به گزارش خبرداغ به نقل از ایلنا، سیدکمال خرازی در دیدار هیأتی از کارشناسان اندیشکده بنیاد برتلزمان آلمان به پرسشهای آنان در حوزههای منطقه، برجام و روابط ایران و اروپا پاسخ داد.
وی درباره ارزیابی ایران از اجرای تعهدات برجامی اروپا گفت: اگرچه با توجه به مشکلات داخلی اروپا، ضعف و ناتوانی اروپا در برابر فشارهای آمریکا قابل درک است، اما قصور و ناتوانی اروپا در اجرای تعهدات خود در برجام، قابل توجیه و پذیرش نیست و رافع مسئولیت آنها در قبال برجام نخواهد بود.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی تصریح کرد: اروپا در همسایگی غرب آسیا قرار داشته و امنیت اروپا با امنیت در این منطقه ارتباط مستقیمی دارد. باید به خاطر داشت که حفظ برجام در امنیت منطقه و اروپا تاثیرگذار است.
خرازی در پاسخ به سوالی درباره روابط ایران و ترکیه اظهار داشت: ترکیه و ایران با وجود برخی اختلاف نظرهای سیاسی، از ظرفیتهای همکاری وسیعی برخوردارند و در همین حال، ایران از گسترش همکاریها با این کشور همسایه استقبال میکند.
وی افزود: برای نمونه، همکاری ایران، روسیه و ترکیه در روند آستانه نتایج مفیدی در خصوص بحران سوریه در بر داشته است. با وجود فشارهای آمریکا، با توجه به رویکرد رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، میتوان به گسترش همکاریهای ایران و ترکیه امیدوار بود.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در پاسخ به سؤال دیگری درباره روابط ایران و روسیه نیز گفت: با وجود برخی تفاوتها بین ایران با روسیه و ترکیه، منافع مشترک زیادی به ویژه در سوریه داریم و همکاریهای سه جانبه در حل بحران سوریه بسیار موثر است.
خرازی با تاکید بر اینکه تغییر دولت در سوریه با توسل به زور و کمک برخی کشورها مانند عربستان به گروههای تروریستی غیرقابل قبول است، گفت: حمایت قدرتهای اروپایی از گروههای تروریستی در سوریه یا سکوت آنها در قبال حمایت از این گروهها توسط برخی از کشورهای منطقه در بی ثباتی منطقه موثر بوده است.
وی ادامه داد: تلاش ما در راستای فراهم کردن بستر مناسب برای مذاکرات سوری - سوری و اصلاح قانون اساسی و برگزاری انتخابات آزاد در سوریه است.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با تاکید بر اینکه راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی در منطقه کاملا دفاعی است، گفت: ایران، ترکیه و عربستان سه کشور کلیدی منطقه هستند و میتوانند نقش موثری در رسیدن به سازوکار توسعه صلح و ثبات در منطقه داشته باشند، ولی شرط آن توقف اقدامات مداخله جویانه و بی ثبات ساز در منطقه است.
خرازی درباره بحران یمن هم تصریح کرد: توقف بمبارانها در یمن و مذاکرات یمنی - یمنی تنها راه حل بحران این کشور است.
وی با بیان اینکه دولت آمریکا خواستار صلح و امنیت در منطقه نیست، ادامه داد: آمریکا ایجاد شکاف و اختلاف بین کشورهای منطقه و بهره برداری از بحرانها را دنبال میکند.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: حل بحران یمن میتواند راه را برای مذاکرات جهت حل بحران های دیگر در منطقه هموار کند.
خرازی در پاسخ به سؤالی درباره نگاه ایران به رفع تنش بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان هم گفت: با توجه به روابط خوب ایران با این دو کشور آماده همکاری و حمایت از تحرکات و ابتکارات برای حل اختلافات بین آذربایجان و ارمنستان هستیم.
وی همچنین درباره شیوه مقابله ایران با آثار تحریمها گفت: جمهوری اسلامی ایران از منابع انسانی جوان و متخصص و منابع غنی انرژی و معدنی برخوردار است و با مدیریت خوب این منابع میتواند مشکلات ناشی از تحریم را پشت سر بگذارد.