کد خبر: ۸۹۵۸۱۰
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۵۴
تعداد بازدید: ۳۴۴
آخرین خبرها و تحولات مهم افغانستان را در دومین روز تصرف این کشور توسط طالبان می خوانید:

تیراندازی طالبان در فرودگاه کابل/واکنش امارات/ دعوت طالبان از زنانبه گزارش خبرداغ به نقل از خبرآنلاین، تحولات در دومین روز تسخیر افغانستان توسط طالبان همچنان با سرعت ادامه دارد. ملا عبدالغنی برادر، معاون رهبر طالبان با بیان اینکه لحظه کنونی آزمونی برای طالبان است، گفت رایزنی‌ها در دوحه درباره دولت آتی از جمله ساختار و نام آن در جریان است و انتظار می‌رود به زودی گزارشی درباره پیشرفت آن منتشر شود. این مقام ارشد گروه طالبان به شبکه طلوع نیوز افغانستان گفت که رهبری آن مشغول رایزنی در دوحه است و با جامعه بین‌المللی و احزاب سیاسی داخل افغانستان تماس دارد.ملا عبدالغنی برادر گفت: برهه کنونی یک آزمون برای طالبان است. ما در حال حاضر با آزمون مواجه هستیم چون مسوول امنیت مردم شده‌ایم.

به گزارش ایسنا، یکی از مسؤولان گروه طالبان امروز سه شنبه گفت که به اعضای این گروه دستور داده شده به اتباع خارجی موجود در افغانستان احترام بگذارند. یکی از مسؤولان برجسته گروه طالبان اعلام کرد که این جنبش به نیروهای خود دستور داده نظم را حفظ کرده و وارد هیچ یک از ساختمان‌های هیات‌های دیپلماتیک نشده و یا راه را بر هیچ یک از خودروهای متعلق به سفارتخانه‌ها نبندند، همچنین از شهروندان خواسته شده طبق روال معمول به سر کار خود بروند.این مسؤول طالبان که نخواست نامش فاش شود، در ادامه گفت: به اعضای طالبان در تمامی سطوح دستور داده شده که به حضور هر کشوری در افغانستان احترام بگذارند.

جنبش طالبان همچنین از صدور فرمان عفو عمومی برای کارمندان دولتی افغانستان خبر داد.دو روز پس از تسلط کامل طالبان بر افغانستان این جنبش امروز (سه شنبه) اعلام کرد که فرمان عفو عمومی را برای تمامی کارمندان دولتی صادر کرده است.طالبان همچنین از این کارمندان خواست که فعالیتشان را ازسربگیرند.این جنبش همچنین از زنان خواست که به پیکره دولت ملحق شوند.در بیانیه طالبان در این باره آمده است: عفو عمومی برای همه صادر شده است، بنابراین می‌توانید با اطمینان کامل به زندگی عادی خود بازگردید.در همین حال، انعام الله سمنگانی، از مقامات طالبان در سخنانی که از تلویزیون دولتی افغانستان پخش شد اظهار کرد: "امارت اسلامی" نمی‌خواهد زنان قربانی شوند.وی افزود: ساختار دولت کاملاً مشخص نیست، اما بر اساس تجربه، باید رهبری کامل اسلامی وجود داشته باشد و همه احزاب باید به دولت بپیوندند.این عفو عمومی پس از آن صادر شد که عبدالسلامه حنفی، نایب رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر روز گذشته گفت: کارمندان هیئت‌های دیپلماتیک، پایگاه‌های نظامی، ادارات مدنی می‌توانند به کارشان بی‌هیچ نگرانی ادامه دهند. به حقوق هیچ‌کس تجاوز نخواهد شد.

در دیگر خبرها گزارش شده است که در بحبوحه هرج و مرج مرتبط با فرایند خارج شدن خارجی‌ها و اتباع افغانستان از فرودگاه کابل، چندین بار تیراندازی صورت گرفت و در نهایت طالبان موقتا تعلیق تمام پروازهای این فرودگاه را اعلام کرد. براساس گزارش شبکه خبری الجزیره، این تیراندازی در نزدیکی فرودگاه کابل موجب زخمی شدن یک زن شد. به دنبال آن شبکه اسکای نیوز عربی گزارش داد که طالبان تعلیق تمام پروازها در فرودگاه کابل را اعلام کرد. براساس گزارش الجزیره، طالبان برای متفرق کردن جمعیت در این فرودگاه تیر هوایی شلیک میکرد.

