنیم. زمانی که امام رحلت کردند، خبر را شب پخش نکردیم و تا فردا همه را از سراسر کشور شبانه دعوت کردیم و آمدند و تا عصر فردا کار را تمام و بعد خبر را اعلام کردیم. جامعه نمیتواند بدون رهبر بماند. لذا من فکر میکنم مسأله اساسی وجود خبرگان این است و نظارت بر وضع عملکرد رهبری است که این دو وظیفه را انجام میدهد. چون یک گروه نظر میدهند و اگر اشکالی ببینند، خدمت ایشان میروند و ایشان جواب میدهند و یا اصلاح میکنند. برای رهبری که گفتم الحمدلله آیتالله خامنهای هستند و برای ریاست هم، گفتم که ضرورتی برای حضور به عنوان رئیس در خبرگان نمیبینم. وقتی که باشم، میتوانم کار کنم. هیأت رئیسه هست و کار میکند. چون خبرگان خیلی کار ندارد که انسان خیال کند ریاست آنجا خیلی مؤثر است. خود رهبری خبرگان را به ارتش تشبیه کردند. مانند گروههای نظامی هستند و فعلاً مانور میدهند و آمادگی پیدا میکنند، اما جنگی نیست و آنها برای روز مبادا آماده هستند.
کمیته جدید مشغول کار است و افراد خاصی را که مناسبتر باشند، پیدا میکنند
○ قبلاً گفته بودید که کمیتهای تشکیل شده تا گزینههای رهبری را بررسی کند.
● آن کمیته از اول طراحی شده بود. یعنی از همان اوایل یک کمیته سه نفره را هیأت رئیسه به صورت مخفیانه تعیین کرد و با 300، 400 نفر صحبت کردند و افکار آنها را درنظر میگیرند. البته آنها نمیتوانند تصمیم بگیرند. گزارشی را تهیه میکنند و در صورتی که لازم باشد، آن را میآورند. چون آن موقع فرصتی نیست که برویم و بگردیم. باید همهی کارها را کرده باشیم. البته دورهی آن کمیته تمام شد و کمیتهی جدیدی آمده و مشغول کار است. افراد خاصی را که مناسبتر باشند، پیدا میکنند.