آمار تردد وسایل نقلیه در محورها و جادههای بین شهری و بین استانی در چهار ماهه امسال نشان میدهد که رابطه عمیق و معناداری بین افزایش سفرهای مردم با شیوع مجدد ویروس کرونا و افزایش تعداد مبتلایان جدید به بیماری کوید ۱۹ وجود دارد. در چهار ماه گذشته هر قدر مردم سفرهای بیشتری رفتهاند، نمودار مبتلایان به ویروس کرونا نیز همراستا با آن بیشتر شده است.
به گزارش خبرداغ به نقل از ایسنا، بر اساس اطلاعات سازمان راهداری از تردد وسایل نقلیه مختلف در محورهای برون شهری، سرنوشت شیوع ویروس کرونا با میزان سفرهای مردم گره خورده و هر وقت مردم در خانه ماندن را فراموش کردهاند و برای چند روز به مسافرت رفتهاند، به فاصله چند روز و چند هفته پس از آن آمارهای ابتلا به کرونا در کشور نیز رشد پیدا کرده است و جالب تر اینکه از نظر زمانی، بسیاری از پیکهای تردد همین وسایل نقلیه مختلف با پیک های شیوع ویروس کرونا دقیقا مطابقت دارد.
بر اساس این آمارها در اواخر اسفند ماه و روزهای پایانی پارسال تردد روزانه حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه وسیله نقلیه مختلف در محورهای کشور به ثبت رسید و دقیقا دو هفته بعد از آن شاهد بالا رفتن شیب صعودی شیوع ویروس کرونا بودیم و در هفته دوم فروردین ماه امسال موارد ابتلا جدید از کمتر از ۱۵۰۰ نفر به بیش از ۳۰۰۰ نفر در روز رسید. در آن ایام موارد ابتلا به کرونا به بیشترین حد خود تا آن روزها در کشور (یعنی ۳۱۸۶ بیمار جدید در ۱۱ فروردین ماه) رسید.
اما در روزهای ابتدایی سال جاری که مردم سفرهای خود را لغو کردند و از سوی دیگر محدودیت های تردد نیز در کشور اعمال شد، شاهد ثبت حدود ۶۰۰ هزار تردد دستگاه وسیله نقلیه در محورهای برون شهری بودیم؛ یعنی کمتر از نصف سفرهای مردم در روزهای پایانی سال گذشته و در نتیجه کاهش سفرها و البته جدیتر گرفتن مردم و رعایت پروتکلهای بهداشتی، ابتلا به این ویروس هم دقیقا از پایان تعطیلات نوروزی روند کاهشی پیدا کرد؛ چرا که آمار مبتلایان در اواخر فروردین ماه به نصف یعنی ۱۵۰۰ نفر مبتلا در روز و بلکه کمتر از آن رسید.
در ۱۳ فروردین ماه هم مردم از خیر رسم قدیمی تفریح در روز طبیعت گذشتند و در خانه ماندند که تصاویر هوایی منتشر شده و البته میزان تردد وسایل نقلیه در محورها و جاده های مختلف برون شهری که تنها حدود ۲۵۰ هزار وسیله نقلیه در محورهای مواصلاتی به ثبت رسیده بود، این موضوع را اثبات می کرد. در این راستا نه تنها آمار ابتلا روند کاهشی پیدا کرد بلکه به تدریج به هزار مورد در روز و حتی کمتر از آن رسید و بهترین رکورد کشور (کمترین مبتلا) در سال جاری در ۱۳ اردیبهشت ماه با ۸۰۲ مورد ابتلای جدید به ثبت رسید.
البته این پایان ماجرا نبود و این ویروس ناخوانده رفته رفته بیشتر در شهرها و استان های مختلف رسوخ کرد و جالب اینکه قبل از آن آمارهای تردد هم تقریبا با همین شدت افزایش پیدا کرد؛ بدین صورت که از اواخر فروردین ماه تا اواسط اردیبهشت ماه سفرهای بین استانی مردم افزایش یافت و تردد وسایل نقلیه در محورهای برون شهری به بیش از یک میلیون دستگاه و نهایتا به بالای ۱.۵ میلیون دستگاه وسیله نقلیه مختلف رسید و همین مسئله سبب شد تا در همان نیمه اول خرداد ماه آمار ابتلا به ویروس کرونا به تدریج به ۳۰۰۰ نفر در روز برسد و نهایتا در ۱۵ خرداد امسال بالاترین آمار شیوع کوید ۱۹ در کشور، یعنی شناسایی ۳۵۷۴ نفر بیمار جدید از سوی سخنگوی وزارت بهداشت اعلام شد و خوزستان نیز در کنار دیگر استانها به وضعیت قرمز از نظر این ویروس رسید.
نکته بدتر اینکه یکی دو روز پس از ثبت این آمار بالا در کشور، بیشترین آمار تردد وسایل نقلیه در محورهای برون شهری نیز برای امسال ثبت شد؛ چرا که بالغ بر دو میلیون دستگاه وسلیه نقلیه مختلف در این جادهها ثبت شد و آمارها نشان می دهد که از همین تاریخ تا کنون هیچگاه ترددهای بین استانی نیز از یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه و موارد ابتلا به کوید ۱۹ از ۲۰۰۰ نفر پایینتر نیامده است.
به نظر میرسد که مردم در خانه ماندن و سفر نرفتن را باید جدیتر بگیرند تا شاید شاهد کم و کمتر شدن موارد ابتلا به این بیماری در کشور باشیم و شاید اعمال دوباره سیاست محدودیتهای تردد و سفر بتواند در این زمینه اثر گذار باشد؛ چرا که دقیقا از همان اواخر فروردین ماه که محدودیتها برداشته شد، سفرهای برون شهری نیز افزایش یافت.