به گزارش خبرداغ به نقل از ایلنا، این آزمایش با تجهیزات پیشرفته و به همت متخصصان و پژوهشگران مرکز فناوریهای کوانتومی سازمان انرژی اتمی ایران انجام میشود. در این روش انتقال با برقراری ارتباط کوانتومی مبتنی بر درهمتنیدگی، پیامها به شیوهای امن رمزگذاری و انتقال اطلاعات در مسیر مشخصشده بین دونقطه موردنظر انجام میشود. سپس پیام موردنظر توسط کلید کوانتومی رمزگذاری، به مقصد ارسال و در آنجا مجدداً به کمک کلید کوانتومی که به دلیل بهرهگیری از درهمتنیدگی کوانتومی قابل کپیبرداری و هک نمیباشد، رمزگشایی میشود.
شایانذکر است آزمایش انتقال امن کوانتومی فوتونها تاکنون در ۳ فاز: آزمایشگاهی در فاصله ۲ متری، مابین دو ساختمان به مسافت ۳۰۰ متر و اخیراً میان ساختمان مرکز فناوریهای کوانتومی ایران تا تراز ۳۰۰ متری برج میلاد به مسافت ۱۶۵۰ متر انجامشده است. این دستاوردها بهعنوان بخشی از زیرساخت مورد نیاز و گامی بهسوی ماهواره کوانتومی، رادار/لیدارکوانتومی و شبکههای کوانتومی تلقی میشود.
فعالیتهای عملیاتی مرکز فناوریهای کوانتومی ایران، بهعنوان متولی و پیشرو و تنها مرکز آزمایشگاهی موجود در کشور، از سال ۱۳۹۷ در ۴ حوزه اصلی فناوریهای کوانتومی (مترولوژی و حسگری کوانتومی؛ مخابرات کوانتومی؛ شبیهسازی آنالوگ و دیجیتال کوانتومی؛ رایانش و محاسبات کوانتومی) تعریفشده و در حال اجرا میباشد؛ که میتوان به رادار کوانتومی و تصویربرداری کوانتومی، رمزنگاری کوانتومی در فضای آزاد و در بستر فیبر نوری، اندازهگیری کوانتومی کمیتهای مختلف فیزیکی، ساعت اتمی، مغناطیس سنجی کوانتومی، نقشه کوانتومی مغز، ژیروسکوپ و مسیریاب کوانتومی و تولید چشمههای درهمتنیده مجتمع در بستر موجبر نیز اشاره کرد.
فناوریهای کوانتومی بهعنوان یکی از مهمترین فناوریهای قرن ۲۱ به شمار میآید که در حال ایجاد انقلابی شگرف در علم و تکنولوژی است.