به گزارش خبرداغ ، یک تحلیلگر مسائل بین الملل، مطرح کرد: «شواهد نشان میدهد که گروسی با توپ پر به تهران می آید و باید ببینیم که بالاخره میتواند به توافق برسد یا خیر.»
حسن بهشتیپور در گفتگو با «انتخاب» درباره تاثیر سفر رافائل گروسی به تهران، عنوان کرد: «آقای گروسی به عنوان مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هستهای گزارشهایی که در مورد ایران میدهد، اهمیت بسیار دارد؛ هم به دلیل نزدیک بودن برگزاری جلسه شورای حکام که پاسخ دقیق از جنبه حقوقی و فنی از سمت تهران به ایشان باید داده شود و هم از جهت سیاسی چرا که برخی از مواردی که گروسی مطرح میکند بیشتر جنبه سیاسی دارد و خارج از حیطه آژانس است. با این حال به نفع ایران است که همکاریاش با اژانس را ادامه دهد چرا که ادامه این همکاری بهانه را از امریکا، اسرائیل و کشورهای دیگر که به دنبال سوژهسازی از ایران هستند را میگیرد.»
وی ادامه ضمن تاکید بر اینکه ضرورت دارد ایران به نحوی با آژانس به تفاهم برسد، گفت: «از سوی دیگر هم آژانس انتظار دارد که ایران تعهداتش را در سطح برجام اجرا کند در حالیکه ایران تاکید دارد که چون طرف مقابل تعهداتش را انجام نداده، لزومی نمیبیند که به تعهدات برجامی بازگردد و صرفا در چارچوب پیمان NPT با آژانس همکاری خواهد کرد. البته این نکته هم شایان ذکر است که اگر طرف مقابل تعهداتش را که مهمترینش لغو تحریمهای علیه ایران است را اجرا کند، ایران هم اعلام کرده که آماده است تا آن کاهش تعهداتی که طبق ماده 26 برجام انجام داده را برگرداند اما مستلزم این است که این تحریمها لغو و راستیآزمایی شود.»
بهشتیپور افزود: «گرچه مذاکرات با گروسی تاثیر مستقیم و تعیینکننده بر روی مذاکرات 4+1 ندارد اما اگر گزارشهای آژانس مثبت باشد، دست ایران در مذاکرات بازتر است و بهتر میتواند گفت و گو کند. ولی اگر این بهانه جوییها ادامه پیدا کند و فشار بیشتری از طرف آژانس بر روی ایران باشد طبیعتا در مذاکرات 4+1 تاثیر منفی دارد.»
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی در باره تاثیر سفر گروسی بر جلسه آتی شورای حکام، تصریح کرد: «در شورای حکام 35 کشور هستند که هر کدام از آنها خودشان کلی مسئله دارند. مثلا کشور هند که خودش بمب اتمی دارد و NPT را امضا نکرده است ولی مدعی میشود که چرا فعالیت هستهای ایران کنترل شده نیست. همچنین امریکا، آلمان و فرانسه نیز عضو شورای حکام هستند که خودشان تعهداتشان در برجام را اجرایی نکردهاند و حال از ایران میخواهند که تعهداتش را اجرایی کند. در هر صورت شورای حکام مکان بسیار مهمی است که بر اساس گزارشهایی که مدیر کل اژانس میدهد، تصمیم میگیرند و قطعنامه صادر میکنند. امیدوارم که این گزارش مثبت تهیه شود و به سمت قطعنامه نرود چراکه صدور قطعنامه شورای حکام، صدور یک روند جدیدی از پروندهسازی علیه ایران است و ما باید این قطعنامههای شورای حکام و آژانس را جدی بگیریم. امیدوارم که در این مورد قطعنامهای صادر نکنند یا اگر هم صادر میکنند، بر اساس گزارش گروسی مثبت باشد ولی شواهد نشان میدهد که گروسی با توپ پر به تهران می آید و باید ببینیم که بالاخره میتواند به توافق برسد یا خیر.»
وی در پاسخ به این پرسش که امکان صدور قطعنامه در مقطع کنونی وجود دارد یا خیر، تاکید کرد: «بستگی به گزارشی که مدیر کل آژانس تهیه میکند، دارد. چرا که شورای حکام بیش از آنکه به مسائل فنی و حقوقی توجه کند به زد و بندهای سیاسی توجه دارد، اینکه در چه وضعیتی هستیم و مناسبات کشورهایی همچون امریکا، فرانسه و المان که در داخل شورای حکام، نفوذ زیادی دارند و تصمیماتی هم که گرفته میشود تحت تاثیر مسائل سیاسی است تا فنی و حقوقی. با این حال به باور من گزارش گروسی تاثیر زیادی دارد برای اینکه علیه ایران قطعنامهای صادر شود یا نشود.»