به گزارش خبرداغ به نقل از جماران: آیت الله مرتضی مقتدایی، عضو مجلس خبرگان رهبری، نظرش در خصوص رعایت پروتکل های بهداشتی در عزاداری های ماه محرم و همچنین طرح مجلس برای صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی را گفت.
علی رغم شرایط خاص کرونایی کشور که هنوز به اوج موج پنجم نرسیده و سیر صعودی دارد، نظرات مختلفی در خصوص برگزاری مراسم عزاداری محرم شنیده می شود. نظر شما در خصوص برگزاری عزاداری محرم در این شرایط چیست؟
به نظر بنده در این موقعیت با توجه به محدودیت هایی که به واسطه کرونا داریم، لازم و واجب است مردم محدودیت هایی که از طرف وزارت بهداشت و ستاد کرونا تعیین شده را رعایت کنند. یعنی در محرم شرعا رعایت فاصله های اجتماعی واجب است و همچنین ماسک زده شود. برای اینکه جان خود انسان و مسلمانان مطرح است. روزانه نزدیک به 400 نفر کشته می شوند که این مصیبتی بزرگ و خطر جدی است.
با وجود این تعداد تلفات، رعایت محدودیت ها «واجب شرعی» است. یعنی رعایت فاصله گذاری ها و اطلاعاتی که برای محرم تکثیر می شود و بقیه محدودیت هایی که وزارت بهداشت اعلام می کند را واجب است برادران دینی، شیعیان امیرالمؤمنین(ع) و عزاداران امام حسین(ع) حتما رعایت کنند. اصل بر رعایت محدودیت های تعیین شده است. چون حفظ جان خود انسان و دیگران واجب است.
مطلب دوم اینکه در جلسات عزاداری امام حسین (ع) که ماه های محرم و صفر تشکیل می شود وظایف روحانیت و مبلغین بیان احکام دین برای مردم است و نباید وظیه شرعی «بیان احکام» را کوچک بشماریم و بی اهمیت قرار بدهیم. اگر هر کسی از روحانیون به جلسه ای دعوت می شود باید تحقیق کند کسانی که در آن جلسه شرکت می کنند چه کسانی هستند و مطابق شئون و وظایف آنها صحبت کند.
یک جا جمعیتی هستند که باید مسائل دین و اهمیت دین برای آنها گفته شود. در این مجلس روحانی یا مبلغ باید سعی کند مردم را به اطاعت از خداوند و رعایت اخلاق اسلامی و برادری دعوت کند. جای دیگر باید مردم را از معصیت و مکافات خدا بترساند و آنها را ترغیب کند به اینکه دنبال معصیت و گناه نباشند.
رعایت محدودیت های مقابله با کرونا «واجب شرعی» است
یعنی شما می فرمایید مراسم ها برگزار ولی اصول بهداشتی و پروتکل های مقابله با کرونا رعایت شود؟
بالأخره شرایطی که ما داریم اقتضا می کند جلسات امام حسین(ع) را برگزار کنیم ولی رعایت محدودیت های مقابله با کرونا که وزارت بهداشت و دیگر مسئولان مطرح می کنند، «واجب شرعی» است.
موافقت مجلس شورای اسلامی با بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی ذیل اصل 85 قانون اساسی واکنش های فراوانی را در پی داشته است. به نظر شما مجلس باید چه برخوردی با فضای مجازی داشته باشد؟ ثانیا اینکه آحاد مردم باید چه طور با فضای مجازی برخورد کنیم؟
اگر کسی مطلبی را در یک جلسه ای گفته و یا اقدامی را انجام داده ولی راضی نیست منتشر شود، منتشر کردن آن در فضای مجازی حرام است و عقوبت شرعی دارد. همچنین اگر کسی مطلبی را به کسی نسبت بدهد در حالتی که او از این مطلب مبرّا است، حرام، غیبت، تهمت و توهین به برادر دینی است.
نمی توانیم فضای مجازی را کنار بزنیم، ولی باید اصلاح شود
بنابر این الآن از فضای مجازی استفاده های فراوان می شود و لذا نمی توانیم آن را کنار بزنیم ولی باید اصلاح شود و مسئولین باید سعی کنند جلوی آزادی فضای مجازی را بگیرند و به مقررات شرعی محدود کنند. حتی می توانند با او برخورد قانونی داشته باشند. در فضای مجازی برادران دینی را به «مبارزه با فساد» تشویق کنند. هرکس در هر قسمتی کار می کند سعی داشته باشد با «فساد» مبارزه کند؛ خودش دنبال فساد نباشد و دیگران را هم وادار کند و اگر راهی برای فساد باز می شود جلوی آن را بگیرند و با آن مبارزه کنند.
اگر این اقدام صورت بگیرد تبعاتی از جمله تعطیل شدن کسب و کار بسیاری از مردم دارد. میلیون ها نفر از این طریق ارتزاق می کنند. با تعطیل شدن کارها و ارتزاق مردم باید چه کار کنند که میلیون ها نفر بیکار می شوند؟
حتما باید رعایت حال مردم و تعطیل نشدن کارهای مردم در دستور کار مسئولین قرار بگیرد. باید اصلاح کنند جلوی کارهای حرامی که در فضای مجازی انجام می شود را بگیرند. اما به نظر من ممنوع کردن فضای مجازی و کنار گذاشتن آن به مصلحت امروز کشور نیست.
یعنی می فرمایید که محدود نکنند، اصلاح کنند؟
بله.