به گزارش خبرداغ به نقل از ایلنا، با کاهش تنش میان ایران و آمریکا، دولت دونالد ترامپ به دنبال حفظ فشارها علیه تهران بدون هدایت کردن منطقه به یک رویارویی جدید است.
مقامهای آمریکایی مدعیاند که آنها مطمئن هستند که ایران و متحدانش به صورت مستقیم وارد جنگ با آمریکا نمیشوند.
سران کاخ سفید از ترامپ خواستهاند که محکم و قاطعانه بایستد، تحریمهای اقتصادی علیه ایران را حفظ کند و منتظر بماند و ببیند که آیا کشورهای اروپایی در راستای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل اقدام میکنند یا خیر؟
«برایان هوک» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران مدعی است: ترکیبی از فشار اقتصادی حداکثری و احیای بازدارندگی از طریق یک تهدید نظامی معتبر، در صورتی که آمریکا مورد حمله قرار گیرد، بهتر از سیاست همراهی با نظام ایران است!
اما برخی دیگر از مقامهای دولت ترامپ معتقدند که مذاکرات مستقیم یا از طریق یک کانال پشتیبان بین تهران و واشنگتن راه موثرتری برای جلوگیری از یک درگیری دوباره است. این افراد به نظر میرسد که در اقلیت به سر میبرند.
ترامپ بارها پیشنهاد مذاکره را مطرح و تاکید کرده است که حاضر است با ایران و یا هر کسی که بتواند کمک کند، مذاکره کند. اما ایران این موضوع را رد کرده و تاکید دارد تنها در صورتی مذاکره میکند که تحریمها برداشته شود. مقامهای آمریکایی در حال حاضر معتقدند که ایرانیها طرحی برای حمله به نیروهای آمریکایی و دیپلماتهای این کشور در منطقه ندارند.
به نقل از وال استریت ژونال، یک مقام آمریکایی در این خصوص گفت: به نظر میرسد همه کمی عقب نشستهاند. اما اکنون سوال این است که برای پیشبرد دستور کار رئیسجمهور چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم؟
در این بین تعدادی از متحدان آمریکا در منطقه مثل اسرائیل خواستار حفظ فشار نظامی علیه متحدان ایران در منطقه هستند اما کشورهای عربی از واشنگتن خواستهاند تا تنش نظامی با ایران را کاهش دهد.
مقامهای آمریکایی خبر دادند که در ماه جاری ترامپ دوبار با شیخ تمیم امیر قطر به صورت تلفنی گفتوگو کرده است. به گفته مقامهای آمریکایی که درباره این دو مکالمه تلفنی توجیه شدهاند، شیخ تمیم پیشنهاد میانجیگری بین تهران و واشنگتن را در راستای کاهش تنشهای نظامی ارائه کرده است. مقامهای قطری امیدوارند که از این طریق خطر تنش نظامی با ایران کاهش یابد. اما مقامهای کاخ سفید در مورد احتمال موفقیت این تلاشها خیلی خوشبین نیستند.
از سوی دیگر عربستان هم خواهان جنگ نیست و از ترامپ خواسته به دنبال ایجاد جنگ در منطقه نباشد.
از طرفی و با توجه به تلاش مقامهای قطری برای کاهش تنشها به نظر میرسد نگرانیهای دوحه پس از اتفاقات اخیر در عراق و حمله موشکی ایران و ترور سردار سلیمانی بیشتر شده است.
یک دیپلمات قطری در این باره گفت: ما تأکید میکنیم که عراق نباید به عرصه درگیریهای منطقهای یا بینالمللی تبدیل شود و به دلیل موقعیت ژئوپلیتیک قطر، طرفهای درگیر امیدهای زیادی را برای موفقیت تلاشهای دیپلماسی قطر دارند.
از سوی دیگر یک دیپلمات ایرانی در مورد موفقیت میانجیها گفت: بدون کاهش تحریمها، میانجیگرها نمیتوانند به موفقیتی دست یابند. فرقی نمیکند که از چه کانالی برای وساطت استفاده کنیم، مانع اصلی در آن طرف اقیانوس اطلس است.