کد خبر: ۹۲۴۵۸۳
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۲
تعداد بازدید: ۳۵۱
هفت سال پیش، در چنین روزهایی، تصاویر وزرای خارجه ایران و ۶ کشور مورد مذاکره در رسانه ملی منتشر شد که یکدیگر را به آغوش می‌کشیدند و از انعقاد برنامه مشترکی خبر می‌دادند که بعدها در ایران برجام خوانده می‌شد.

عبرت‌های برجام هنوز بازخوانی نشده اندبه گزارش خبرداغ به نقل از روزنامه رسالت ، هفت سال پیش، در چنین روزهایی، تصاویر وزرای خارجه ایران و ۶ کشور مورد مذاکره در رسانه ملی منتشر شد که یکدیگر را به آغوش می‌کشیدند و از انعقاد برنامه مشترکی خبر می‌دادند که بعدها در ایران برجام خوانده می‌شد. برجام، گشایش‌های مختصری به همراه داشت اما از همان ابتدا، مرتبا از سوی طرف مقابل نقض شد. در این باب یادآوری چند نکته خالی از لطف نیست:
۱. صداوسیما، بارها و به‌ویژه در ایام سالگرد برجام، تصاویر مردمی را نشان می‌دهد که در آن شب گرم تیرماه ۹۴ به خیابان ریخته بودند و شادی می‌کردند. انتشار این تصاویر، احتمالا از باب عبرت است و پخش بعضی از مصاحبه‌های آن افراد، با وضعیتی که در سال‌های بعد برای برجام به وجود آمد، تمسخرآمیز به نظر می‌رسد. اما واقعیت آن است که مردم به خیابان ریخته، مقصر نیستند و اگر هم ساده و خوش‌خیال به نظر می‌رسند، اشکال از مسئولان و زمامدارانشان است. صداوسیمایی که هرسال، تصاویر مردم به خیابان آمده در شب امضای برجام را نشان می‌دهد، چرا متن پیام‌های تبریک مسئولان عالی کشوری و لشکری وقت از اصلاح‌طلب تا اصولگرا را بازخوانی نمی‌کند؟ وقتی برخی از روسا و فرماندهان عالی ما همه از خوشحالی پیام تبریک داده‌اند، چه انتظاری از جوانان بیست‌ساله هست؟
۲. در آن روزها، کار به‌جایی رسیده بود و آن‌قدر برجام موفقیت بزرگی پنداشته می‌شد که یک سیاستمدار اصولگرا گفته بود «دولت حق ندارد برجام را فقط به نفع خود مصادره کند چراکه این موفقیت همه جریان‌های کشور است.» سیاستمدار ساده‌دل نمی‌دانست که چند سال بعد، از همین برجام جز لاشه‌ای باقی نمی‌ماند و هیچ‌کس آن را گردن نخواهد گرفت. جالب آن‌که پس از خروج آمریکا از برجام و شکست کلی آن، رئیس‌جمهور وقت مرتب تأکید می‌کرد که برجام صرفا طرح و خواسته این دولت نبوده بلکه طرح نظام بوده است!
۳. در همان ایام، وزیر خارجه وقت و معاونان او و چند مسئول دیگر دولت، نشان لیاقت دریافت کردند و ده‌ها سکه طلا هدیه گرفتند. 
گاهی در تحلیل‌ها می‌شنوم که پس از شکست و نابودی برجام، از آن‌ها خواسته می‌شود سکه‌ها را به بیت‌المال بازگردانند که البته حرف بدی نیست، اما مهم‌تر آن است که این افراد، یک‌بار هم که شده شفاف بگویند که در برجام، دقیقا به دنبال تحقق کدام خواسته بلندمدتی بوده‌اند و چه اشتباهاتی داشته‌اند. چرا مردم را نسبت به مذاکره شرطی کرده‌اند. در برجام می‌خواستند به کجا برسند که نشده و چرا نرسیده‌اند. اگر گفت‌وگوی انتقادی پیرامون مهم‌ترین مسئله و به تعبیری بزرگ‌ترین اشتباه سیاست خارجی ایران از انقلاب اسلامی تاکنون شکل نگیرد، پس در چه حوزه‌ای قرار است این اتفاق رخ دهد؟
۴. هنوز هم مسئله برجام برای جامعه تشریح نشده است. هرچند ما در سال‌های گذشته، با چنین عبرت مهمی مواجه بوده‌ایم، اما هنوز به‌درستی آن را تبیین نکرده‌ایم و جامعه ما هنوز نسبت به تحریف کلانی که در حوزه سیاست خارجی متوجه ملت و کشور ماست، به مصونیت دست نیافته است. ما در حوزه بازخوانی ظهور و افول برجام، نیازمند جهاد تبیین هستیم.

