محمد سعید غلامی به مناسبت هفته اطلاعرسانی سکته مغزی(۸ تا ۱۵ آبان) در گفت و گو با ایسنا، از نقش مهم اصلاح سبک زندگی از جمله تغذیه سالم در پیشگیری از عوامل ایجاد کننده سکته مغزی یاد کرد و گفت: داشتن تغذیه سالم تاثیر قابل توجهی در پیشگیری از فشار خون و دیابت به عنوان دو عامل مهم اثرگذار بر بروز سکته مغزی دارد.
وی از فشار خون بالا به عنوان یکی از عوامل اثرگذار بر سکته مغزی یاد کرد و افزود: نمک یک عامل اصلی در بروز فشار خون بالاست. میزان توصیه شده مصرف نمک برای هر فرد بزرگسال پنج گرم در روز معادل یک قاشق چایخوری است، اما متاسفانه متوسط مصرف ما بیش از ۱۰ گرم در روز است.
این کارشناس تغذیه سدیم موجود در نمک را زمینهساز بروز فشار خون و به تبع آن افزایش ریسک سکته مغزی برشمرد و خاطرنشان کرد: سدیم در همه انواع نمک از نمک دریا گرفته تا سنگ نمک و نمکهای رنگی که این روزها رایج شده وجود دارد.
غلامی با بیان اینکه مصرف روغن جامد نیز به دلیل چربیهای ترانسی که دارد میتواند ریسک فشار خون و بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش دهد، گفت: روغن جامد گیاهی، خوراکیهای صنعتی مانند کیک و کلوچه و چیپس و پفک همگی منابع اسید چرب ترانس هستند.
وی همچنین درباره مصرف چربیهای حیوانی از جمله کره و روغن حیوانی، چربی گوشت، پوست مرغ و... نیز هشدار داد و یادآور شد: هرچقدر مصرف روغنهای اشباع بیشتر باشد، ریسک بیماریهای قلبی و عروقی و سکته مغزی نیز افزایش مییابد.
به گفته این کارشناس تغذیه، سهم روغنهای اشباع از روغن دریافتی افراد باید کمتر از هفت درصد باشد.
غلامی با بیان اینکه خطر چربیهای اشباع گیاهی نیز کمتر از چربیهای حیوانی نیست، اظهار کرد: روغن پالم، روغن نارگیل و مارگارین از جمله روغنهای اشباع هستند که مصرف زیاد آنها توصیه نمیشود. این نوع روغنها در انواع کیک، کلوچه، بستنی و پنیر پیتزا استفاده میشوند.
وی به افراد توصیه کرد، به جهت پیشگیری از فشار خون خون بالا و به تبع آن افزایش ریسک سکته مغزی، مصرف گوشت سفید از جمله گوشت طیور و آبزیان را جایگزین گوشت قرمز کنند.
غلامی با بیان اینکه فست فودها نیز به جهت نمک و چربی و همچنین مواد بی کیفیتی که دارند ریسک بیماریهای قلبی و عروقی از جمله سکته مغزی را افزایش میدهند، افزود: تا حد امکان باید غذاهای ساده و خانگی را جایگزین فست فود کنیم.
این کارشناس تغذیه اضافه کرد: لازم است افراد مصرف انواع قند ساده را نیز محدود کنند. قندهای ساده شامل شیرینی، شکلات، نوشابه و ... ریسک دیابت و به تبع آن سکته مغزی را افزایش میدهند.
غلامی رعایت رژیم غذایی DASH را نیز برای پیشگیری از فشار خون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی از جمله سکته مغزی مفید دانست و اظهار کرد: این رژیم شامل مصرف سبزیجات خصوصا سبزیجات برگ سبز، مایعات کافی و لبنیات کم چرب است.
وی گفت: پتاسیم موجود در سبزیجات و میوههای سبز و زرد نقش بسزایی در متعادل نگه داشتن فشار خون دارند. به علاوه منیزیم نیز مفید است که منیزیم را نیز باید از منابع طبیعی از جمله میوه و سبزیجات تازه دریافت کرد.
این کارشناس تغذیه به نقش امگا ۳ در پیشگیری از فشار خون و سکتهها نیز اشاره کرد و گفت: ماهیان آب سرد، مغزهای گیاهی، آجیل و دانههای گیاهی منبع خوبی از امگا ۳ هستند.
غلامی بر لزوم مصرف نان کامل که منبع غنی از غلات است نیز برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی از جمله سکته مغزی تاکید کرد و یادآور شد: مصرف انواع میوه نیز هم به جهت فیبر و هم املاح بالایی که دارد، برای پیشگیری از سکته مغزی مفید است.
وی با بیان اینکه حفظ وزن طبیعی و ورزش منظم نیز در پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر از جمله سکته مغزی نقش بسزایی دارد، افزود: افرادی که دچار اضافه وزن هستند، بیشتر در معرض سکته قرار دارند.
این کارشناس از نقش مهم ورزش در پیشگیری از سکته مغزی نیز یاد کرد و ادامه داد: ورزشهای قدرتی و هوازی باید در کنار هم انجام شود. به طور معمول لازم است افراد ۱۵۰ دقیقه در هفته و به مدت پنج روز در هفته روزی ۳۰ دقیقه ورزش هوازی داشته باشند.