به گزارش خبرداغ به نقل از خبرآنلاین؛فرزانه فراهانی: آسیبهای اجتماعی دستکم بخاطر فراگیر شدن گوشیهای هوشمند، بیشتر از همیشه به گوش میرسند. این آسیبها وقتی که متوجه کودکان میشود، بیشتر از سایر گروهها واکنشبرانگیز میشوند. متاسفانه بیشترین موارد کودک آزاری مربوط به گروه کودکان ۵ تا ۱۰ ساله است و ۵۵ درصد گزارشات کودک آزاریها مربوط به دختران است.
در همین خصوص معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور به خبر آنلاین میگوید: کسانی که گزارشات کودک آزاری را به اورژانس اجتماعی اطلاع میدهند، یا اقوام هستند و یا پدر و مادر جدا شده که کودک توسط والدی که کودک را پیش خود نگه میدارد مورد آزار قرار میگیرد و همچنین همسایههای کودک مورد آزار واقع شده، عمده کسانی هستند که گزارشات کودک آزاریها را به اورژانس اجتماعی اطلاع رسانی میکنند.
به گفته سیدحسن موسوی چلک مراجعه کنندگان به اورژانس اجتماعی در حوزه خشونت خانگی در سالهای اخیر بیشتر شده است.
خبرآنلاین برای بررسی تماسهای انجام شده با اوژانس اجتماعی یعنی شماره ۱۲۳ با "سیدحسن موسوی چلک"،معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفتگو کرده است که در ادامه میخوانید.
محدوده سنی که کودکان بیشتر مورد کودک آزاری واقع میشوند، چه سنی است؟
بیشترین موارد کودک آزاری مربوط به گروه کودکان ۵ تا ۱۰ ساله است و ۵۵ درصد گزارشات کودک آزاریها مربوط به دختران و ۴۵ درصد هم مربوط به پسران است.
دختران بیشتر مورد کودک آزاری واقع میشوند؟
بله، معمولا دختران بیشتر از پسران در معرض کودک آزاری قرار دارند و بیشتر مورد هدف کودک آزاران واقع میشوند.
موارد کودک آزاری بیشتر توسط چه کسانی گزارش میشود؟
کسانی که گزارشات کودک آزاری را به اورژانس اجتماعی اطلاع میدهند، یا اقوام هستند و یا پدر و مادر جدا شده که کودک توسط والدی که کودک را پیش خود نگه میدارد مورد آزار قرار میگیرد و همچنین همسایههای کودک مورد آزار واقع شده، عمده کسانی هستند که گزارشات کودک آزاریها را به اورژانس اجتماعی اطلاع رسانی میکنند.
آماری از کودکانی که خودشان با اورژانس اجتماعی تماس گرفته و درخواست کمک کردهاند، دارید؟
در سالهای اخیر روند به گونهای بوده است که خود کودکان و نوجوانان زیر ۱۷ سال هم به واسطه آشنایی با برنامه اورژانس اجتماعی و "خط تلفنی ۱۲۳" با اورژانس اجتماعی تماس میگیرند و آزار دیدن خود را گزارش میدهند و این قبیل تماسها از طرف کودکان نیازمند کمک، روندی افزایشی و رو به رشد است که این مسئله از آگاهی و شناخت هر چه بیشتر کودکان و نوجوانان حکایت دارد که میخواهند از حقوق خود حمایت و دفاع کنند.
مراجعه کنندگان به اورژانس اجتماعی در حوزه خشونت خانگی در سالهای اخیر بیشتر شده است.
گاهی اوقات تماس کودکان درباره آزار جسمی، محروم کردن آنها از تحصیل و ... است؛ طبق قانون حمایت از اطفال و نوجوانان که در سال ۱۳۹۹ به تصویب رسیده است، ترک تحصیل اجباری و ممانعت از حضور کودکان در مدرسه از جمله موارد وضعیت مخاطره آمیزی است که در واقع اورژانس اجتماعی میتواند در آن مداخله کند و قانون هم تکلیف را برعهده ثبت احوال و آموزش و پرورش گذاشته است که از ۳ ماه قبل از سال تحصیلی مشخصات کودکان سن مدرسه که ثبتنام نکرده و بازمانده تحصیل هستند را به بهزیستی اعلام کنند؛ در صورتی که این کودکان بخاطر فقر و نیازمندی، ترک تحصیل کرده باشند، بهزیستی باید نظام حمایتی خود را درباره آنها اجرا کند.
در سال گذشته کودک آزاریها در کدام شهرهای کشور بیشتر رخ داده است؟
در کلانشهرها و شهرهای بزرگ که معمولا به اورژانس اجتماعی و خدمات حمایتی دسترسی بیشتری دارند، تماسهای بیشتری با اورژانس اجتماعی برقرار شده و تمایل مردم در این شهرها برای استفاده از ظرفیت خدمات اورژانس اجتماعی بیشتر است.
آیا آمار وقوع کودک آزاریها در سال گذشته افزایش داشته؟
مراجعه کنندگان به اورژانس اجتماعی در حوزه خشونت خانگی در سالهای اخیر بیشتر شده است و این مسئله چند دلیل دارد.
اولین دلیل این است که تعداد مراکز و دسترسی مردم به مراکز بیشتر شده است و دلیل بعدی این است که اطلاع رسانی بیشتری برای شناساندن هر چه بیشتر اورژانس اجتماعی به مردم صورت گرفته است؛ از طرفی هم مردم با حقوق خود بیشتر آشنا شدهاند.
در حال حاضر در سایر نقاط کشور کمتر از ۴۰۰ مرکز اورژانس اجتماعی وجود دارد و شمار تماسهای مردمی با اورژانس اجتماعی که در یک سال گذشته منجر به مداخله اورژانس شد، نزدیک به ۴۰۰ هزار مورد از مجموع بیش از یک میلیون تماس برقرار شده با اورژانس اجتماعی بوده است که رقم قابل توجهی برای سال گذشته محسوب میشود.
عجیبترین و مهمترین کودک آزاری سال گذشته چه بوده است؟
در سال گذشته موارد متعددی از انواع کودک آزاریها رخ داد که مثلا کودک آزاری ِ مربوط به کودک کاشمری که منجر به فوت کودک شد، از عجیبترین موارد این نوع آسیب اجتماعی است. کودک آزاری در بسیاری موارد توسط والدین صورت میگیرد و گاهی در مراکز و مدارس رخ میدهد.
خود مدارس خوشبختانه در حال حاضر یک سامانه "۱۵۷۰" در قالب پروژه "نماد" ، "نظام مراقبت اجتماعی دانشآموزان" راه اندازی کردهاند و برای ما هم در بهزیستی، اولویت اول این است که شناسایی و مداخلات اولیه کودک آزاریها در مدارس انجام شود و اگر اثرگذار نبود به اورژانس اجتماعی ارجاع داده شود.
آیا مردم روستاها هم به خدمات اورژانس اجتماعی دسترسی دارند؟
طبیعتا مردم در شهرها دسترسی بیشتری به اورژانس اجتماعی دارند اما بر اساس ماده ۸۵ برنامه هفتم توسعه، توسعه زیرساختهای اورژانس اجتماعی مثل خودرو، تامین و ثبات نیروی انسانی باید برای روستاها هم برنامه ریزی شود و امیدواریم دولت و مجلس کمک کنند تا خدمات دهی اورژانس اجتماعی در همه جای کشور فراگیر شود تا همه مردم به آن دسترسی داشته باشند،
سایر افراد میتوانند با مراجعه به اورژانس اجتماعی از طریق پایگاه خدمات اجتماعی یا تماس با خطوط تلفنی ۱۲۳ و همچنین ارجاع به مراجع قضایی، انتظامی و مراکز درمانی گزارشات کودک آزاری را اطلاع بدهند.