به گزارش خبرداغ به نقل از خبرآنلاین: حامد برکاتی افزود: وقتی اولین فرزند را به دنیا میآورند، بهطور متوسط سن زنان بالای ۲۸ سال است. پسران هم حدودا ۳۳ یا ۳۲ سال دارند که اولین فرزند را دارند. یعنی به طور متوسط بعد از حدود ۴.۵ تا ۵ سال بعد از ازدواج، فرزندآوری صورت میگیرد. فاصله فرزند دوم هم همین است.
یعنی حدود ۱۰ سال بعد از ازدواج طول میکشد که یک زوج ایرانی، صاحب دو فرزند شوند. از سال ۹۳ و بعد از تغییر سیاستها، به مرور در داخل سیستم سلامت کشور این موضوع مورد توجه قرار گرفته که حتما زنانی که در سن باروری هستند مشاوره شوند اما کسی را که نمیشود اجبار به فرزندآوری کرد. ولی به زنان گفته میشود که اگر بین فرزندآوری فاصله بیفتد، حتما عوارضی دارد.
علاوه بر بحث اقتصاد و معیشت، نقش مباحث فرهنگی در این باره چقدر است؟
بله بیشتر از همه عوامل، فرهنگ نقش آفرین است. فرهنگ الگوی غربی زندگی، فرهنگ کار کردن زنان که نمیخواهم در درست یا غلط بودنش بحث کنم، اشتغال و تحصیلشان عوامل مهمی در بحث کاهش جمعیتاند. کاری که حاکمیت نکرده، توازن میان اشتغال یک زن، ازدواج و توازن میان تحصیل و اشتغال و فرزندآوری اوست. منظورم تحصیلات عالیه بعد از دیپلم است. حاکمیت، این توازن را ایجاد نکرده و از زنان در سن باروری هم حمایت نکرده است. طبیعتا این افت رشد جمعیت برای این عوامل است. طبیعتا کاهش باروری تا چند سال دیگر هم ادامه پیدا خواهد کرد، بهخاطر اینکه جمعیت مولد زنان که در سن باروریاند، به مرور، شروع به کمتر شدن خواهد کرد.
با توجه به این ارقام، این وضعیت بر نسبت سالمندان هم تاثیر دارد؟
در کشور زادوولد کم شده است که طبیعتا ترکیب جمعیتی را به هم میزند. بنابراین، خود زاد و ولد، تاثیر مثبت یا منفی بر رقم سالمندان و نسبت آنها در جمعیت دارد. از طرفی امید به زندگی ما افزایش پیدا کرده است. عدد دقیقی ندارم اما امید به زندگی در مردان بیش از ۷۵ سال و در میان زنان ۷۷ سال است. در حالی که در سال انقلاب، امید به زندگیمان ۵۵ سال بوده است. با توجه به این که سالمندان ما در کشور بیشتر زنده میمانند، نسبتشان هم افزایش پیدا کرده است. در سرشماری سال ۹۵، ۹.۲ درصد جمعیت ما سالمند بوده است الان از این ۸۴ میلیون نفر، بیش از هشت میلیون و ۴۰۰ هزار سالمند داریم.