کد خبر: ۹۵۵۱۰۵
تاریخ انتشار: ۰۷ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۸
تعداد بازدید: ۲۲۱
«حیثیت گمشده» عنوان مینی‌سریال جدید سجاد پهلوان‌زاده با بازی مهدی حسینی‌نیاست که پخش آن به تازگی از شبکه نمایش خانگی آغاز شده موضوع این سریال باعث توجه به موضوع اجاره کودکان کار شده است.

سوء استفاده از کودکان برای فروش مواد مخدر؛ «پلیس به زن مواد فروش بچه بغل کمتر شک می‌کند»به گزارش خبرداغ به نقل از همشهری آنلاین : «حیثیت گمشده» عنوان مینی‌سریال جدید سجاد پهلوان‌زاده با بازی مهدی حسینی‌نیاست که پخش آن به تازگی از شبکه نمایش خانگی آغاز شده موضوع این سریال باعث توجه به موضوع اجاره کودکان کار شده است.

داستان این سریال که تنها دو قسمت از آن تاکنون پخش شده است، درباره یک خانواده بدون فرزند است که ماجراهایی برای زن این خانواده اتفاق می افتد و سوءظن‌هایی را نسبت به او درباره ارتباطش با باندهای مواد مخدر و سوءاستفاده از کودکان و نوزادان در این باندها برمی‌انگیزد. پرداختن به موضوع سوءاستفاده از نوزادان و کودکان برای خرید و فروش مواد مخدر در این سریال بهانه‌ای شد تا با سعید خراطها، جامعه‌شناس درباره ابعاد مختلف این موضوع گفت‌وگویی را داشته باشیم:

 

موضوع اجاره و سوءاستفاده از نوزادان و کودکان برای فروش و حمل‌ونقل مواد مخدر تا چه اندازه جدی است؟

این یک پدیده جدید نیست و همیشه در کنار موضوع مواد مخدر، کودکان هم حضور داشته‌اند و اغلب از سوی خانواده‌هایشان برای خریدوفروش و حمل مواد مخدر به کار گرفته شده و مورد سوءاستفاده قرار گرفته‌اند و این موضوع رفته رفته به یک رفتار اقتصادی تبدیل شد. در واقع استفاده از کودکان به این دلیل است که هم سوءظن نسبت به آنها کمتر از بزرگسالان است و هم این که دستمزد و مجازات کمتری شامل حال آنها می‌شود.

در خرید و فروش مواد مخدر گاهی باندهای بزرگی وارد عمل می‌شوند که به شکل عمده این مواد را خریدوفروش و پخش می‌کنند، بنابراین نیاز به نیروی کار و بچه‌هایی آموزش دیده دارند که بتوانند به صورت خرده ف‌روشی ف مواد را سرکوچه‌ها و چهارراهها بفروشند و برای این منظور این بچه‌ها را برای مدتی اجاره می‌کنند و هزینه آن را پرداخت می‌کنند.

در حال حاضر نیز که سن مصرف مواد مخدر پایین آمده است و گاه خود این بچه‌ها هم مصرف‌کننده مواد هستند و هم برای خریدوفروش، جابه‌جایی و انتقال مواد از آنها سوءاستفاده می‌شود. البته موضوع سوءاستفاده از کودکان تنها منحصر به بحث خریدوفروش مواد مخدر نیست و از این کودکان برای سرقت، تکدی‌گری و موارد دیگری از جمله سوءاستفاده از پاسپورت، شناسنامه و حساب بانکی آنها نیز استفاده می‌کنند.

 

این موضوع شامل نوزادان و کودکان زیر یکسال هم می‌شود؟

این موارد می تواند شامل نوزادان و کودکان کمتر از یکسال هم باشد. نوزادان مقرون به صرفه‌تر هستند و قیمت اجاره آنها و کارکردشان متفاوت است. به طور مثال زن موادفروشی که یک بچه به بغل دارد درآمد بیشتری هم می‌تواند داشته باشد و پلیس هم کمتر به او شک می‌کند اگر هم دستگیر شوند معمولا آنها را زود آزاد می‌کنند.

