تا پیش از این دانشمندان بر این عقیده بودند که رشد مغز بعد از چند سال در انسان متوقف می شود. با این حال تحقیقات جدید نشان می دهند که در تمامی مراحل حیات فرد، مغز توانایی تشکیل شبکه های عصبی و ایجاد نورون ها را دارد. تمرینات فیزیکی روزانه به مدت 30 دقیقه، انجام مدیتیشن، تغذیه مواد خوراکی سرشار از فلاونوئید مثل بلوبری یا آنتی اکسیدان ها مثل چای سبز سهم زیادی در ایجاد و ترمیم سیناپس های عصبی شما دارند. به علاوه این راهکارها، 9 توصیه زیر هم به شما در پرورش قدرت مغز کمک می کنند:
1- رژیم غذاییرژیم های غذایی کم کالری یا حتی روزه داری در ساعاتی از شبانه روز تاثیر زیادی بر رشد نورون های مغز و کاهش ریسک ابتلا به بیماری های زوال عقلی، Neurodegenerative، خواهدداشت. در حین روزه داری سطح پروتئین لپتین، هورمون تحریک کننده چاقی، در فرد کاهش و فعالیت نورون ها برای تولید انرژی افزایش پیدا می کند. رژیم های غذایی متنوعی برای این کار وجود دارد و هر پزشکی یک راه را پیشنهاد می دهد. با این حال می توان یک روز در هفته را روزه گرفت یا فاصله بین وعده های غذایی را زیادتر و میان وعده ها را حذف کرد.
2- سفر
قرارگیری در یک محیط جدید و پیچیده مغز شما را در معرض فعالیت و رشد قرار می دهد. موقعیت های جدید امکان رشد دندریت ها در شبکه های عصبی را فراهم می کنند. با این حال قرار نیست کل دنیا را سفر کنید، تنها کافی است به شهرها و مکان های مورد علاقه خود سر بزنید.
3- تکنیک های به خاطرسپاری
تمرین دادن مغز باعث تقویت شبکه های عصبی به خصوص در قسمت جلویی شده که در نهایت منجر به کاهش سرعت زوال آن در دوران پیری می شود. روش های یادیاری، mnemonic، به نوعی از تمرینات فکری گفته می شود که با پیوند تکنیک های تصویرسازی، حجم سازی، ریتم و ملودی سعی در به خاطرسپاری مجموعه ای از اتفاقات را دارند.
پرکاربردترین این تکنیک ها به نام قصر یا کاخ حافظه، Method of Loci، شناخته می شود. اولین قدم در این روش تجسم یک مکان فیزیکی است؛ این مکان می تواند کاملا تخیلی یا یک فضای کاملا واقعیت مثل اتاق خواب، خانه یا مسیر محل کار شما باشد. هرچه این تصاویر ذهنی عجیب تر باشند به یادآوری آن ها آسان تر خواهدبود.
در مرحله بعدی باید در مکانی که تجسم کرده اید واژه ها، تصاویر یا حتی خاطرات خود را جایگذاری کنید. به عنوان نمونه می توانید به جاهای مهم اتاق خواب خود واژه های مختلفی اختصاص دهید، بنابراین با تجسم اتاق خود واژه ها به یاد شما می آیند. با استفاده از این روش ها می توان اسم، فرمول ریاضی، شعر یا خیلی چیزهای دیگری را به خاطر سپرد.
Method of Loci 4- نواختن موسیقی
تحقیقات بر روی افرادی که یک آلت موسیقی را انتخاب کرده و می نوازند در مقایسه به افرادی که به سمت موسیقی نرفته اند، نشان می دهد که نواحی مختلف مغز گروه اول ارتباط بیشتری و در نتیجه شبکه عصبی به مراتب کامل تری دارند. دانشمندان علوم اعصاب معتقدند یک ساز موسیقی یک تجربه کامل و چند حسی را برای فرد رقم می زند. اگر هیچ وقت فرصتی برای یادگیری موسیقی نداشته اید برای رسیدن به قدرت بالاتری از مغز باید به یادگیری آن بیشتر فکر کنید.
5- استفاده از دست مخالف
همیشه استفاده از دست مخالف سخت است؛ به عنوان مثال افراد راست دست به سختی می توانند در کارهای اصلی خود با دست چپ کار کنند. با این حال تحقیقات نشان می دهند که استفاده از دست مخالف به رشد شبکه های مغزی کمک زیادی می کند. بنابراین می توان در کارهای روزانه از دست مخالف برای پیامک زدن، مسواک زدن و کارهای دیگر بهره برد.
در روانشناسی به این تمرین ها، تمرین های نروبیک هم گفته می شود. در نتیجه این تمرینات می توان قدرت ذهن را افزایش و حتی سلامت روحی را بهبود داد.
6- مطالعه داستان
در جریان یک تحقیق علمی که در آن شرکت کنندگان در طول 19 روز یک داستان مشخص را مطالعه کردند، مشخص شد که رشد شبکه های ارتباطی در مغز این افراد سرعت بیشتری را به خود گرفته است. اگرچه تمامی این افراد داستان را به طور کامل مطالعه نکردند اما رفتار همی افراد هم نتایج آزمایش را تایید کردند. بیشتر تحرکات در مغز افراد مورد مطالعه در ناحیه مربوط به کنترل حواس فیزیک و سیستم حرکتی افراد بود. محققین معتقدند که خواندن داستان فرد را در موقعیت شخصی اصلی داستان قرار می دهد و می تواند اتفاقات جدید را در فضایی جدید تجربه کند.
7- یادگیری لغات جدید
یادگیری لغات جدید یا به طور کلی یادگیری یک زبان جدید تاثیر زیادی بر قدرت شنیداری، تصویری و فرآیندهای ذهنی شما خواهدداشت. افزایش دامنه لغات در کارایی بالاتر مغز اهمیت بالایی دارد.
8- انجام کارهای هنری
یادگیری و انجام فعالیت های هنری تاثیر بالایی بر افزایش فعالیت های ذهنی دارد و می تواند شبکه های مغزی شما را به طور شگفت آوری گسترش دهد. طراحی، نقاشی، کار با موزاییک یا جواهرسازی همه فعالیت هایی هستند که برای رسیدن به قدرت بالاتری از ذهن به کمک شما می آیند.
9- خواب
خواب روزانه 7 تا 8 ساعت به صورت منظم کمک زیادی به رشد دندریت های سیستم عصبی می کند. بنابراین ریتم خواب خود را در شبانه روز حفظ و سعی کنید در ساعت مشخص وارد رختخواب و در ساعتی مشخص از خواب بیدار شوید. در این بین برای رسیدن به خوابی راحت تر می توان از نوشیدنی هایی مثل چای قبل از خواب استفاده و محیط اتاق خواب را به صورت دلخواه طراحی کرد.