به گزارش سرویس اقتصادی خبرداغ؛ بهروز علیشیری اقتصاددان و ریاست سابق سازمان سرمایه گذاری خارجی و کمک های فنی ایران در پی حذف چهار صفر از پول ملی یادداشتی را منتشر نمود که متن یادداشت فوق عیناً در ادامه می آید؛هيات دولت امروز چهارشنبه ٩ مرداد ماه ٩٨ تصميم گرفت تا چهار صفر را از پول ملي حذف كند.
با اين حساب قيمت كالا و خدمات اينگونه تغيير مي كند:
يك دلار ؛ معادل ١٢تومان.
منزل ده ميليارد ريالي ، يك ميليون تومان.
پرايد ٤٠٠ ميليون ريالي ؛ چهل هزار تومان.
اب معدني كوچك ٨٠٠٠ ريالي؛ ٨ دهم تومان.
حقوق كارمند ٣٠ ميليون ريالي ، ٣ هزار تومان.
حقوق كارگر ١٥ ميليون ريالي، ١٥٠٠ تومان...
تغيير قيمت كالاها نشان مي دهد كه ارزش پول ملي بالا رفته، و قدرت گرفته است ؛ اما توجه به درامدها نشان مي دهد، كه ارزش واقعي پول ثابت است!
اثار رواني مثبت اين اقدام در كوتاه مدت ، با شوك ناشي از سردرگمي مردم در محاسبه اين تغييرات و بررسي اثار ان در زندگي روزمره خود، خنثي مي شود!
مي ماند اثار ميان مدت و بلند مدت .
1. در حال حاضر قريب به ٢٠ ميليارد قطعه اسكناس و سكه در چرخه اقتصاد است ، كه بايد تعويض شوند. هزينه چاپ و ضرب پول جديد كم نيست.
2. تغيير واحد پولي و حذف صفرها در شرايط ثبات شاخص هاي كلان اقتصاد ، رونق اقتصادي و توليدي، رشد اقتصادي پس از عبور از چرخه ركودي، و اطمينان كافي از توانايي در كنترل متغيرهاي پولي و مالي، اثر بخش است . در غير اين صورت اثرات انتظاري كاهش تورم، و تقويت پول ملي، به سرعت رنگ خواهد باخت.
3. احتمال كاهش صادرات غير نفتي و افزايش واردات وجود دارد، كه بايد به طور دايم رصد و تحت كنترل باشد.
4. به طور طبيعي اين احتمال مي رود كه كالاهاي زير قيمت يك تومان، احساس حقارت كنند! و براي عقده گشايي قيمت خود را افزايش دهند.
5. اگرچه كار حسابداران، مديران مالي ، نرم افزارهاي پردازش مالي در محاسبه اعداد و ارقام ساده تر خواهد شد.