به گزارش
خبرداغ به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، با اجرایی شدن کامل سامانه صیاد، چکهای غیرصیادی از شهریور ماه سال جاری پذیرش نخواهند شد. سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی چک (صیاد) بهمنظور یکپارچهسازی فرآیند صدور دستهچکهای بانکی از سوی بانک مرکزی پیادهسازی شده است. استفاده از طراحی خطی، الیاف فلورسنتی، کاغذ حساس به مواد شیمایی، چاپ نامرئی و ریز نوشته از مهمترین مشخصات امنیتی چکهای صیاد است.
سامانه صیاد با متمرکزسازی درخواستهای دستهچک، امکان اعتبارسنجی صاحبان حساب و امضا را فراهم ساخته و از اختصاص دستهچک به افراد فاقد صلاحیت و بدسابقه جلوگیری میکند.
همچنین با اختصاص یک شناسه منحصربهفرد به هر برگ چک، امکان استعلام و پیگیری وضعیت چک از طریق پیامک برای گیرنده چک را تسهیل و باعث افزایش اعتبار دستهچک در تبادلات مالی کشور میشود.
با استفاده از این سامانه در دو بعد شکلی و فرآیندی، تحولات مهمی ازجمله اعتبارسنجی یکپارچه، کنترل دقیق اهلیت متقاضی دستهچک پیش از صدور و استعلام وضعیت عملکرد صادرکننده چک را ایجاد خواهد داشت.
طراحی کلیه نقوش چکهای صیاد بهصورت خطی و با استفاده از نرمافزارهای امنیتی انجامگرفته به صورتی که هر خط حامل اطلاعات مربوط به رنگ خود است. درحالیکه در نمونههای جعلی، خطوط از ترکیب نقاط رنگی تشکیلشدهاند و بهراحتی بهوسیله ذرهبین قابلتشخیصاند.
در خمیر کاغذ چکهای صیاد نیز از تصویر سهبعدی نشان و عبارت چاپخانه دولتی ایران استفادهشده که در مقابل نور قابلرؤیت است. همچنین در چکهای صیاد، چاپ شمارهسریالها با استفاده از مرکب مشکی فلورسنت بوده و تحت تابش نور ماوراءبنفش به رنگ سبز تیره دیده میشود.
علاوه بر این در فرایند ساخت کاغذ این چکها از موادی استفادهشده که در صورت تماس با مواد شیمایی از خود واکنش نشان داده و تغییر رنگ میدهد. استفاده از الیاف فلورسنتی که در سطح کاغذ پراکندهشدهاند دیگر ویژگی امنیتی چکهای صیاد است. این الیاف در زیر نور ماوراءبنفش در چهار رنگ سبز، زرد، قرمز و آبی قابلمشاهدهاند. لازم به ذکر است با اجرایی شدن کامل سامانه صیاد، چکهای غیرصیادی از شهریور ماه امسال پذیرش نخواهند شد.