کد خبر: ۶۹۸۰۱۸
تاریخ انتشار: ۰۲ دی ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۵
تعداد بازدید: ۳۲۹
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در تحلیل آخرین تحولات منطقه، تصریح کرد: آزادسازی حلب مانند آزادسازی خرمشهر معادله نبرد را برهم زد.
ترور اخیر، به نزدیک شدن روسیه، ترکیه و ایران برای حل مسئله سوریه کمک کردبه گزارش خبرداغ به نقل از ایسنا، محسن رضایی با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری در خصوص حادثه تروریستی در برلین و زوریخ گفت: اقدامات تروریستی در اروپا در دو سه سال اخیر شروع شده و از فرانسه به آلمان و کشورهای دیگر اروپایی در حال گسترش است و پس از پنجاه شصت سال امنیت و آرامش کاملی که بعد از جنگ جهانی دوم در اروپا صورت گرفته بود را تهدید کرد. این موج ناامنی‌ها، بسیار موضوع مهم و جدی است.

وی ادامه داد: اروپایی‌ها پس از سال‌ها ترس و وحشت از انفجار، بمب و تیراندازی را تجربه می‌کنند. البته این موج از خاورمیانه و حوادث عراق و سوریه به اروپا رفته و قبل از منطقه ما، از خود اروپا عوامل تروریست به خاورمیانه آمدند و حالا دارند به کشورهای مادر و اصلی خودشان بر می‌گردند. نکته مهم این است که سیستم‌های اطلاعاتی و امنیتی اروپا که از سیستم‌های پلیسی قوی دنیا محسوب می‌شد و در دهه اخیر با فناوری سایبری و الکترونیکی هم کوچک‌ترین حرکت‌ها را رصد می‌کنند، با وقوع این حوادث مشخص شد که این سیستم‌ها، دیگر جواب نمی‌دهد و اروپا اگر به سرعت نتواند منافذ امنیتی را ببندد و فکر اساسی نکند، احتمالا تا سالهای آینده این ناامنی‌ها ادامه پیدا خواهد کرد.

رضایی با اشاره به تاثیر حادثه ترور سفیر روسیه در ترکیه بر روابط این دو کشور نیز اظهار کرد: این حادثه مشکل جدی برای روسیه و ترکیه درست کرده است. از طرفی حیثیت سیاسی ا روسیه به خاطر ترور دیپلمات برجسته‌اش زیر سوال رفته است. اهمیت این ترور بسیار بیشتر از سقوط هواپیما روسیه در حمله جنگنده ترکیه بود چراکه در آنجا می‌گفتند این حمله به اشتباه رخ داده ولی در اینجا یک پلیس رسمی ترکیه سفیر روسیه را که باید در کشور میزبان در امنیت باشد، ترور کرده و با فرصت کافی شعار‌هایش را جلوی دوربین‌ها داده و بعد از مدتی اثر جرم با کشتن او، پاک شده است. حادثه مهمی است. با این حادثه روسیه در برابر یک معضلی گرفتار شده است. از طرفی می‌داند اگر روسیه بخواهد این روند نزدیکی با ترکیه را بر هم بزند، ضررش برای آن‌ها مضاعف می‌شود و اگر پاسخی به عوامل و حامیان ترور سفیر خود ندهد، این هم لکه ضعفی برای روس‌ها خواهد بود و ما درک می‌کنیم که روسیه اکنون در وضعیت حساسی گرفتار شده است.

وی افزود: روسیه به هیچ وجه نمی‌خواهد رابطه‌اش را با ترکیه به هم بزند. این ترور در نزدیک شدن روسیه، ترکیه و ایران به حل مسئله سوریه کمک کرد. ترکیه رسما اعلام کرد که مشکلی با آقای اسد ندارد. این عقب نشینی تحول بزرگی است. روسیه و ما از همراهی ترکیه ا در موضوع سوریه، استقبال می‌کنیم و بیانیه مسکو را نقطه عطفی در موضوع سوریه می‌دانیم.

