کد خبر: ۶۹۸۷۵۵
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۴
تعداد بازدید: ۶۰۴
ربع قرن از نابودی ابرقدرت رقیب آمریکا گذشت
نشریه «فارین پالسی» با انتشار گزارش تصویری، عکس‌هایی را از روز فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی منتشر کرده است. در این تصاویر، یکی از ساکنان باکو جمهوری آذربایجان با خوشحالی تصویر پرتره لنین که بر روی دیوار کشیده شده بود را تخریب می‌کند. آذربایجان در سال ۱۹۲۰ میلادی به شوروی پیوست اما پس از فروپاشی آن اتحاد به همراه ۱۰ کشور دیگر از اقمار سابق شوروی استقلال خود را اعلام کرد.
به گزارش خبرداغ به نقل از آفتاب،سال ۱۹۹۱ میلادی، فروپاشی شوروی همزمان بود با آغاز جشن سال نوی میلادی. در آن سال در سرتاسر کرملین پرچم روسیه برافراشته شد. اکنون فدراسیون روسیه به عنوان کشوری مستقل متولد شده بود. 

 در تاریخ ۲۵ دسامبر پرچم سرخ شوروی با نماد داس و چکش پایین کشیده شد. گورباچف در پیامی تلویزیونی این خبر را اعلام کرد. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به نوعی شکست نمادین کمونیسم در برابر سرمایه‌داری قلمداد می‌شد. در سال‌های پایانی عمر اتحاد جماهیر شوروی آن کشور اسیر رکود اقتصادی شدیدی بود و با کمبود مواد غذایی و فقر گسترده مواجه شده بود. با این حال هنوز هم هستند روس‌هایی که به پیشرفت‌های شوروی در عرصه صنعت، فناوری‌های فضایی و موقعیت آن به عنوان یک ابر‌قدرت در زمان خود افتخار می‌کنند. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی نه تنها باعث تغییر نظم جهانی شد بلکه باعث تغییر در سبک زندگی بسیاری از ساکنان اقمار آن اتحاد شد. 

گورباچف رهبر شوروی در مارس سال ۱۹۸۵ میلادی مجموعه اصلاحاتی را اعمال کرد از جمله لغو محدودیت‌ها در زمینه آزادی بیان و در‌پیش‌گرفتن سیاست‌های اقتصادی بازار‌محور. او همچنین سیاست محدودیتی را  علیه مصرف بالای مشروبات الکلی در اتحاد جماهیر شوروی در پیش گرفت چرا که الکلیسم به پدیده‌ای متداول در شوروی تبدیل شده بود. با این حال، اعمال محدودیت بر فروش و مصرف مشروبات الکلی باعث ایجاد بازار سیاه شد و مشروبات دست‌ساز بیشتر شدند. 

یکی از مهم‌ترین اقدامات گورباچف امضای پیمان کاهش تسلیحات استراتژیک در جولای سال ۱۹۹۱ میلای با جورج اچ دابلیو بوش رییس‌جمهوری وقت امریکا بود. دو ابر قدرت جهان توافق کردند تا از میزان تسلیحات خود بکاهند. امری که تا پیش از آن به دلیل رقابت تسلیحاتی دو کشور غیر‌ممکن به نظر می‌رسید. 

۱۹ اوت ۱۹۹۱، هشت عضو بلندپایه حزب کمونیست از جمله رئیس کا گ ب، ضمن برکناری میخائیل گورباچف از رهبری اتحاد جماهیر شوروی، کمیته اضطراری کشور را تشکیل دادند. 

گورباچف، در یک خانه ییلاقی در ساحل دریای سیاه در بازداشت خانگی قرار گرفت. تانک‌ها به خیابان‌های مسکو سرازیر شدند. طرفداران دموکراسی در اطراف کاخ سفید مسکو - محل اقامت بوریس یلتسین، اولین رییس‌جمهور روسیه، سنگربندی کردند. پس از سه روز رویارویی، کمیته اضطراری شکست را پذیرفت. توطئه کودتای اوت ۱۹۹۱ توسط متعصبین کمونیست، با کمک یلتسین نقش برآب شد. طراحان کودتا می‌خواستند حزب کمونیست و اتحاد شوروی را حفظ کنند، ولی در عوض درجهت نابودی هردو کوشیدند.

در هشتم دسامبر ۱۹۹۱ رهبران روسیه، اوکراین و بلاروس در جنگل‌های بلاروس با یکدیگر دیدار و پیمانی را امضا کردند که بر اساس آن کشورهای مستقل مشترک‌المنافع به وجود آمدند. روسیه خود را به عنوان جانشین اتحاد جماهیر شوروی معرفی کرد. در بیست و پنجم دسامبر، میخائیل گورباچف از سمت خود کناره‌گیری کرد و اتحاد شوروی بطور رسمی در ۲۵ دسامبر ۱۹۹۱ از هم پاشیده شد. یک روز پس از آن، پارلمان اتحاد جماهیر شوروی اعلامیهٔ انحلال این کشور را تصویب کرد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظر شما
در زمینه ی انشار نظرات مخاطبان رعایت چند نکته ضروری است
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید خبر داغ مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است خبر داغ از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب, توهین یا بی احترامی به اشخاص ,قومیت ها, عقاید دیگران, موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه های دین مبین اسلام باشد معذور است. نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نام:
ایمیل:
* نظر: