به گزارش خبردغ به نقل از یورونیوز ن: تحقیقات جدید دانشمندان هاروارد نشان میدهد که اثربخشی رژیمهای کم کربوهیدرات که برای مدیریت وزن دارای محبوبیت است بهطور قابلتوجهی متفاوت است و برخی از این رژیمها بهطور بالقوه منجر به افزایش وزن میشوند.
نتایج این مطالعه نشان میدهد که رژیمهای کم کربوهیدرات با تمرکز بر پروتئینهای گیاهی و چربیهای سالم در مقایسه با رژیمهای غنی از گوشت و چربیهای ناسالم در جلوگیری از افزایش وزن موثرتر هستند.
این یافته از یک مطالعه جامع که چندین دهه به طول انجامید به دست آمده است.
بینکای لیو، معاون پژوهشی در بخش تغذیه دانشگاه هاروارد و نویسنده اصلی این مطالعه بر عمق مطالعه در بررسی رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات تاکید کرد: «این مطالعه رژیم غذایی کم کربوهیدرات را بررسی میکند و نگاهی دقیق به چگونگی تاثیر ترکیب این رژیمها بر سلامتی در طول سالها ارائه میکند و مربوط به هفتهها یا ماهها نیست.»
این مطالعه رژیم غذایی و تغییرات وزن بیش از ۱۲۳ هزار و ۳۰۰ بزرگسال سالم را که هر چهار سال یکبار دادههای خود را گزارش میکردند ردیابی کرده است. دریافت کربوهیدرات روزانه در پنج رژیم غذایی مورد مطالعه از ۳۸ تا ۴۰ درصد کل کالری متغیر بود.
این رژیمها شامل موارد زیر بودند:
-یک رژیم کلی، کم کربوهیدرات با تمرکز بر کاهش مصرف کلی کربوهیدراتها
-یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات مبتنی بر مصرف پروتئینها و چربیهای مشتق شده از منابع حیوانی
-یک رژیم غذایی گیاهی کم کربوهیدرات با تاکید بر پروتئینها و چربیهای گیاهی.
-یک رژیم غذایی سالم کم کربوهیدرات که ترکیبی از پروتئینهای گیاهی، چربیهای سالم و کربوهیدراتهای کمتر تصفیه شده است.
-یک رژیم غذایی ناسالم کم کربوهیدرات با پروتئینهای حیوانی، چربیهای ناسالم و کربوهیدراتها از منابع فرآوری شده مانند نان و غلات.
این مطالعه نشان داد افرادی که از رژیم غذایی ناسالم و کم کربوهیدرات مبتنی بر گوشت استفاده میکردند در مقایسه با افرادی که از یک رژیم غذایی گیاهی کم کربوهیدرات پیروی میکردند در طول زمان اضافه وزن پیدا کردند.
بینکای لیو گفت: «کسانی که رژیمهای غذایی ناسالم کم کربوهیدرات را بهعنوان یک استراتژی اولیه اتخاذ کردند بهطور متوسط حدود ۲.۳ کیلوگرم در طی چهار سال، وزن اضافه کردند.»
او افزود: «کسانی که رژیمهای سالم کم کربوهیدرات را بهعنوان یک استراتژی اولیه انتخاب کردند بهطور متوسط تقریبا ۲.۲ کیلوگرم وزن از دست دادند.»
تفاوتهای وزن بهویژه در میان شرکتکنندگان زیر ۵۵ سال، آنهایی که اضافه وزن داشتند یا فعالیت بدنی کمتری داشتند مشهود بود. رژیم غذایی گیاهی کم کربوهیدرات نتایج متفاوتی را از نظر مدیریت وزن نشان داد.
چی سان، نویسنده دیگر این تحقیق در بیانیهای گفت: «نکته کلیدی در اینجا این است که همه رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات در مدیریت طولانی مدت وزن بهطور برابر و یکسان عمل نمیکنند.»
وی افزود: «یافتههای ما میتواند طرز فکر ما را درباره رژیمهای کم کربوهیدرات رایج متزلزل کند و نشان دهد که ابتکارات بهداشت عمومی باید به ترویج الگوهای غذایی بر مبنای غذاهای سالم مانند غلات کامل، میوهها، سبزیجات و محصولات لبنی کم چرب تاکید کند.»