به گزارش ایرنا، در خصوص وضعیت داخلی افغانستان نیز احمدفرید یک تن از نیروهای پلیس راهنمایی و رانندگی افغانستان گفت که پس از دو روز تعطیلی به دلیل ورود نیروهای طالبان به کابل، این نیروها از امروز سه شنبه به سرکار خود بازگشته اند.تصاویر منتشر شده از منطقه کوته سنگی در غرب کابل نشان می دهد پلیس های ترافیک در شهر حضور یافته اند.با این وجود ادارات دولتی افغانستان همچنان تعطیل است و کارمندان دولتی هنوز در محل کار حضور نیافته اند و گروه طالبان هم در باره برگشت کارمندان ادارات غیر نظامی بطور مشخص اطلاعیه‌ای نداده است.اما در بخش های دیگر شهر وضعیت کم کم به حالت عادی بازگشته و مردم دنبال کارهای روزمره خود هستند و ترس و وحشت از طالبان با گذشت هر ساعت و هر روز کمتر می شود.

تیراندازی طالبان در فرودگاه کابل/واکنش امارات/ دعوت طالبان از زنان و صدور فرمان عفو عمومی

ادامه واکنش ها به تحولات افغانستان

به گزارش ایسنا، جنبش جهاد اسلامی فلسطین به مردم افغانستان آزادی خاک کشورشان از اشغالگران آمریکایی و غربی را تبریک گفت. جهاد اسلامی در ادامه بیانیه خود آورد: مردم مسلمان افغانستان بزرگترین دلاوری‌های جهادی علیه تمامی مهاجمان را در تاریخ شریف خود رقم زدند.با وجود مبالغ چند میلیارد دلاری که آمریکا و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در طول تقریبا ۲۰ سال گذشته برای ایجاد نیروهای امنیتی افغانستان هزینه کردند، طالبان در کمتر از یک هفته کنترل کل این کشور را به دست گرفت. در واقع طالبان از مه گذشته همزمان با آغاز مرحله آخر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان که قرار است تا ۳۱ اوت جاری به پایان برسد، گسترش نفوذ خود در افغانستان را آغاز کرد. جنبش حماس نیز روز دوشنبه در بیانیه‌ای به ملت افغانستان برای "شکست اشغالگران آمریکایی" در خاکشان و به طالبان این پیروزی را تبریک گفته بود.

دومینیک راب، وزیر امور خارجه انگلیس در مصاحبه‌ای با شبکه اسکای نیوز گفت: ما یک تغییر بسیار سریع در تحرکات و پویایی‌ها مشاهده کردیم. و البته این بخشی از خروج نیروهای غربی بود اما این روش و رویکرد طالبان بوده و قطعا آزمونی برای نیروهای امنیتی افغان بوده است.

 وزارت خارجه امارات در بیانیه ای نسبت به تحولات اخیر افغانستان و تسلط طالبان بر این کشور واکنش نشان داد.در این بیانیه آمده است: امارات از نزدیک تحولات اخیر در جمهوری برادر افغانستان را دنبال می‌کند.وزارت خارجه امارات همچنین بر ضرورت برقراری ثبات و امنیت در اسرع وقت در افغانستان تاکید کرد.این وزارتخانه همچنین نسبت به تلاش تمامی طرف‌ها در افغانستان برای برقراری امنیت و ثبات و توسعه در این کشور و برآورده شدن خواسته‌های ملت آن ابراز امیدواری کرد.

وزارت امور خارجه ازبکستان در بیانیه‌ای گفت: طرف ازبک ارتباطات نزدیک خود با نمایندگان جنبش طالبان را در زمینه تضمین امنیت مرزی و تضمین صلح در این منطقه مرزی حفظ خواهد کرد. در ادامه این بیانیه آمده است: هر گونه تلاش برای نقض مرز ازبکستان طبق قوانین این کشور شدیدا سرکوب خواهد شد.

 

دلایل شکست سریع نیروهای نظامی افغانستان

ایرنا به نقل از آسیا تایمز نوشت: پیش از اینکه خاکِ فراموشی بر سقوط دولت افغانستان در کابل ریخته شود بازی سرزنش آغاز شده است. دلایل بسیار و متعددی از تصمیم  رئیس جمهوری آمریکا در ماه آوریل تا استراتژی ها و  اشتباهاتِ بزرگ رئیسان جمهور سابق این کشور برای پایانِ فاجعه بارِ پروژه آمریکایی در افغانستان وجود دارد.  در حالی که برخی نیز معتقدند افغان ها  خود مسئول سقوط دولت و بازگشت طالبان هستند. ولی چرا نیروهای نظامی افغانستان نتوانستند در برابر طالبان بایستند و از پایتخت این کشور دفاع کنند. 

