به گزارش خبرداغ ، فریدون مجلسی با اشاره به تاثیر خروجی انتخابات ریاست جمهوری 1400 بر مذاکرات 4+1 در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در وضعیت کنونی مساله برجام و همچنین قبض و بسط دادن آن به انتخابات ریاست جمهوری ایران به نوعی به این شباهت پیدا کرده که عدهای منتظرند تا ببینند در خانه داماد چه خبر است و دستهای دیگر منتظرند تا از اخبار خانه عروس باخبر شوند. به هر ترتیب باید بگویم برای ایالات متحده به هیچ وجه مهم نیست که ببیند در انتخابات ایران چه اتفاقی خواهد افتاد، بلکه آنها میدانند در تهران حاکمیت تغییرناپذیر است و احساس میکنند که در حال مذاکره با حاکمیت هستند؛ چراکه نهایت عمر دولت فعلی حدود یک تا دو ماه دیگر خواهد بود.
وی ادامه داد: بر این اساس برای آنها عملاً انتخابات ما اهمیتی ندارد، اما سوالی که در این بین مطرح میشود و هیچ کس به آن توجه جدی نمیکند این است که دلیل وجود برجام چیست؟ به عبارتی دیگر باید این سوال را بپرسیم برجام برای چه شکل گرفت؟ واقعیت این است که برجام برای این شکل گرفت که غرب و شرق بتوانند به ایران بفهمانند که شما در حال درست کردن بمب هستهای هستید یا حداقل رفتار خارج از عرف بینالمللی دارید. بدون تردید برجام شکل نمیگرفت اگر ما به صورت 24 ساعته نابودی اسراییل و مسایل دیگر را علنی نمیکردیم؛ وگرنه کشورهایی مانند هند و پاکستان دارای سلاح هستهای هستند و هیچ کس به آنها تعدی و تعرضی در این موضوع نمیکند. به این دلیل هیچ گاه ما نباید صورت مساله را پاک کنیم. فارغ از تمام این مسایل، معتقدم که ما باید به سمت «ترک مخاصمه» برویم.
این دیپلمات پیشین کشورمان تصریح کرد: اینکه گفته میشود بعدها بر سر مسایلی مانند موشکی، منطقهای و حتی حقوق بشر قرار است صحبت شود موضوع جدیدی نیست و همه میدانند که این اتفاقها در اشکال مختلف رخ خواهد داد. توجه داشته باشید که از دید آنها ایران تهدیدی برای صلح بینالمللی به حساب میآید و معتقدم اگر ترک مخاصمه نکنیم بدون شک و فارغ از اینکه دولت بعدی در تهران چه سمت و سویی خواهد داشت، برچسب دیگری بر پیشانی ما خواهند چسباند. لذا من با «مصالحه» موافق نیستم؛ چراکه ممکن است امتیازاتی بدهیم و امتیازاتی بگیریم اما اصل قضیه برداشته شدن تحریمها، مدل رفتار ما با دنیا و بالعکس و همچنین تبعیت از مقررات بینالمللی و دهها مورد دیگر است که به نظرم به همین دلیل باید ترک مخاصمه صورت گیرد نه مصالحه. همین مذاکراتی که اخیراً گفته میشود میان مقامات عربستان و ایران رخ داده به نوعی نشان میدهد که باز هم چراغ سبز واشنگتن به ریاض بوده که این موضوع انجام شده است و در غیر این صورت فکر نمیکنم اتفاق خاصی رخ میداد.
مجلسی افزود: در مورد انتخابات ریاست جمهوری و اینکه دولت بعدی چه تأثیری بر مذاکرات خواهد گذاشت و اینکه اساساً در سیاست خارجی ما چه اتفاقی رخ خواهد داد باید بگویم که نتیجه تا حد زیادی مشخص است؛ چراکه دولت در سایه به «دولتِ ظاهر» تبدیل خواهد شد و مسئولیت مستقیم را به عهده میگیرد.
وی ادامه داد: هیاهویی که بر سر انتشار فایل صوتی ظریف به پا شد هم یک مساله دیگر است که باعث شده فضای کشور ملتهب و کانالیزه شود. من نکته جدیدی در این فایل ندیدم و به نظرم ما شاهد «آشکار شدن رازهای آشکار بودیم».
این تحلیلگر مسائل سیاسی اضافه کرد: عدهای در این میان شروع کردند به شلوغبازی. این انتقادهایی که صورت گرفت نه توهین است و نه تحقیر؛ بلکه محتویات آن فایل دفاعیاتی برای درج در تاریخ بود که البته بخش عمدهای از آن را تمام افکار عمومی به خوبی میدانستند. حال در این فضا زمانی که گفته میشود آقای ظریف باید برای نامزد شدن در انتخابات ریاست جمهوری وارد میدان شود یک مساله مهم و البته چند ضلعی به وجود میآید. توجه داشته باشید که مردم به دلیل وعدهها و کلیدِ جناب آقای روحانی بود که 24 میلیون رأی به صندوق ایشان ریختند اما به نظر نمیرسد که باز همان مردمی که به روحانی رأی دادند یا حتی طیفهای دیگر بخواهند این بار هم آرای خود را به صندوق ظریف بریزند.
وی خاطرنشان کرد: آقای ظریف از تجربه و درک سیاسی بسیار بالایی برخوردار است و اساساً به دنبال جاهطلبیهای اینگونه نبوده و نیست. بر این اساس اگر به دام بیفتد، اوضاع خوب پیش نخواهد رفت؛ چراکه احتمال دارد حیثیت او را با این کار به باد بدهند و در نهایت جناح رقیب شروع به تاخت و تاز علیه او و همقطارانش پس از اعلام نتایج نهایی کنند.
کارشناس ارشد مسائل آمریکا ادامه داد: معتقدم اگر ظریف از سوی مراجع بالادستی هم تأیید شود و در نهایت او را به عنوان نامزد انتخابت ریاست جمهوری وارد میدان کنند، بدون شک در پس این سناریو تحقیر او را مهندسی کردهاند. او با توجه به تبلیغات منفی جناح مقابل و فضاسازی فعلی رأی نخواهد آورد و رقبای او پس از آنکه وی شکست بخورد با صدای بلند به مردم اعلام میکنند که این جناح هشت سالِ پیش هم مقبولیت نداشته و حالا هم مردم جواب آنها را دادند و خانه نشینشان کردند.
وی گفت: از سوی دیگر نباید توقع داشته باشیم که همان میزان آرای روحانی به ظریف اختصاص داده شود و در نهایت معتقدم که حتی اگر ظریف را تأیید کنند در نهایت به دنبال آن خواهند بود که مُهر «باطل شد» بر پیشانیاش بزنند.