 

این نوزادان و کودکان خردسال از کجا و چطور شناسایی شده و به کار گرفته می شوند؟

معمولا در خانواده‌هایی که فرهنگ آنها بر جرم استوار است و انحراف در آنها نهادینه شده است، هر بچه‌ای که به دنیا می‌آید در هر سنی که باشد چه یک روزه و چه ده ساله باید در این چرخه انحرافات نقش داشته باشد و از او کار می‌کشند. گاهی نیز کودکان محلات فقیرنشین، کودکان ناخواسته و یا کودکان اتباع خارجی از سوی باندهای مواد مخدر اجاره و به کار گرفته می‌شوند. به طور مثال بخشی از بچه‌هایی که سر چهارراهها فال می‌فروشند اتباع خارجی هستند که اجاره شده‌اند.

 

معمولا بچه‌هایی که گرفتار این باندها می‌شوند چه سرنوشتی پیدا می‌کنند؟

سرنوشتی بهتر از والدین‌شان و اعضای باند مواد مخدر در انتظارشان نیست. معمولا یکی از افراد همان باند می‌شوند و بسیاری از آنها نیز از کانون اصلاح و تربیت سردر می‌آورند و در بزرگسالی همدیگر را در زندان‌ها پیدا می‌کنند. این بچه‌ها در بزرگسالی یک پایشان در زندان و پای دیگرشان در میان انواع جرایم است.

 

چقدر درباره این موضوع پژوهش صورت گرفته و به چه نتایجی رسیده است؟

سال‌های قبل پژوهش‌هایی در این زمینه صورت گرفت اما سالهای بسیاری است شاید حدود ۱۵ سال که دیگر بودجه‌ای برای این پژوهش‌ها اختصاص پیدا نمی‌کند به طوری که پژوهشگران از این حوزه کنار کشیده‌اند و مسئولان هم علاقه‌ای به انجام پژوهش ندارند. با این حال واقعیت ها در این زمینه بارها گفته شده و آمارهای رسمی هم وجود دارد که متاسفانه بیان نمی‌شود.

 

نمایش این معضلات اجتماعی در قالب سریال‌های نمایشی تا چه اندازه می‌تواند در پیشگیری از این بزهکاری‌ها و یا ارتقای آگاهی در سطح جامعه تأثیرگذار باشد؟

پرداختن به این مسائل و موضوعات اجتماعی در قالب سریال جذاب است و سریال‌هایی هم در این زمینه ساخته شده است اما زمانی می‌تواند بیشتر تأثیرگذار باشد که از دانش و آگاهی متخصصان این معضلات اجتماعی استفاده شود و آنها نیز سناریو را بخوانند و درباره آن نظرات کارشناسی ارائه کنند. در این صورت می‌تواند واقعیت‌ها بازتاب داده شود و اگر امکان پژوهش و ارائه گزارش نیست دست‌کم می‌توان اطلاع رسانی کرد و افراد جامعه و خانواده‌ها را از آن چه در سطح جامعه در حال وقوع است، آگاه کرد. برای سریال‌هایی که به مسائل و معضلات جامعه می پردازند باید حتما متخصصان و عالمان این حوزه در کنار هنرمند قرار بگیرند تا تأثیرگذاری درست اتفاق بیفتد. به طور مثال ممکن است در یک جامعه بدون دانش و آگاهی، قهرمان آنها در یک سریال همان کسی باشد که مجرم است و زندان می‌رود و بعد هم اعدام می‌شود. بنابراین مهم است که مخاطبان و افراد یک جامعه از کدام قهرمان فیلم تأثیر بگیرند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظر شما
در زمینه ی انشار نظرات مخاطبان رعایت چند نکته ضروری است
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید خبر داغ مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است خبر داغ از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب, توهین یا بی احترامی به اشخاص ,قومیت ها, عقاید دیگران, موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه های دین مبین اسلام باشد معذور است. نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نام:
ایمیل:
* نظر: