به گزارش
خبرداغ به نقل از روابط عمومی بانک ملی ایران، این آثار شامل جام زرین مارلیک از حوزه فرهنگی دریای کاسپین، جام زرین حسنلو از حوزه فرهنگی دریاچه اورمیه و تکوک زرین مادها از حوزه فرهنگی قافلانکوه(نزدیکی شهر میانه) مربوط به 3 هزار سال پیش در عصر آهن است که روایتهایی از باورها و اسطورههای گذشتههای این مناطق دارند.
جام زرین مارلیک یکی از آثار به دست آمده از حفاری گورستان مارلیک استان گیلان در سال۱۳۴۰ خورشیدی و به دست باستانشناسان ایرانی و سرپرستی دکتر عزتالله نگهبان بوده که در آرامگاه شماره ۲۶ به دست آمده است.
دیگر اثر رونمایی شده در این نمایشگاه جام زرین حسنلو است که از یافته های باستان شناسان و کاوش های دانشگاه پنسیلوانیا در سال ۱۹۵۶میلادی به سرپرستی روبرت دایسون از تپه حسنلو بزرگترین محوطه باستانی در جنوب غرب دریاچه ارومیه به دست آمده است.
هدف از کاوش ها در این منطقه تعیین توالی فرهنگی فراگیر منطقهای از دوره نوسنگی تا هخامنشی بود. در بین بقایای گسترده مستقر در حسنلو، یافتههای لایه حسنلو IVB بسیار تأمل برانگیز است. این مرحله با آتشسوزی خاتمه مییابد که احتمالاً نتیجه درگیری نظامی با اورارتو در اواخر سده ۹ پم بوده است. یافتههای کاوش، تصویری از آخرین ساعتهای شهر را نشان میدهد و بر اثر آتشسوزی بناها فروریخته و این اشیاء، ساکنان و سربازان را دفن کرده است. در آنجا ۶۲ اسکلت یافت شده که در بین آنها تعدادی زن و کودک بیهوده کوشیدهاند خود را در معبد پنهان سازند. در بین این افراد، تعدادی از مهاجمان نیز کشته شدهاند که سعی داشتند یک جام طلا را به تصاحب خود درآورند.
شناختهشدهترین یافته باستانشناسی حاکی از آن است که حسنلو همان جام طلاست و تصاویر نقشبرجسته اغراقشده روی جام نشاندهنده صحنههای اساطیری منفرد است که مفاهیم آن را بیشک بینندگان آن زمان درک میکردند، ولی امروزه باید به طور غیر مستقیم حدسهایی درباره آنها زد.
لازم به ذکر است، این آثار از مناطق و دوره های مختلف کشور مربوط به موزه های ملی و رضا عباسی هستند که پیرو توافق نامه ای بین بانک ملی ایران و سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، قرار است کنار سایر آثار مرتبط و زرین در موزه بانک ملی ایران در معرض دید علاقمندان دنیای معاصر قرار گیرند.
ماکت زرین صندوق پس انداز، صندوقچه و سکه های طلا و اسکناس های منقوش به تصاویر حک شده بر روی جام های فوق از سایر آثار به نمایش گذاشته شده خواهد بود.
عرضه این آثار از هفدهم الی نوزدهم بهمن ماه ساعت 13 تا 17 در محل موزه بانک ملی ایران واقع در خیابان فردوسی تهران آغاز می شود.