به گزارش خبرداغ به نقل از خبرآنلاین؛فشار دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای صلح در اوکراین با چالش مستقیم ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین به اوج خود رسیده است.
رسانه آمریکایی بلومبرگ در مطلبی نوشت، تلاش دونالد ترامپ برای برقراری صلح در اوکراین به لحظهای سرنوشتساز رسیده و زلنسکی این هفته پوتین را به گفتوگو فراخوانده است.
پس از یک هفته پرتنش دیپلماتیک، زلنسکی اعلام کرد که در تاریخ ۱۵ مه به استانبول سفر خواهد کرد، جایی که پوتین پیشنهاد مذاکرات مستقیم بین دو کشور را داده است. اما این روند شکننده با تردیدها و اختلافات حلنشده احاطه شده است؛ زلنسکی و متحدان اروپاییاش بر آغاز آتشبس ۳۰ روزه از امروز دوشنبه پافشاری کردهاند و در صورت امتناع پوتین، تهدید به افزایش شدید تحریمها کردهاند.
به گزارش بلومبرگ، آنها میگویند که آمریکا هم در این تلاش شرکت خواهد کرد، هرچند ترامپ در اظهارات عمومیاش محتاط بوده و پوتین نیز خواستههای آنان را نادیده گرفته است.
زلنسکی یکشنبه شب در سخنانی خطاب به مردم اوکراین گفت: «پنجشنبه در ترکیه خواهم بود. امیدوارم این بار پوتین دنبال بهانه نباشد. ما آماده گفتوگو برای پایان دادن به این جنگ هستیم.»
رئیسجمهور آمریکا روز پنجشنبه جان تازهای به تلاشهای دیپلماتیک برای پایان جنگ بخشید و خواستار توافق پوتین و زلنسکی بر سر آتشبس شد و هشدار داد در صورت نقض آن توسط نیروهای روسی، تحریمها اعمال خواهند شد. او روز یکشنبه نیز اوضاع را پیگیری کرد و از آنها خواست که پای میز مذاکره بنشینند. ترامپ در پستی در تروث سوشال نوشت: «همین حالا مذاکره کنید!!!»
لیندسی گراهام، سناتور متحد ترامپ، اوایل ماه جاری اعلام کرد که حمایت دو حزبی برای لایحهای دارد که تحریمهای «خردکننده» جدیدی علیه روسیه اعمال خواهد کرد، از جمله تعرفه ۵۰۰ درصدی بر واردات از کشورهایی که نفت، گاز، فرآوردههای نفتی یا اورانیوم روسیه را خریداری میکنند.
تحرکات در مورد اوکراین در بحبوحه فعالیتهای گستردهای رخ داده که ترامپ در حال آمادهسازی برای سفر به کشورهای حوزه خلیجفارس در این هفته است. آمریکا همچنین از پیشرفت در مذاکرات تجاری با چین، گفتوگوهای هستهای با ایران، جنگ غزه و کاهش تنشها بین هند و پاکستان خبر داده است.
ترامپ در هفتههای اخیر هماهنگی بیشتری با متحدان اروپایی و اوکراینی خود داشته تا پوتین را برای پایان دادن به جنگی که بیش از سه سال طول کشیده، تحت فشار قرار دهد. با این حال، لحن علنی او با مواضع آنها همخوانی نداشته و تردیدهایی را ایجاد کرده مبنی بر اینکه آیا ترامپ واقعاً آماده اجرای دور جدیدی از تحریمهای شدید است یا خیر.
فریدریش مرتس صدراعظم آلمان، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، کر استارمر، نخستوزیر بریتانیا و دونالد تاسک، نخستوزیر لهستان روز شنبه بهصورت مشترک به کییف سفر کردند تا حمایت خود از زلنسکی را نشان دهند و در واقع به پوتین اولتیماتوم دادند که اگر روسیه حملات به اوکراین را متوقف نکند، روند تحریمهای جدید از دوشنبه آغاز خواهد شد.
به گفته یکی از مقامات اروپایی آگاه، ترامپ با بیانیه آنها موافقت کرده و در گفتوگوهای خصوصی اعلام کرده که با آنها همراه خواهد بود؛ حتی در صورت نیاز به تحریمهای بیشتر.
