به گزارش خبرداغ به نقل از خبرآنلاین؛ روزنامه هم میهن در گزارشی نوشت:
مدتی بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاستجمهوری و توفق پزشکیان بر سایر رقبای انتخاباتی شورای راهبری انتخاب اعضای کابینه به ریاست محمدجواد ظریف تشکیل و اعضای آن معرفی شدند.
از آن زمان تاکنون مسئله انتخاب اعضای کابینه یکی از مهمترین مسائل پیشروی دولت پزشکیان بوده است. بهویژه آنکه او در تمام مناظرات و سخنرانیهای انتخاباتی خود بر لزوم وفاق ملی و بهرهگیری از کارشناسان فارغ از جناحبندیها و همچنین بیهیچ تبعیضی میان قومیتها و مذاهب مختلف سخن گفته است.
مسئلهای که باعث شده این روزها ایرانیان از هر قوم و طایفهای بیش از گذشته چشم به انتخاب رئیسجمهور تازهنفس خود داشته باشند، رئیسجمهوری که وعدههایی جدید داد. با این حال او در همه وعدههای خود تاکید کرده است که در حدود سیاستهای رهبری حرکت خواهد کرد و حتی کابینه خود را هم با کسب نظر رهبری انتخاب خواهد کرد:«قدم اول این بود که به تمام جریانات، گروهها و شخصیتهای سیاسی اعلام کردیم که افراد موردنظر خودشان را که میتوانند به دولت کمک کنند، معرفی کنند تا وفاق ملی شکل بگیرد. توسط هر کدام از اینها-چه جریانات اصلاحطلب، اصولگرا و مستقل و چه افراد و شخصیتهای سیاسی- یک فهرستهایی ارائه شد و نهایتاً اینها دارد پالایش میشود تا به یک جمعبندی چهار، پنج نفره برای هر جایگاه برسد. در آخر، طبیعتاً خدمت مقام معظم رهبری خواهیم رفت و با هماهنگی و مشورت با ایشان به یک جمعبندی نهایی خواهیم رسید که اینها را بتوانیم معرفی کنیم.»
پزشکیان دیداری با ۱۸ تن از نمایندگان مناطق اهل تسنن در مجلس داشت. او در این دیدار انسجام، وحدت و همافزایی همه ظرفیتها را لازمه حکمرانی مطلوب و پیشبرد امور کشور دانست و با تأکید بر اهمیت هماهنگی با رهبر معظم انقلاب اسلامی و دیگر ارکان نظام، تلاش برای اصلاح و ارتقای کارآمدی برنامهها و اسناد بالادستی را اولویت دولت چهاردهم توصیف کرد:«ناکارآمدی و شایستهمحور نبودن از معضلات ساختار نظام اداری کشور است و راهحل غلبه بر این مشکل در وهله اول تلاش برای ایجاد انسجام، همدلی و وحدت و در مرحله بعد ارتقای کارآمدی نظام اداره کشور با روشهای علمی و تجربهشده است.»
رئیسجمهور، همچنین درباره چینش کابینه هم تاکید کرد:«در مورد رسیدگی به مسائل کشور بنای ما بر مشورت و استفاده از نظر جمعی کارشناسان و نخبگان هر حوزه است و در چینش کابینه نیز در وهله اول افرادی را که قائل به انسجام و همافزایی در بهرهگیری از همه ظرفیتهای کشور هستند، در اولویت قرار دادهایم و در مرحله بعد از نظر جمعی شورای راهبری تمکین خواهم کرد، چراکه معتقد به مشورت و بهرهگیری از نظر جمعی هستم.»
پزشکیان یکی از دلایل عدم تحقق مطلوب اهداف اسناد بالادستی کشور از جمله سند چشمانداز را عدم توجه کافی به ایجاد وفاق و انسجام در بدنه اجرایی و اداره کشور بر محور اهداف کلان ملی و نادیدهگرفتهشدن تکالیف این اسناد در میان دعواهای سیاسی عنوان کرد و گفت: «تلاش داریم با گزینش افراد دارای تخصص، توانمند و سوابق مرتبط، در مسیر رفع مشکلات و پیشرفت کشور و بر محور اهداف کلان کشور حرکت کنیم.»