سید محمد بحرینیان

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
بابائی
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
0
0
آمریکا جنایتکار همراه با چند کشور جنایتکار دیگر از سال 1332 تاکنون بزرگترین تهدید برای ملت ایران بوده است.
آمریکا جنایتکار همراه با چند کشور جنایتکار دیگر از سال 1357 تاکنون بزرگترین تهدید برای حکومت نظام جمهوری اسلامی بوده است.
بابائی
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
0
0
در پاسخ به جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید سگ دست نشانده رژیم کودک کش سعودی جنایتکار
و این در حالی است که آمریکا جنایتکار به همراه کشورهای اروپایی جنایتکار و اسرائیل جنایتکار از ششم فروردین ماه سال 1394 تاکنون و در سایه سکوت بی شرمانه سازمان های بین المللی خیانتکار انواع سلاح های ممنوعه، بمب های ممنوعه و بمب های خوشته ای ائتلاف متجاوز رژیم کودک کش، آدم کش و مسلمان کش سعودی جنایتکار را در جنگ یمن تامین می کند و همچنان نیز ادامه می دهد.
ناامنی در منطقه ناشی از حقوق بشر آمریکایی است.
بابائی
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
0
0
امیرعبداللهیان: آمریکا به توافق کمک کند/ امیرعبداللهیان خیانتکار هنوز هم از مذاکره، توافق هسته ای، برجام و مذاکرات وین وغیره درس عبرت نگرفته است شرم آور و تاسف بار است.
بابائی
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
0
0
۲۱ تیر ۱۴۰۱ ۰۸:۳۴
کاخ سفید: ایران به روسیه پهپاد صادر می‌کند
مشاور امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد روسیه برای جنگ اوکراین از ایران پهپاد می‌خرد.
در پاسخ به جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید سگ دست نشانده رژیم کودک کش سعودی جنایتکار
و این در حالی است که آمریکا جنایتکار به همراه کشورهای اروپایی جنایتکار و اسرائیل جنایتکار از ششم فروردین ماه سال 1394 تاکنون و در سایه سکوت بی شرمانه سازمان های بین المللی خیانتکار انواع سلاح های ممنوعه، بمب های ممنوعه و بمب های خوشته ای ائتلاف متجاوز رژیم کودک کش، آدم کش و مسلمان کش سعودی جنایتکار را در جنگ یمن تامین می کند و همچنان نیز ادامه می دهد.
ناامنی در منطقه ناشی از حقوق بشر آمریکایی است.
بابائی
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
0
0
کمک و حمایت تسلیحات آمریکا، ناتو، اروپا و اسرائیل به اوکراین، 100 درصد عامل اصلی جنگ اوکراین و روسیه بوده است.

۱۴۰۱/۰۴/۲۲ - ۰۹:۲۰
رسانه آمریکایی: واشنگتن سلاحی برای مقابله با پهپادهای ایرانی به روسیه دارد/ و این در حالی است که واشنگتن جنایتکار به همراه کشورهای اروپایی و اسرائیل جنایتکار و در سایه سکوت بی شرمانه سازمان های بین المللی خیانتکار در جنگ یمن از ششم فروردین ماه سال 1394 تاکنون انواع سلاح های ممنوعه، بمب های ممنوعه و بمب های وشه ای ائتلاف متجاوز رژیم سعودی را تامین می کند و همچنان نیز ادامه می دهد..


۱۴۰۱/۰۴/۲۲ - ۰۹:۲۰
رسانه آمریکایی: واشنگتن سلاحی برای مقابله با پهپادهای ایرانی به روسیه دارد/ و این در حالی است که واشنگتن جنایتکار به همراه کشورهای اروپایی و با کمک مالی کشورهای عربی جنایتکار در جنگ تحمیلی 8 ساله انواع سلاح های ممنوعه، بمب های ممنوعه و سلاح شیمیایی صدام را تامین می کرد.
بابائی
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
0
0
آمریکا به دنبال احیای توافق هسته‌ای با ایران نیست و از سال 1394 تاکنون هم برای همه مردم ایران، منطقه خاورمیانه و جهان ثابت شده است.
بابائی
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
0
0
آمریکا: برجام هنوز برای ما ارزش دارد/ باز هم 100 در صد دورغ می گوید و این در حالی است که آمریکا در سال 1397 به صورت غیر قانونی از برجام خارج شده است.
آمریکا جنایتکار در سال 1397 با خروج از برجام منشور سازمان ملل را نقض کرده است.
بابائی
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
0
0
آمریکا به خاطر حمایت از عربستان سعودی، اسرائیل، تروریسم، القاعده، داعش و سایر گروه های تروریستی قصد ندارد خاورمیانه را ترک کند.
آمریکا به خاطر غارت نفت عراق، لیبی، سوریه و یمن قصد ندارد خاورمیانه را ترک کند.
نظر شما
در زمینه ی انشار نظرات مخاطبان رعایت چند نکته ضروری است
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید خبر داغ مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است خبر داغ از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب, توهین یا بی احترامی به اشخاص ,قومیت ها, عقاید دیگران, موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه های دین مبین اسلام باشد معذور است. نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نام:
ایمیل:
* نظر: