به گزارش خبرداغ به نقل از ایلنا، روز دوشنبه، کاخ سفید با انتشار بیانیهای از عدم تمدید معافیتهای نفتی خریداران نفت ایران خبر داد. این تصمیم تازه دولت دونالد ترامپ با واکنشهای متفاوتی در سطح بینالمللی همراه بود:
«هیروشیگه سکو» وزیر صنعت و تجارت ژاپن در واکنش به تصمیم ترامپ مبنی بر لغو معافیتها گفت: معتقدیم که تصمیم ترامپ مبنی بر لغو معافیتها تاثیر محدودی خواهد داشت.
«هیروشیگه سکو» در ادامه افزود: علیرغم تصمیم آمریکا، ژاپن ضرورتی برای بهرهبرداری از ذخایر نفت ملی احساس نمیکند.
وزیر صنعت و تجارت ژاپن خاطرنشان کرد: از نزدیک بر بازارهای جهانی نفت بر نظارت میکنیم و به مذاکره با شرکتهای ژاپنی واردکننده نفت خام ادامه میدهیم تا اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهیم.
«وندی شرمن» نماینده دولت پیشین آمریکا در مذاکرات هستهای، نیز با انتشار توئیتی در صفحه شخصی خود، به این تصمیم واکنش نشان داد و بر بی نتیجه بودن تحریمها تاکید کرد و نوشت: «تحریمها، برای خاتمه دادن به رفتارهای مخرب بیفایده است. بعید است که ایران با آمریکا وارد مذاکره شود. جمهوری اسلامی ایران منتظر انتخابات بعدی میماند.»
«نیکی هیلی» نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل نیز با انتشار پیامی در توئیتر، به تصمیم ترامپ مبنی بر عدم تمدید معافیتهای نفتی ایران واکنش نشان داد.
وی در این باره نوشت: «از دونالد ترامپ و دولت برای عدم اعطای معافیتهای بیشتر به سایر کشورها برای ادامه خرید نفت ایران تشکر و قدردانی میکنم.»
هیلی در ادامه اظهارات مغرضانه خود علیه ایران نوشت: «باید روزگاری که به رفتار بد کشورها پاداش داده میشد، به پایان برسد. زمان آن است که از تهدید جدی ایران مطلع شویم.»
وزارت خارجه کره جنوبی نیز در واکنش به عدم تمدید معافیتهای نفتی از سوی ترامپ در بیانیهای اعلام کرد: دولت کره جنوبی، به مذاکرات خود با آمریکا برای تمدید معافیتهای نفتی ادامه خواهد داد.
وی افزود: تلاش خود را در این خصوص، تا پایان معافیتهای کنونی متوقف نخواهیم کرد.
وزارت امور خارجه هند نیز در واکنش به تصمیم دولت ترامپ اعلام کرد: «امروز دیدیم که آمریکا از عدم تمدید معافیتها خبر داد. ما شرایط اجرایی شدن کامل تحریمها را بررسی کرده و در زمان مناسب موضع خود را اعلام میکنیم.»
«مولود چاووشاوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه نیز با انتشار پیامی در توییتر از تصمیم آمریکا برای لغو معافیتهای ۸ کشور واردکننده نفت از ایران که ترکیه نیز در میان آنها قرار دارد، انتقاد کرد.
چاووشاوغلو نوشت: «تصمیم آمریکا برای تمدید نکردن معافیتها در رابطه با واردات نفت از ایران به برقراری ثبات در منطقه کمک نکرده و تنها مردم ایران را آزار خواهد داد. ترکیه تحریمهای یکجانبه و تعیین تکلیف برای اینکه با همسایگانش چه روابطی داشته باشد را رد میکند.»
«خالد الفلیح» وزیر انرژی عربستان سعودی در واکنش به لغو معافیتها گفت که ریاض با سایر تولیدکنندگان نفت برای جایگزین کردن نفت صادراتی ایران، همکاری میکند.
الفلیح اعلام کرد که ریاض تلاش میکند کاهش عرضه نفت خام ایران که در پی عدم تمدید معافیتهای ۸ کشور وارد کننده نفت از این کشور رخ خواهد داد را جبران کند.
«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیمصهیونیستی با ابراز خرسندی برای عدم تمدید معافیتهای ۸ کشور وارد کننده نفت ایران، «دونالد ترامپ» به خاطر اخذ این تصمیم تشکر کرد.
نتانیاهو با انتشار بیانیهای در این باره گفت: «تصمیم دونالد ترامپ و دولت ایالات متحده اهمیت بالایی برای افزایش فشار علیه حکومت ایران دارد.»
«جان بولتون» مشاور امنیتی کاخسفید نیز با امتشار در چند پیام توییتری به عدم تمدید معافیتهای ۸ کشور واردکننده نفت ایران، واکنش نشان داد.
بولتون نوشت: «تحت رهبری رییسجمهور، قدمهای بیسابقهای را برای وارد کردن حداکثر فشارها علیه ایران برداشتهایم. معافیتها برای صادرات نفت حکومت ایران را به صفر میرسانیم تا بزرگترین منبع مالی آنها قطع شود.»
وی افزود: «لغو معافیتهایی که امروز اعلام شد، بعلاوه تروریستی خواندن سپاه پاسداران، باید موضع آمریکا را برای ایران کاملا واضح و روشن کرده باشد.»
مشاور امنیت ملی ترامپ مدعی شد: «حکومت ایران باید درک کند که اگر رفتارش را تغییر ندهد، باید هزینه این رفتار مخربش را که تنها به ضرر مردم این کشور است، تحمل کند.»
«سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به تصمیم عدم تمدید معافیت برای خریداران نفت ایران اظهار داشت: با توجه به غیرقانونی بودن اصل تحریم های مورد نظر، جمهوری اسلامی ایران اصولا ارزش و اعتباری برای معافیت های اعطایی بر تحریم ها قائل نبوده و نیست. با این حال، با توجه به تاثیرات منفی عملی این تحریم ها و احتمال افزایش این اثرات منفی با عدم تمدید معافیت ها، وزارت امور خارجه امروز به صورت مستمر با تمامی نهادهای ذیربط داخلی در تماس بوده و نیز رایزنی های فشرده ای با بسیاری از شرکای خارجی اعم از اروپایی، بین المللی و همسایگان صورت داده است. نتیجه این تماسها و رایزنیهای داخلی و خارجی به مراجع عالی تصمیم گیری منعکس شده و به زودی تصمیم مقتضی در این خصوص اتخاذ و اعلام خواهد شد.
«برایان هوک» رییس گروه اقدام علیه ایران نیز در واکنش به تصمیم دونالد ترامپ برای عدم تمدید معافیتها نوشت: لغو معافیتهای نفتی کشورهای واردکننده نفت ایران، با هدف کاهش درآمدهای تهران و توقف کمکهای مالی کشورمان به گروههایی مانند حماس و حزبالله و توقف برنامههای موشکی و ماهوارهای بوده است.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اظهار کرد که فرایند به صفر رساندن صادرات نفت ایران از دوم می (دوازده اردیبهشت) آغاز خواهد شد. ما میخواستیم هر چه زودتر معافیتها را لغو کنیم اما باید بازار نفت را آماده میکردیم و این زمان برای رسیدن به این هدف کافی بود.
هوک گفت: هدف این کار، آسیب رساندن به سایر کشورها نبوده و ما تمام کارهای لازم را برای تامین نفت مورد نیاز بازار انجام میدهیم و صادرات نفتی ایران مهمترین و شاید تنها اهرمی است که ما علیه ایران در اختیار داریم.
وی مدعی شد که آمریکا در سال جاری صادرات نفت ایران را به صفر خواهد رساند.
«جنگ شوانگ» سخنگوی وزارت خارجه چین نیز به عدم تمدید معافیتها از سوی دولت ترامپ واکنش نشان داد و بار دیگر مخالفت چین با تحریمهای آمریکا را اعلام کرد.
وی در این باره گفت: ما بار دیگر مخالفت خود را با تحریمهای آمریکا اعلام میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه چین همچنین در ادامه با تاکید بر ادامه همکاری چین و ایران گفت: همکاری ما و ایران کاملا قانونی است. ما قوانین بینالمللی را نقض نمیکنیم.
پادشاهی بحرین نیز با اعلام موضع خود نسبت به عدم تمدید معافیتهای نفتی هشت کشور وارد کننده نفت ایران از تصمیم آمریکا برای صفر کردن میزان صادرات این محصول استقبال کرد.
تاس نوشت: کارشناسان در واکنش به تصمیم ترامپ برای لغو معافیتهای نفتی معتقدند که، این تحریمها نمیتواند صادرات ایران را به طور کامل به صفر برساند؛ چراکه کشورهایی مانند ترکیه و چین مصمم به ادامه خرید نفت از ایران هستند.
«مولود چاووشاوغلو»، وزیر امور خارجه ترکیه در کنفرانسی مشترک با «دیدیه ریندرز»، وزیر امورخارجه بلژیک، عدم تمدید معافیتهای نفتی توسط آمریکا را محکوم کرد.
در این کنفرانس مشترک، وزیر امور خارجه ترکیه گفت: «تصمیم ترامپ برای لغو معافیتها، کشورهای زیادی را تحت تأثیر قرار خواهد داد.»
چاووش اوغلو در ادامه افزود: اینکه آمریکا به تنهایی تصمیمی بگیرد و دیگر کشورها را هم مجبور به تبعیت از آن تصمیم کند، رفتاری ناپسند است. تحریمهای آمریکا بچهگانه است.
وزیر امور خارجه بلژیک هم گفت: «بسیاری از کشورها به دلیل تحریمهای آمریکا با مشکل مواجه میشوند. ما مخالف این تصمیمها هستی و رایزنیهای خود با آمریکا را در این زمینه ادامه میدهیم. »
«مایا کاسیانچیچ» سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا مبنی بر لغو معافیتهای مشتریان نفتی ایران، گفت: «ما از بیانیه روز گذشته ایالات متحده آمریکا مبنی بر عدم تمدید معافیتهای نفتی، بسیار متأسفیم. این اقدام بیش از پیش اجرای توافق هستهای را ضعیف میکند. تا زمانی که ایران به اجرای کامل و مؤثر برجام پایبند است ، ما به عنوان اتحادیه اروپا، به این توافق متعهد خواهیم ماند».
اشپیگل نوشت: صبح امروز، بازار نفت شاهد افزایش سه درصدی بهای نفت بوده که بیشترین افزایش در سال ۲۰۱۹ به حساب میآید.
این در حالی است که آمریکا وعده داده که با کمک شریکان خود، مانند عربستان سعودی و امارات، کمبود نفت ناشی از توقف صادارت ایران را جبران کند.
آمریکا به دنبال حداکثر فشار بر ایران و ضربه بر اقتصاد این کشور است. این در حالی است که مقامهای ایرانی بارها اعلام کردهاند که توانایی و تجربه کافی برای مقابله با تحریمها را دارند و این تحریمها نمیتواند، آمریکا را به هدف خود برساند.
از سوی دیگر کارشناسان نگران این هستند که اقدامات آمریکا خروج ایران از برجام را به دنبال داشته باشد. تهران بارها اعلام کرده است که در صورت ادامه فشارها، از توافق هستهای خارج میشود.
رویترز نوشت: پس از آنکه دونالد ترامپ با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران و افزایش فشار بر اقتصاد ایران اعلام کرد که معافیتهای نفتی ایران را تمدید نمیکند، قیمت نفت امروز -سهشنبه- به بالاترین رقم در سال ۲۰۱۹ رسید.
بر اساس این گزارش، قیمت هر بشکه نفت برنت امروز با ۰.۳ درصد افزایش به ۷۴ دلار و ۲۹ سنت رسید. دیروز قیمت نفت تا رقم ۷۴ دلار و ۵۲ سنت بالا رفت که بیشترین رقم از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون بود.
قیمت نفت خام آمریکا هم در ساعات اولیه امروز به بالاترین رقم از اکتبر ۲۰۱۸ یعنی ۶۵ دلار و ۹۵ سنت رسید، اما ساعاتی بعد با نیم درصد رشد نسبت به دیروز به ۶۵ دلار و ۸۶ سنت رسید.
المانیتور نوشت: تمدید نکردن معافیتها برای خریداران نفت ایران از سوی واشنگتن، با هدف فشار بر تهران برای خروج از توافق هستهای با ۱+۵ تا پیش از اکتبر ۲۰۲۰، یعنی پایان تحریم تسلیحاتی ایران توسط سازمان ملل، اجرا میشود.
مقامهای بغداد: «تحریمهای یکجانبه آمریکا برای عراق الزامآور نیست و واشنگتن باید بداند که عراق روابط تجاری، اقتصادی، جغرافیائی و امنیتی با ایران داشته و هرگز نمیتواند از انرژی این کشور بینیاز باشد».
نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در واکنش به اقدام اخیر دولت آمریکا مبنی بر لغو معافیتها در صفحه توییتر خود نوشت: «آمریکا تلاش میکند تا برجام را نابود کند و بر ایران حکمرانی نماید، این در حالی است که این تلاش با توجه به قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، هیچگونه توجیهی ندارد. این چه جهانی است که ما در آن زندگی میکنیم؟»
این دیپلمات روس در ادامه نوشت: با توجه به اینکه تهران همواره به تمامی تعهدات خود در برجام پایبند بوده و هست، بنابراین روسیه روابط اقتصادی خود با ایران را تقویت میکند و همچنان به تلاش خود برای حفظ برجام ادامه خواهد داد.
سفیر فرانسه در آمریکا با ابراز مخالفت خود نسبت به تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: ترامپ یک رئیسجمهور خشن است، وی اتهاماتی بزرگ و اغراق شده علیه ایران مطرح میکند، اصلا معلوم نیست که چرا وی توافق هستهای با ایران را بدترین توافق میداند.
این مقام فرانسوی افزود: آمریکاییها میخواهند ایران را تضعیف و به التماس وادار کنند، بعید میدانم روزی این اتفاق بیفتد.