جلسهای که در آن رئیسجمهور متکلموحده نبود و نمایندگان اهل تسنن هم از دغدغههای مردمی گفتند که نمایندگی آنها را بر عهده داشتند. بنا بر اخبار منتشرشده، اهمیت بهرهگیری از افراد توانمند و متخصص فارغ از عقاید، قومیت و مذهب، لحاظ کردن نظرات نخبگان و افراد بومی و بهکارگیری آنان در اداره کشور در مناطق مختلف، ایجاد بستر گفتوگو و تفاهم بیشتر برای اقوام مختلف در کشور و طرح مسائل اقتصادی و معیشتی مرتبط با این مناطق، مهمترین دغدغهها و خواستههای مطرحشده در این نشست بوده است.
اخبار مرتبط با کابینه البته منحصر به همین دیدار و مسائل مطروحه در آن نبود و دو روز پیش هم محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور از احتمال نهایی شدن اسامی کابینه مورد نظر پزشکیان تا روز شنبه خبر داد:«استعلامهای دستگاههای نظارتی باید به دست ما برسد و تقریباً درگیر این استعلامات هستیم؛ برای هر وزارتخانه ۳ نامزد داریم. تمام اخباری که در فضای مجازی و رسانهای میآید دروغ است و برخی حتی گفتند حکم هم صادر شده که اصلاً اینطور نیست. تصمیمگیری در اختیار رئیسجمهور است و احتمالاً از تمام مدت زمان استفاده کنند و هرچه زودتر آماده شود. رئیسجمهور تمایل دارند هرچه زودتر فهرست را به مجلس بدهند.»
شهرام دبیری که بهتازگی بر کرسی معاونت پارلمانی رئیسجمهور نشسته است در شبکه اجتماعی ایکس به موضوع انتخاب کابینه پرداخت و نوشت:«رئیسجمهور محترم به صراحت اعلام کردهاند که اعضای هیئت وزیران را با نظر رهبر معظم انقلاب و تأیید ایشان معرفی خواهند کرد.»
محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم فرد دیگری بود که درباره انتخاب کابینه چهاردهم اظهارنظر کرد:«آقای پزشکیان ۱۹ تا وزیر را به مجلس معرفی خواهد کرد؛ من با خود آقای قالیباف بارها و بارها نشستم، مذاکره کردم و گفتم اگر قرار است با رئیسجمهور چک و چانهای بزنید قبل از اینکه کابینه به مجلس معرفی بشود چک و چونهها را بزنید و اگر اختلافی وجود دارد اختلافها را حل بکنید.» او معتقد است اینکه یک دفعه کابینه معرفی بشود و یک تعداد قابل توجهی از اعضای کابینه رای نیاورند، اولِ گرفتاری است: «حضرت آقا فرمودند مجلس به صورت جدی باید به دولت کمک بکند. دولت باید روی حساسیتهای مجلس حساس باشد. فکر نکند حالا معرفی میکنم یا میشود یا نمیشود؛ نه، رای بیاورند خیلی مهم است رای نیاورند هم خیلی مهم است.»
به هر روی فرصت دولت جدید برای معرفی کابینه از ۹ مردادماه آغاز شده، وفق ماده ۲۰۲آئیننامه داخلی مجلس؛ «رئیسجمهور موظف است حداکثر ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف یا سقوط دولت یا تغییر نیمی از وزراء از ابتدای شروع بهکار دولت، ضمن تقدیم برنامه کلی، اسامی وزرای پیشنهادی وزارتخانهها را که دارای تجربه و تخصص مرتبط هستند به همراه شرح حال، برنامهها، سوابق و سمتهای علمی و اجرائی و سایر امتیازات قابل استناد، به مجلس تسلیم کند...»
نیمی از دو هفته مصرح در این ماده گذشته است و باید منتظر ماند و دید که از دل وعدههای مبتنی بر وحدت ملی پزشکیان چه کابینهای متولد خواهد شد. بهویژه آنکه دولت چهاردهم زودتر از موعد مقرر تشکیل و از دل انتخاباتی زودهنگام متبلور شد؛ مسئلهای که باعث میشود تعجیل در مستقر کردن کابینه جدید اندکی بیش از دورههای گذشته احساس شود.