به گزارش خبرداغ به نقل از ایرنا: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، در سال ۲۰۲۱، ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر مبتلا به سل تشخیص داده شدند که نسبت به سال قبل ۴.۵ درصد افزایش نشان می دهد. این در حالی است که تعداد موارد جدید از سال ۲۰۰۰ تاکنون به طور متوسط ۲ درصد کاهش یافته بود.
گزارش ها حاکی از آن است که شمار مبتلایان به بیماری سل در جهان برای نخستین بار پس از ۲۰ سال، روند افزایشی پیدا کرده که دلیل آن فقر، غفلت و کمبود بودجه عنوان شده است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، در سال ۲۰۲۱، ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر مبتلا به سل تشخیص داده شدند که نسبت به سال قبل ۴.۵ درصد افزایش نشان می دهد. این در حالی است که تعداد موارد جدید از سال ۲۰۰۰ تاکنون به طور متوسط ۲ درصد کاهش یافته بود.
روز گذشته سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد مرگ و میر ناشی از سل برای دومین سال متوالی به یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در سال ۲۰۲۱ رسیده و دلیل آن را غفلت از این بیماری تنفسی به دلیل همه گیری کووید-۱۹ اعلام کرد.
«دکتر لوسیکا دیتیو» مدیر اجرایی بنیاد سوئیسی "Stop TB Partnership" (یک بنیاد مستقر در ژنو برای مقابله با بیماری سل) در این خصوص گفت: بسیار واضح است که ما اکنون با یک بیماری تنفسی مواجهیم که کاملا نادیده گرفته شده است؛ وضعیت بسیار خطرناکی که در دو سال گذشته از همه گیری کووید-۱۹ به فراموشی سپرده شده بود.
وی سپس ادامه داد: علیرغم این روند صعودی تکان دهنده مرگ و میر ناشی از سل و نرخ ابتلا به آن، بودجه مقابله با این بیماری در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ از سطحی که پیش تر هم پایین بود، کمتر شده است.
«مل اسپیگلمن» رئیس اتحادیه سل نیز در اظهاراتی گفت: کووید همان بودجه ناچیز برای مقابله با سل و ابزارهای جدید برای مقابله با آن را هم از ما گرفت. وی افزود: در حال حاضر پیشرفتهای پزشکی مانند واکسنهای مؤثر، رژیمهای دارویی قویتر و تشخیص به موقع بیماری بیش از هر زمان دیگری به شدت مورد نیاز است.
بیماری سل که بیشتر ریه را هدف قرار می دهد، از طریق ترشحات آلوده موجود در هوا پخش می شود و ممکن است سال ها پیش از ایجاد مشکلات جدی پنهان بماند و تشخیص آن را دشوار کند.
به گفته «پروفسور جیمی تریکاس» محقق سل در دانشگاه سیدنی، قوای نهادهای درگیر برای کنترل انتقال این بیماری بسیار محدود است، زیرا واکسن های موجود بیش از ۱۰۰ سال از تولیدشان می گذرد و در بزرگسالان کارایی چندانی ندارند. تریکاس در عین حال تاکید کرد برخی واکسنهای جدید به مرحله آزمایشی رسیدهاند، اما بودجه مورد نیاز برای تولید آنها وجود ندارد.
بر اساس گزارش گروه اقدام درمانی و مشارکت Stop TB، در دسامبر ۲۰۲۱ (آذر ۱۴۰۰) کل بودجه جهانی برای تحقیقات سل در سال ۲۰۲۰، ۹۱۵ میلیون دلار بود که بسیار کمتر از دو میلیارد دلار بودجه هدف تعیین شده توسط سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۸ است. از این میزان هم ۱۳ درصد از آن صرف تحقیقات واکسن شد و حال آنکه برای مقابله با واکسن کووید تاکنون میلیاردها دلار هزینه شده است.
اسپیگلمن با اشاره به ریشه اصلی این بیماری که فقر است، اضافه کرد: شاید دلیل اصلی غفلت از سل فقر باشد و بنابراین فشار سیاسی و انگیزه مالی پشت آن وجود ندارد تا به مبارزه با بیماری سل پرداخته شود. وی افزود: درواقع بخش مرفه جامعه در خطر ابتلا به سل نیستند و همین امر انگیزه ای برای مقابله با آن ایجاد می کند.
بر اساس گزارش سالانه سل سازمان جهانی بهداشت، هزینه های جهانی برای خدمات ضروری سل از ۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ به ۵.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ کاهش یافته است که کمتر از نیمی از هدف جهانی ۱۳ میلیارد دلاری است.
تدروس آدهانوم مدیرکل سازمان جهانی بهداشت در این خصوص گفت: اگر همهگیری به ما چیزی آموخته باشد، این است که با همبستگی، عزم، نوآوری و استفاده عادلانه از ابزارها، میتوانیم بر تهدیدهای سلامت غلبه کنیم. بیایید این آموته ها را برای سل هم بکار ببریم.
منبع اصلی بودجه بین المللی برای سل از طریق صندوق جهانی مبارزه با ایدز، سل و مالاریا است که ماه گذشته ۱۴.۲۵ میلیارد دلار از ۱۸ میلیارد دلار خود برای سه سال آینده دریافت کرد. اما انگلیس از جمله کشورهایی بود که هیچ بودجه ای برای مقابله به آن متعهد نشد.