فرمانده سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس در خصوص رویکرد رسانه‌های غربی در ابراز نگرانی‌های بیهوده در موضوع حقوق بشر در سوریه گفت: از این سر و صدا‌ها می‌توان فهمید که این‌ها طرفدار تروریست‌ها هستند. چون بر سر خروج تروریست‌ها از منطقه‌ای که در محاصره نیروهای ارتش و جیش الوطنی و مدافع سوریه بود، توافق شده بود و قرار بود مردمی که در فوعه و کفریا گرفتار شده بودند هم از محاصره تروریست‌ها آزاد بشوند. اما رسانه‌های غربی و حامیانشان می‌خواستند تروریست‌ها آزاد بشوند و مردم فوعه وکفریا در محاصره بمانند. ارتش سوریه شرط گذاشته بود که یک اتوبوس در برابر یک اتوبوس، اما تروریست‌ها با سپر کردن مردم در اتوبوس‌ها و آتش زدن اتوبوس‌ها، خلاف این توافق عمل کردند. ارتش سوریه جلوی این‌ها را گرفته و حامیانشان داد و بیدادشان بلند شده است. در حقیقت فشاری که آن‌ها آورده بودند برای خروج تروریست‌ها بود.

این استاد دانشگاه جامع امام حسین (ع) تاکید کرد: آزادسازی حلب مانند آزادسازی خرمشهر، معادله نبرد را بر هم زد. مهم‌ترین دستاورد ارتش عراق اشغال خرمشهر بود. وقتی ما در جنگ تحمیلی خرمشهر را پس گرفتیم صدام دیگر برگ برنده‌ای نداشت. با آزادسازی حلب، ضعف و شکست تروریست‌ها و فروپاشی آن‌ها هویدا شده و به آینده خودشان امیدی ندارند. تا قبل از آزادسازی حلب تروریست‌ها امیدوار بودند که بتوانند آینده سوریه را در دست بگیرند اما دیگر به آینده خودشان هم امیدی ندارند.

رضایی افزود: این حوادث نشان داد سیاست‌های جمهوری اسلامی در عراق و سوریه کاملا منطقی و بر اساس استانداردهای انسانی و اسلامی بوده است. ما از اول اعلام کرده بودیم که دولت مشروع سوریه باید به رسمیت شناخته بشود و هر گونه دخالت خارجی محکوم است. عملا ثابت شد که موضوع سوریه فقط از طریق مذاکرات سیاسی قابل حل است و با زور و فشار نمی‌شود یک دولت مشروع را ساقط و یک کشور را تجزیه کرد. این پیروزی بزرگی برای اعتبار سیاست خارجی جمهوری اسلامی بود. منطق سیاست خارجی ایران ثبیت شد و دشمنان ما شکست سنگینی خوردند.

رضایی درباره اذعان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عدم توانایی کشورش در جداسازی تروریست‌ها و مخالفین دولت سوریه نیز اظهار کرد: آمریکا می‌خواهد به کشورهای عربی بگوید که ما همه تلاش خود را کردیم و مقداری از تقصیر‌ها گردن شما بود. آمریکا می‌خواهد بار مسوولیت خود را به دوش عربستان و قطر بیندازد. عربستان و قطر در این حادثه منزوی شدند. اکنون بد‌ترین وضعیت برای این دو کشور پیدا شده است. از یک طرف ترکیه به ما و روسیه نزدیک شده و از طرف دیگر با آزادسازی حلب، تروریست‌های مورد حمایت قطر و عربستان شکست سنگینی خورده‌اند و میلیارد‌ها دلار هزینه آن‌ها بر باد رفته است. آبرو و حیثیت آن‌ها رفته و آمریکا می‌خواهد تقصیر را به گردن دیگران بیندازد.

رضایی با اشاره به جلسات هماهنگی ایران، روسیه و ترکیه گفت: در کوتاه مدت این اتحاد سه جانبه تقویت شد. برخی معتقد بودند که این ترور برای این انجام شده بود که آن جلسه سه جانبه را لغو کنند. برگزاری این جلسه مهم و تاریخی بود. فاصله گرفتن ترکیه از غرب و به رسمیت شناختن دولت آقای اسد، رویدادهای مهمی بود. برخی کشور‌ها و گروه‌ها برنامه ریزی کرده بودند که این اتحاد شکل نگیرد. پیش بینی هم این است که این اتحاد ادامه پیدا کند. مشکلی که اکنون وجود دارد تردید دولت ترکیه است. دولت ترکیه می‌خواهد در این اتحاد بماند از طرف دیگر نگران فشارهای آمریکا است. ترکیه عضو ناتو است و بخش مهمی از اقتصاد این کشور به غرب وابسته است. ترکیه بر سر یک دو راهی است.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به دخالت نظامی دولت ترکیه در سوریه تصریح کرد: ترکیه گرفتار دوگانگی است. هم در اتحاد با ایران و روسیه شرکت می‌کند و هم به آمریکا علامت می‌دهد که با شما هم هستم. می‌خواهد دو طرف را داشته باشد. این روش تا کجا می‌تواند ادامه پیدا کند، قابل بحث است.

رضایی در خصوص تحولات یمن و افشای نقش انگلیس در فروش بمب‌های خوشه‌ای به عربستان نیز گفت: انگلستان با دو هدف وارد خلیج فارس شده است. می‌خواهد جبران خلا حضور و تضعیف آمریکایی‌ها را پر کند. کنترل عربستان و مقابله با ایران برای انگلستان مهم است و آن‌ها نگران هستند که عربستان بخواهد پس از یمن به کشورهای دیگر عربی حمله کند. لذا به دنبال کنترل عربستان هستند. از این به بعد رابطه انگلیس و عربستان بد‌تر خواهد شد. این طبیعت همه دولت‌های وابسته به غرب بوده. می‌خواهند عربستان و نوکری‌اش را کنترل کنند. همین کار را با رضاشاه کردند. همین کار را با مرسی و اردوغان کردند. حالا هم آمده‌اند سراغ عربستان. البته هدف اصلی آن‌ها مقابله با پیشرفت‌های ایران است.

وی همچنین با اشاره به بدعهدی آمریکا در توافق هسته‌ای تاکید کرد: البته موضوع با عدم امضای آن قانون توسط اوباما و اقدامات موقتی وزیر خارجه‌شان، یک مقداری عقب نشینی شد. اما این‌ها کفایت نمی‌کند. دولت ما هم اقداماتی انجام داده، از جمله دستور گسترش غنی سازی به منظور استفاده در پیشران‌های زیردریایی‌ها و شناور‌ها را داده است. این‌ها هم کفایت نمی‌کند. نباید حیثیت سیاست خارجی ما لکه دار بشود. اگر آمریکایی‌ها این را تبدیل به یک عرف بکنند که هر وقت می‌خواهیم با ایران جلسه می‌گذاریم و توافق می‌کنیم و هر وقت خواستیم زیر تعهدات خود می‌زنیم و ما هم جواب شایسته ندهیم عملا سیاست خارجی ما بی‌خاصیت می‌شود. باید جواب قاطع بدهیم تا سیاست خارجی ما بی‌اعتبار نشود. این‌ها در الجزایر هم همین کار‌ها را کردند. جاسوسان و گروگان‌ها از ایران آزاد شدند ولی به تعهدات و اقداماتی که وعده کرده بودند عمل نکردند.

وی افزود: اگر دولت فکری برای جلوگیری از آب شدن برجام نکند آن هم با این وقاحتی که آمریکایی‌ها از خودشان نشان می‌دهند، حیثیت سیاست خارجی ما و اعتبار تعهدات بین المللی با ما زیر سوال می‌رود و این خسران بسیار بزرگی خواهد بود. به همین دلیل من اقدامات دولت را کافی نمی‌دانم و به نظرم باید اقدامات بیشتری انجام دهند؛ منتها این کار را باید خود شورای امنیت و کمیسیون نظارت انجام بدهند و لذا من از ارائه پیشنهاد خاصی خودداری می‌کنم و منتظر می‌مانیم که ان شاءاالله شورای امنیت و کمیسیون نظارت بر برجام اقدامات بیشتری انجام دهند که حداقل برجام به یک جنازه کامل تبدیل نشود و بالاخره از برجام یک چیزی نصیب ملت ما بشود.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطر نشان کرد: در مورد خود برجام هم قبلا عرض کردم که سه تیم باید در این مذاکرات شرکت می‌کردند. تیم هسته‌ای، تیم دیپلمات‌ها و تیم اقتصادی. دو تیم خیلی خوب حضور پیدا کردند، اما دوستان ما غفلت کردند که تیم اقتصادی را همراه خودشان ببرند و لذا برجام باید یک پیوست احکام خزانه داری آمریکا می‌داشت که تیم اقتصادی ایران باید آن را تنظیم می‌کرد که بعد از تصویب برجام، ده، پانزده حکم خزانه داری آمریکا هم باید برای اقتصاد آمریکا و هم اقتصاد اروپا و بین الملل صادر می‌شد تا امروز اقتصاد ما گشایش پیدا می‌کرد. این غفلت تاریخی در مذاکرات برجام صورت گرفت که به نظر من باید به عنوان یک تجربه‌ای برای کارهای آینده آن را در نظر بگیریم.

