المیادین در مطلبی به قلم شارل أبی نادر نوشت: آیا کسی باور میکند عقب نشینی آمریکا از افغانستان به این شکل پیچیده و سریع، اتفاقی بوده و آمریکاییها نمیدانستند در ادامه امور به چه سمتی میرود و میتواند موجب سیطره طالبان یا بازگشت داعش شود؟
به گزارش خبرداغ به نقل از انتخاب ، در ادامه این مطلب آمده است: حوادث در افغانستان به شکلی دراماتیک به سرعت اتفاق افتاد، به نحوی که نیروهای غربی و در رأس انها آمریکا فرصت نفس کشیدن نیافتند و به محض اعلام شروع خروج نیروهای آمریکایی، یگانهای طالبان بر اغلب ولایتهای افغانستان مسلط شدند. با رسیدن طالبان به نزدیکی کابل، نیروهای غربی هم غافلگیر شدند تا شاهد پایان عمر دولتی باشیم که ۲۰ سال با اکسیژن حمایت آمریکا زنده بود.
با ادامه سریال غافلگیریهای طالبان، مسئولان این جنبش تصریح کردند با دادن زمان برای تکمیل خروج نیروهای غربی موافق هستند. همزمان با نوعی پیچیدگی در اظهارات مسئولان در مورد دشواری تکمیل عملیات خروج در مهلت مقرر، دو انفجار ناگهانی در فرودگاه کابل اتفاق افتاد که شباهت زیادی به انفجارهای داعش داشت. همانطور که داعش به سرعت مسئولیت حمله را به عهده گرفت.
طالبان به شدت انفجار مذکور را محکوم کرد و آن را یک اقدام تروریستی دانست و اعلام کرد که دلیل این حمله، وجود نیروهای خارجی در افغانستان است و به محض خروج کامل نیروهای خارجی نظیر این حملات اتفاق نخواهد افتاد.
در واقع با توجه به حساسیت موضوع، اغلب دستگاههای اطلاعاتی غربی در مورد چنین انفجاری توسط داعش هشدار داده بودند. علاوه بر این، حوادث نامفهوم دیگری هم وجود دارد که باعث طرح سوالاتی میشود و لازم است به سوالات پاسخهای واضحی داده شود:
آیا طالبان در این انفجار مسئولیتی داشته؟ و چرا بر غربیها برای پایان دادن به خروج نیروها تا قبل از اتمام آگوست فشار وارد کرد؟ بخصوص که طالبان به اثبات صداقت و جدیت خود در برابر ملت افغان و دولتهای خارجی نیاز دارد و نمیتواند در مهلت مقرر در توافق دوحه برای خروج نیروهای خارجی تغییر ایجاد کند.
آیا داعش به تنهایی و بدون مشارکت طالبان این حمله را انجام داد؟ اگر اینطور باشد، که البته احتمالش پایین است، آیا داعش برای خود فعالیت میکند؟ و آیا به طور تصادفی آمریکاییها را هدف گرفت؟
در صورتی که داعش به تنهایی مسئول ان عملیات باشد، قدرت این گروه برای رسیدن به ورودیهای فرودگاه و مکانهای تجمع غربیهایی که مسئولیت عملیات خروج را بر عهده داشتند، نشان دهنده چیست؟ با توجه به آنکه طالبان وعده داده بود که به داعش اجازه فعالیت در افغانستان را نمیدهد، حمله اخیر داعش که یک اقدام خشونت آمیز علیه نیروهای آمریکایی بود، چطور تفسیر میشود؟ در صورتی که طالبان با داعش هم دست باشد، ما در آستانه تشکیل دولتی مانند دولت البغدادی در افغانستان هستیم، که آمریکاییها سهم زیادی در تشکیل این دولت در یک منطقه به شدت حساس داشتند، منطقهای که سه دشمن اصلی آمریکا، روسیه، چین و ایران در آن تاثیرگذارند.
در صورتی که طالبان در مخالفت با داعش صادق باشد و این مساله را در نظر داشته باشیم که داعش توانست چنین عملیات تروریستی حساسی را انجام دهد، در آینده نیز قطعا طالبان توان مهار عملیات داعش در افغانستان را نخواهد داشت.
آمریکاییها ازاد شدن تمام زندانیان افغانی توسط طالبان را چگونه تفسیر میکنند؟ حال آنکه هیچ تضمینی نیست در میان زندانیان ازاد شده نیروهای وابسته به داعش یا القاعده نباشد؟
با چنین رفتار غیر مسئولانهای طالبان چگونه میتواند خود را قادر به اجرای تعهداتش در مورد جلوگیری از گسترش داعش یا القاعده معرفی کند؟
احتمالا دستگاههای اطلاعاتی آمریکا از تمام این کش و قوسها در میدان افغانستان آگاهند، همانطور که این دستگاهها از قدرت نظامی طالبان و داعش مطلع هستند. در این شرایط، آیا کسی باور میکند که عقب نشینی آمریکا از افغانستان به این شکل پیچیده و سریع اتفاقی بوده و آمریکاییها از نتیجه این خروج و سیطره طالبان بر افغانستان اگاه نبودند؟
به این ترتیب آیا انفجار دیروز قسط اول بهایی بود که آمریکا باید به دلیل همکاری با طالبان بپردازد؟ همکاری که منجر به سیطره این جنبش بر خاک افغانستان شد و ملت افغان را به کلی نادیده گرفت.