به گزارش خبرداغ به نقل از خبرآنلاین، تا پایان مجلس یازدهم مدت زمان زیادی باقی نمانده است اما سرنوشت مهمترین شعار و وعده انتخاباتی این مجلس همچنان نامعلوم است. «طرح شفافیت» که با سروصدای زیادی در صحن مجلس بررسی و تصویب شد چندماهیست که در مجمع تشخیص مانده و گویا قرار نیست تلاشی برای خروج این مصوبه از مجمع و تبدیل شدنش به قانون صورت گیرد.
سه نماینده مجلس در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، توپ را در زمین مجمع تشخیص انداختند و تاکید داشتند که مجلسی ها موافق شفافیت هستند و کار خودشان را انجام داده اند. آنها تاکید دارند که علنی کردن برخی آراء شان درباره مصوبات یا دولتمردان در راستای همان طرح شفافیت است. با این وجود رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ضمن تاکید براینکه مجلسی ها نمی توانند برای مجمع قانون نویسی کنند، پای دولت را نیز به مخالفت با مصوبات مجلس باز کرده است.
محمدرضا رضایی کوچی، رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین میگوید از موافقان طرح شفافیت بوده، او در واکنش به اینکه وعده شفافیت مجلس یازدهم هنوز قانونی نشده، گفت: ما آراء خود را در معرض شفافیت قرار میدهیم، قانونی نشده اما بالاخره اکثر قاطع نمایندگان انجام میدهند چراکه خودمان این قانون را وضع کردیم البته در مجمع گیر کرده اما بیش از ۹۰ درصد نمایندگان آرای خود را علنی میکنند.
او با اشاره به مانع اصلی تصویب نشدن طرح شفافیت افزود: در مجلس مانعی بر سر راه طرح شفافیت نبوده کما اینکه آن را تصویب کرده است.
رشیدی کوچی در پاسخ به اینکه برخی میگویند مجلسی ها با قرار دادن نام مجمع تشخیص مصلحت نظام و سایر قوا در طرح شفافیت، در مسیر تصویب طرح شفافیت سنگاندازی کردند، تصریح کرد: خیر، گیر طرح شفافیت در مجلس نیست.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در واکنش به اینکه با توجه به اینکه به ماههای پایانی عمر مجلس یازدهم باقی مانده و خبری از قانونی شدن این طرح نیست، خاطرنشان کرد: مجلس وظیفه خود را انجام داده، طرحش را مصوب کرده، تبدیل به قانون شده اما رفته جای دیگر گیر کرده است، لذا مجلس مشکلی با طرح شفافیت ندارد.
رشیدی کوچی درباره اینکه در هر صورت باتوجه به اینکه شعار اولیه مجلس طرح شفافیت بوده، این نهاد باید پاسخگوی به نتیجه نرسیدن طرح شفافیت باشد، یادآور شد: مجلس کار خود را انجام داده است نکته دیگر اینکه همه حاکمیت در مجلس نیستند بلکه مجلس جزئی از حاکمیت محسوب میشود که ما هم کار خود را انجام دادیم و آن نهادها هم اختیارات قانونی خود را دارند، بهرحال مجلس کار خود را در مورد طرح شفافیت انجام داده است.
جلیل رحیمی جهانآبادی، نماینده مردم تربت جام در مجلس شورای اسلامی نیز از جمله نمایندگانی است که به تجربه خود درباره نتایج شفافیت اشاره کرده و در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره موضع خود نسبت به طرح شفافیت گفت: بنده از سال ۹۵ نماینده مجلس شدم آرای مهم خود درباره وزرا و سایر موضوعات مهم در را منتشر کردم چراکه بر این باور هستم اگر مردم حوزه انتخابیه بدانند چه تصمیمی و به چه دلیلی این تصمیم را گرفتم بسیار به نفع بنده است و میتوانند حمایت کنند، البته تاکنون هم نتیجه مثبت گرفتم.
این نماینده مجلس گفت: نمایندگان انقلابی هنگام ورود به مجلس یکی از قولهایی که داده بودند مربوط به شفافیت بود، در همین راستا طرحی را برای شفافیت آرای نمایندگان آوردند اما در همان مرحله ما مواردی را اضافه کردیم به این ترتیب که برخی برخی از نهادهای تصمیمگیر در مجلس مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای نگهبان و وزارتخانهها باید مشخص شود که بنابر چه دلیلی تصمیم میگیرند، انتظار ما این بود که شفافسازی گسترده با استقبال مواجه شود که در شورای نگهبان تأیید شد اما متاسفانه در مجمع دچار مشکل شد.
او افزود: البته در کنار طرح شفافیت ما در مجلس به صورت داوطلبانه سامانههای طراحی کردیم به این ترتیب که آراء و حضور مشخص میشود، در مجموع بنده با شفافیت مشکلی ندارم چرا که معتقد هستم یکی از اصلیترین راههای مبارزه با فساد و راه انتخاب درست مردم و اینکه بدانند چه بر سر آنها میآید همین بحث شفافیت است که در همه نظامهای دموکراتیک هم پذیرفته شده و ما هم به آن اعتقاد داریم.
رحیمی جهانآبادی همچنین تصریح کرد: مجلس به خوبی در مورد طرح شفافیت اقدام کرده و اینکه کسی توپ خود را در زمین مجلس بیاندازد بیمرامی محسوب میشود و تخریب بیدلیل مجلس است چرا که مجلس کار خود را به خوبی انجام داده، هم طرح شفافیت را تصویب کرده و سامانه داوطلبانه را راهاندازی کرده اما باید پرسید که چرا مجمع تشخیص مصلحت نظام و نهادهای دولتی همراهی نمیکند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه برخی بر این باور هستند که سیگنالهای اولیه برای رد طرح شفافیت ازمجلس فرستاده شد، خاطرنشان کرد: خیر، ما در کشوری هستیم که تنوع فکری در آن وجود دارد و مجلس هم برآیند تنوع فکری جامع است امکان دارد در هر طرحی و لایحهای تعدادی مخالف یا موافق باشند اما مجلس با اکثریت قاطع طرح شفافیت را تصویب کرده و سامانه داوطلبانه شفافیت آرای مجلس با آمار بسیار بالا فعال است اما این تخریب کردن مجلس خلاف منطق است.
رحیمی جهانآبادی در پایان یادآور شد: هیچ سیگنالی از طرف مجلس در مورد اینکه دولت یا مجمع تشخیص مصلحت نظام با طرح شفافیت مخالفت کند، وجود ندارد در حقیقت آن نهادها حاضر نیستند شفافیت را بپذیرند و باید از آنها پرسیده شود اما چرا نپرسیدند؟
یکی دیگر از امضاکنندگان طرح شفافیت معتقد است در اختیار مجلس نیست که ایرادات گرفته شده به طرح شفافیت را برطرف کند.
غنی نظری خانقاه، عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین ضمن تأکید بر موافقت خود با طرح شفافیت آراء گفت: بنده موافق شفافیت هستم و اتفاقاً بنده سومین نفری بودم که این طرح را امضاء کرد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت نظام را مانع اصلی تصویب طرح شفافیت دانست و تصریح کرد: همه مجلس موافق طرح شفافیت هستند.
نظری خانقاه در پاسخ به اینکه چرا مجلس اقدامی برای از سر راه برداشتن این مانع نمیکند؟ خاطرنشان کرد: دست ما نیست و اختیاری در این حوزه نداریم.