رضایی همچنین درباره رفت و آمد هیئت‌هایی از کشورهای اروپایی به داخل کشور بعد از برجام و آینده این قول قرارهای اروپایی‌ها با ایران بیان کرد: پیشنهاد به دوستان دولت این است که حضور این هیئت‌ها را همراه با شرط عمل به فعالیت بپذیرند. یعنی هر کسی که قرار است وارد کشور شود قبل از سفر به ایران، باید به یک مجموعه توافقات و متنی در کشور خودشان با ایران آماده کنند که وقتی در ایران حضور پیدا می‌کنند، بلافاصله این توافقات عملیاتی شود وگرنه ما که نیاز نداریم که مقامات مختلف بیایند اینجا و تعارفی خشک و خالی به ما کنند و بروند و ما هیچ نتیجه نگیریم.

وی ادامه داد: اکنون تقریبا دو سال است که این هیئت‌ها پی در پی می‌آیند و می‌روند ولی از آن طرف ما گشایش مهمی را در اقتصاد شاهد نیستیم. در حال حاضر نیز برای این قول و وعده‌هایی که در این چندماه اخیر داده شده هیچ ضمانتی داده نشده که ۵-۶ ماه یا زمان مشخص دیگری عملیاتی شوند. البته تحلیل‌های سیاسی هم می‌کنند در رابطه با این رفت و آمد‌ها که من نمی‌خواهم وارد آن‌ها بشوم و شک و شبهه‌های اساسی هم در پشت صحنه‌های این سفر‌ها طرح می‌کنند. البته کشورمان حتما باید تعاملات بین المللی داشته باشد، حتما سفرهای ما به خارج و آن‌ها به داخل باشد، اما مشروط به اینکه این سفر‌ها تبدیل به یک سرمایه، اقدام عملی، درآمدزایی، رفع بیکاری، ورود تکنولوژی، ورود سرمایه‌های خارجی بشود وگرنه این‌ها بیایند اینجا و صد تا دویست نفر بیایند و یک هزینه‌ای هم ما برای این‌ها بپردازیم و تنها اسمشان را می‌نویسند که در صف و نوبت باشند، حالا کی می‌خواهند ورود واقعی به اقتصاد ایران بکنند هیچ معلوم نیست.

رضایی در پایان بیان کرد: من توصیه‌ای دارم. امنیت ملی ما به بهای سنگینی به دست آمده، روزنامه نگاران، روشنفکران، نخبگان، سیاستمداران و دولتمردان، همه هم می‌بینند که در اطراف مرزهای ایران ناامنی است ولی در ایران یک امنیت ملی وجود دارد. من از همه تقاضا می‌کنم که اگر هم نمی‌توانند خدمت بیشتری کنند، نمی‌توانند بیکاری را حل کنند، امنیت ملی کشور را حفظ کنند. در مذاکرات، در توافقاتی که می‌کنند، در ارتباطات بین المللی که می‌گیرند، در فضاهای سیاسی که داخل کشور درست می‌شود، ما ناشکری نسبت به این امنیت ملی نکنیم وگرنه خدای ناکرده این ممکن است باعث حوادثی بشود که بیکاری از یک طرف باشد و ناامنی از طرف دیگر وارد این کشور شود. همه باید تلاش کنیم که در عین حال که امنیت را حفظ می‌کنیم، برویم و ان‌شاءالله اقتصاد را هم درست کنیم و درآمد مردم را حل کنیم و بیکاری را از این ببریم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظر شما
در زمینه ی انشار نظرات مخاطبان رعایت چند نکته ضروری است
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید خبر داغ مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است خبر داغ از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب, توهین یا بی احترامی به اشخاص ,قومیت ها, عقاید دیگران, موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه های دین مبین اسلام باشد معذور است. نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نام:
ایمیل:
* نظر: