حبوبات در بازار بوشهر 140 درصد گران شد؛ این خبر دیروز در صدر اخبار رسانهها بود. طی روزهای گذشته نیز افزایش بیش از 100 درصدی اقلام خوارکی در تهران این تحلیل را به وجود آورد:«تورم روز به روز سفرههای مردم را خالی میکند.»
به گزارش خبرداغ به نقل از «فراز»، ازسوی دیگر امروز مرکز آمار ایران هم در گزارشی اعلام کرد که بیشتر تورم در سال 98 در مقایسه با سال گذشته مربوط به اقلام خوراکی از جمله چای، قهوه، انواع نوشیدنیها، ماهی گروه سبزیجات و قند و شکر بوده است. بررسی آمار و ارقام رسمی درباره تورم کالاهای اساسی و مشاهده انچه در واقعیت بازار اتفاق افتاده است، این سوال اساسی را قابل طرح میکند که دلیل گرانی لجام گسیخته مواد خوراکی در کشور چیست؟
آن هم در شرایطی که تغذیه مناسب در شرایط کرونایی کشور، مهمترین راه ایمنی شهروندان برای مبتلا نشدن به این ویروس خطرناک است، اما کاهش درآمد و قدرت خرید مردم از یک سو و نیز، نابسامانی بازار از سوی دیگر موجب شده دهکهای درآمدی ضعیف و متوسط جامعه سبد خرید خوراکیهایهای خود را کوچکتر کنند.
«دلار گران شد و جذابیت صادرات مواد غذایی برای عدهای سودجو بالا رفت.» این تحلیل رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی درواکنش به گرانی غیر قابل تصور قیمت بسیاری از کالاهای اساسی از جمله حبوبات در کشور است. محمد آقا طاهر در این باره به « فراز» گفت:«مشکل اصلی ناشی از سیاستگذاریهای یک شبه در حوزه تجارت است تعادل عرضه و تقاضا در بازار داخلی را بر هم میریزد.» به گفته این دستاندرکار بازار مواد غذایی:«وزارت صمت، بانک مرکزی و همچنین سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده باید راه چارهای برای این مشکل پیدا کنند، نکته اینجاست هیچ مغازه دار و فروشندهای از گران کردن کالای خو سود نمیبرد، چرا که با توجه به قدرت خرید پایین بسیاری از دهکها جنس روی دستش میماند. اما وقتی تعادل عرضه و تقضا بر هم میخورد این مسائل هم پیش میآید.»
به گفته آقا طاهر، هرچند دولت برای واردات انواع حبوبات تعرفه 5درصدی در نظر گرفته اما ارز آزاد و باز بودن مسیر صادرات این کالاها باعث افزایش نرخ حبوبات در سراسر کشور شده است.