با نزدیک شدن به ضربالاجل نیمهشب یکشنبه، هیچ نشانهای از کاهش حملات روسیه دیده نشد. به گفته ستاد کل ارتش اوکراین، نیروهای کرملین بیش از ۱۰۰ پهپاد به نقاط مختلف اوکراین از جمله کییف شلیک کردند و مواضع زمینی در شرق اوکراین طی ۲۴ ساعت گذشته هزاران بار هدف قرار گرفتهاند.
بر اساس بیانیه کاخ الیزه، ماکرون بعد از ظهر یکشنبه دوباره با همتایان اروپایی خود گفتوگو کرد و سپس برای هماهنگی در آستانه روزهای حساس پیشرو با زلنسکی و ترامپ تماس گرفت.
یکی از مقامات ارشد اروپایی روز یکشنبه به بلومبرگ گفت: رهبران اروپایی همچنان بر این موضع تأکید دارند که روسیه باید از دوشنبه آتشبس را رعایت کند و در صورت ادامه حملات، باید انتظار واکنش شدید اروپا و آمریکا را داشته باشد.
او افزود که آمریکا هم کاملاً از این موضع حمایت میکند.
اعمال تحریمهای بیشتر از سوی اتحادیه اروپا آسان نخواهد بود، زیرا به اتفاقنظر هر ۲۷ عضو نیاز دارد و مجارستان بارها تلاشهای قبلی را به تأخیر انداخته است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز شنبه به شبکه خبری سیانان گفت: در حالیکه روسیه برای گفتوگو درباره پایان جنگ در اوکراین آماده است، در برابر هرگونه فشار مقاومت میکند.
به گزارش بلومبرگ، خواستههای «حداکثری» پوتین برای پایان جنگ باعث ناراحتی ترامپ شدهاند؛ کسی که قول داده بود در ۱۰۰ روز نخست دوره دوم ریاستجمهوریاش به صلح برسد اما موفق نشد.
رئیسجمهور روسیه اصرار دارد که هر توافقی باید کنترل کامل چهار منطقه در شرق و جنوب شرقی اوکراین را که در سال ۲۰۲۲ ضمیمه شدند، به کرملین بدهد؛ حتی با اینکه این مناطق هنوز بهطور کامل تحت کنترل روسیه نیستند. آمریکا در عوض پیشنهاد داده که درگیریها در خطوط کنونی جبهه جنگ متوقف شوند و بیشتر مناطق اوکراینی در اختیار مسکو باقی بماند.
به گزارش بلومبرگ در ماه آوریل، دولت ترامپ همچنین آماده است تا منطقه کریمه که در سال ۲۰۱۴ به روسیه ضمیمه شد را بهعنوان بخشی از خاک روسیه به رسمیت بشناسد.
پس از آنکه پوتین بامداد یکشنبه به خبرنگاران در کرملین گفت که آماده «گفتوگوهای جدی» است، ترامپ در پستی در شبکههای اجتماعی نوشت: «روزی بالقوه عالی برای روسیه و اوکراین!»
ترکیه پیشتر در سال ۲۰۲۲ میزبان مذاکرات مقامات سطح پایین روسیه و اوکراین بود، تنها چند هفته پس از تهاجم کامل، اما این مذاکرات پس از کشف کشتار غیرنظامیان در حومه کییف که اوکراینیها آن را به نیروهای روس نسبت دادند، شکست خورد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه همچنین در سال ۲۰۲۲ نقش میانجی را برای صادرات ایمن غلات اوکراینی ایفا کرد. اردوغان، میزبان احتمالی مذاکرات پنجشنبه، روز یکشنبه با پوتین گفتوگو کرد و براساس اعلام دفتر او، اردوغان ابراز امیدواری کرد که مذاکرات منجر به «راهحل دائمی» برای جنگ شود.
پوتین به خبرنگاران در کرملین گفت که مذاکرات باید به ریشههای درگیری در اوکراین بپردازد و صلحی پایدار برقرار کند. او افزود که مسکو قصد دارد «بدون هیچ پیششرطی» وارد مذاکرات شود. او گفت: «احتمال میدهیم که در جریان این مذاکرات بتوان درباره آتشبسهای جدید به توافق رسید.»