در طول دو دهه حضور طولانی آمریکا در افغانستان، ساختن سیستم امنیت ملی کارا و موثر از  سیاست های اصلی آمریکا و ناتو در کنارِ توسعه حکمرانی رهبرانِ افغان در این کشور بود. در عین حال کاملا پذیرفته شده بود که تنها راه اجتناب از تبدیل افغانستان به محلِ امنِ گروه های تروریستی، آنچنان که در سال ۲۰۰۱ بود، ایجاد بخش امنیتی مدرن و  پلیس،  حمایت از شهروندان و دفاع از قانون در کنار پشتیبانی از مرزها برای اجتناب از تهدیدهای داخلی و خارجی بود. 

برپایه  گزارش دولت آمریکا از ۲ تریلیون دلار که طولانی ترین جنگ آمریکا هزینه شده است حدود ۱۰ درصد یعنی ۱۸۳ میلیارد دلار به آموزش و تجهیز نیروهای دفاع و امنیتی افغانستان اختصاص داده شده است. این سرمایه گذاری دلیلی منطقی برای خروج نیروهای امریکایی بود به ویژه پس از آنکه آمریکا در سال ۲۰۱۴ اعلام کرد عملیات جنگی در این کشور کامل شده است و افغانستان ظرفیت دفاع از کشور خود و اداره آن را دارد. 

آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو ) ۳۰۰ هزار نفر متشکل از سربازان و نیروهای وِیژه عملیات ضد تروریستی  و سربازان مرزی را در ارتش ملی افغانستان آماده کرده  و سیستم زندان ها را با استانداردهای بین المللی  به راه انداخته بودند.

با ابن وجود اظهارات « جو بایدن » رئیس جمهوری آمریکا و مشاورانش در روزهای اخیر در دفاع از پایان تعهدات آمریکا در این کشور، پیکان انتقادات را به سمت رهبران ارتش و شهروندان افغان گرفته و آنها را مسئول سقوط افغانستان به دست نیروهای طالبان می دانند و معتقدند آمریکا کار و مسئولیت خود را در افغانستان به پایان رسانده بود . جو بایدن همچنین از عملکرد ضعیف نیروهای افغان در برابر طالبان ناراضی بود. 

دلایل سقوط نیروهای دولتی افغانستان باید سالها مورد مطالعه قرار بگیرد اما می توان پنج عامل را در این میان بررسی کرد. 

عامل اول زمینه سیاسی است که از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ پس از حمله طالبان به امریکا شکل گرفت. از آنجا که آمریکا روی  متحدان شمالی برای بیرون راندن طالبان حساب باز کرده بود، سیستمِ قدیمی فرماندهان جنگی از جنگجویانِ منطقه ای و مراکز قدرت هرگز برچیده نشدند. این مسئله مهمی است زیرا اهداف سیاسی بنیادی در ایجاد سیستم مدرن دمکراتیک را تضعیف کرد و باعث شد ایجاد فرهنگ مدرن امنیتی دشوار شود. 

عامل دوم واقعیتِ نیروی انسانی در دسترس برای ایجاد بخش مدرن امنیتی بود. تعداد بسیار زیادی افسر ارتش شجاع و توانا در کشور بودند اما مطمئنا آموزش درست مردان و زنان در پلیس و ارتش کار دشواری بوده است. نقطه عطف محوری سال ۲۰۱۴ است که کارشناسان تخمین زدند نیمی از نیروهای آموزشی ارتش بی سوادند و آمریکا می بایست ابتدا به آنان خواندن و نوشتن می آموخت و بعد مهارت های دفاع از کشور. به علاوه عده ای از سربازان پس از دریافت حقوق شان به روستاهای محل زندگی شان بازمی گشتند و اغلب تا مدت طولانی ناپدید می شدند و به محل خدمت برنمی گشتند. 

عامل سوم کمبودها و ناکارآمدی  سیستم سیاسی در مقابله با فساد بود. اشرف غنی رئیس جمهوری سابق این کشور در تاثیرگذاری بر مردم شکست خورد و نتوانست وضعیت اقتصادی و اجتماعی را بهبود دهد.

عامل چهارم که موجب خشم بایدن نیز بود نداشتن اراده سیاسی برای جنگیدن دولت غنی  بود. « جیمز کلپر » رئیس سابق امنیت ملی آمریکا در گفت و گویی با شبکه خبری « سی.ان.ان » گفته بود : نمیتوان اراده سیاسی را خرید. 

عامل پنجم و نه عامل آخر، گستاخی بازی گردانان خارجی این کشور  است که تنها به سخنان خود  درباره اشتیاق و توانایی افغان ها برای تقلید از مدل های ملی و نیروی ارتش یکپارچه غیرسیاسی معتقدند. 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظر شما
در زمینه ی انشار نظرات مخاطبان رعایت چند نکته ضروری است
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید خبر داغ مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است خبر داغ از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب, توهین یا بی احترامی به اشخاص ,قومیت ها, عقاید دیگران, موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه های دین مبین اسلام باشد معذور است. نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نام:
ایمیل:
* نظر: