به گزارش خبرداغ ، منوچهر متکی، فعال سیاسی اصولگرا، در گفتگویی به نکاتی پیرامون دوران حضورش در وزارتخارجه دولت احمدی نژاد، ماجرا ی انصراف آمریکاییها از حمله نظامی به ایران، جلسات شورای وحدت و ... پرداخته است که در ادامه می خوانید؛
*در کشورهایی که فعالیتهای سیاسی، قالب و چهارچوب مناسب خودش را دارد و احزاب، نقشآفرین هستند، معمولا ورود به سیاست با نمایندگی مجلس آغاز میشود. بعد از نمایندگی مجلس، افراد یا وزیر میشوند یا در جاهای دیگر، مسئولیت میگیرند. در کشور ما چون سامانه سیاسی جاافتاده نداریم، معمولا افراد با ورود به مسئولیتهایی که رنگ و بوی سیاسی دارند، به خصوص مجلس، وارد سیاست میشوند. با این نگاه، من از سال ۱۳۵۹ با ورود به مجلس دوره اول، وارد عرصه سیاستمداری شدم. پس از آن به وزارت خارجه رفتم و بعد از ۲۱ سال حضور در این وزارتخانه، وزیر خارجه شدم. در این فاصله تا وزیرشدن، من یک بار دیگر در دوره هفتم به مجلس رفتم.
*پس از حمله آمریکا به افغانستان، هدف بعدی آنها حمله به ایران بود. جورج بوش مرتبا میگفت که گزینه نظامی برای ایران روی میز است. مقام معظم رهبری، بررسی این ادعاها را به دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی ارجاع دادند. دبیرخانه، جلساتی را با حضور فرماندهان عالی نظامی، وزیران خارجه، دفاع، کشور و اطلاعات برگزار کرد؛ من آن موقع وزیر خارجه بودم. دو سوال در این جلسات مطرح بود؛ آیا آمریکا با توجه به تهدیداتی که میکند، میتواند به ایران حمله کند؟ فرماندهان نظامی پاسخ دادند که بله میتواند؛ حتی میتواند بدون استفاده از خلیج فارس، حملاتی موردی و ایذایی به ایران داشته باشد.
*سوال دوم این بود که آیا آمریکا [در عمل] حمله میکند؟ در پاسخ به این سوال، بحث جدی درگرفت؛ نهایتا نگاهمان این شد که آمریکا عملا نمیتواند به ایران حمله کند. اولین دلیلی که ذکر شد این بود که آمریکا نمیتواند خط جبههای از مرز چین(انتهای افغانستان) تا بلندیهای جولان و مرز فلسطین اشغالی را فرماندهی کند. دومین دلیل برای رد سوال دوم، این بود که آمریکا نمیتواند فضا را مدیریت کند؛ سومین نکته این بود که آمریکا نمیتواند پیشبینی کند بعد از حمله احتمالی او چه خواهد شد؛ چون آمریکا از دور میزند اما اهداف او برای زدن ما، نزدیک ایران است.
*{ درپاسخ به این سوال که بنابراین جمعبندی این شد که آمریکا به صورت «بالقوه» شاید بتواند حمله کند اما به صورت «بالفعل» ابدا نمیتواند.}: دقیقا؛ یعنی شرایط به آمریکا اجازه حمله نمیداد. البته در پیامی به آمریکاییها به آنان تفهیم شد که در صورت حمله به ایران، چه تبعاتی را باید تحمل کنند... نمیخواهم ورود کنم اما این را بگویم که آقای جورج بوش در حمله به ایران آرزو به دل مجبور به ترک کاخ سفید شد.
*{ در پاسخ به این سوال که نتیجه جلسه شورایعالی امنیت ملی که به دستور رهبر انقلاب پس از حمله آمریکا به افغانستان تشکیل شد. چه شد؟}: نتیجه این شد که اولا، آمریکاییها قادر به عملیاتیکردن خواسته خود نشدند و ضمنا فهمیدند در صورت ارتکاب اشتباه حمله به ایران، چه بحرانی را برای خود می خرند. برای همین، از حمله به ایران منصرف شدند.
*{درباره جلسات شورای وحدت و شورای ائتلاف و احتمال ائتلاف این دو تشکل}: تا الان جلسهای میان شورای وحدت و شورای ائتلاف، نداشتیم. البته منظور از جلسه، جلسه رسمی میان اعضای رسمی شورای وحدت و شورای ائتلاف است اما ارتباطات، تماسها و گفتوگوهای شخصی داشتهایم که حضوری بوده است.
* شورای وحدت برای نشست و تبادل نظر با جریانهای ولایی و اصولگرا همانند جبهه پایداری، شریان و مبنا، همانند شورای ائتلاف آمادگی دارد.
*{ در پاسخ به این سوال که برای رسیدن به لیست مشترک، خوشبین هستید؟}: ما فعلا شرایط را رصد میکنیم و زمان پاسخ به سوال شما، دیماه است. تا دیماه و در رصد شرایط، اگر آرایش فضای انتخابات اجازه دهد، از نظر ما رقابت میان جریانات اصولگرا و ارزشی، بلامانع و چه بسا مفید باشد. اما اگر شرایط صحنه، نگرانکننده و احتمال پیروزی اصولگرایان ضعیف شود، ما به عنوان شورای وحدت برای رسیدن به فهرست واحد، آمادگی خواهیم داشت؛ این آمادگی باید در همه طرفها ایجاد شود و همه، خود را در فهرست نهایی ببینند؛ یعنی نامزدهای شایسته جریانها، در فهرست واحد حضور داشته باشند؛ البته در حال حاضر ما در تهران و استانها در حال گزینش و چینش فهرست مستقل شورای وحدت، هستیم.
*شورای وحدت حرکت مستقل خود را دارد، هرگونه مشارکت احتمالی ما در رسیدن به فهرست مشترک، صرفا در محدوده نیروها و جریانهای ولایی، ارزشی و اصولگرا خواهد بود. آقای روحانی، تابلوی مشخص سیاسی دارد و ما با وی، ضمن احترام، قرابت و زمینهای برای حضور مشترک در انتخابات نداریم. آقای لاریجانی، تابلو، تشکیلات و حزبی برای ورود به انتخابات ندارد.