به گزارش
خبرداغ ، روزنامه کانبرا تایمز استرالیا امروز گزارش داد که مایک پمپئو و مارک اسپر وزیران امور خارجه و دفاع آمریکا عصر شنبه به وقت استرالیا (صبح به وقت ایران) وارد سیدنی شدند تا با اسکات موریسون، نخست وزیر و دیگر شخصیت های کلیدی استرالیا از جمله ماریس پاین و لیندا رینولدز، وزیران خارجه و دفاع این کشور بطور جداگانه و نیز در یک شام کاری امشب در "کاخ کیربیلی" در خصوص ایران مذاکره کنند.
در ۲۸ ژوئن (۷ تیرماه) بود که پمپئو از استرالیا خواسته بود تا به یک ائتلاف جهانی علیه ایران پیوسته و تحریم های اقتصادی بیشتری را علیه این کشور به اجرا بگذارد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا خودش مستقیما از استرالیا نخواسته بود تا تعهد خود نسبت به پیوستن به یک حمله احتمالی نظامی مشترک علیه ایران را اعلام کند، چون اسکات موریسون نخست وزیر استرالیا همان روز در حاشیه اجلاس گروه بیست (G۲۰) در شهر اوزاکا در ژاپن پس از ملاقات با ترامپ در گفت وگو با شبکه ای بی سی آمریکا گفته بود که اگرچه این درخواست قطعا مطرح نشد؛ چون در شرایط کنونی فکر می کنم پرداختن به این موضوعات کمی زود باشد، اما ما با هر نوع درخواستی از طرف هم پیمانی همچون آمریکا به صورت جدی و بر مبنای شایستگی های آن درخواست روبرو می شویم".
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا برای پیشبرد این هدف با استفاده از روش دوره گردی سیاسی مقامات ارشد خود، پیشتر جان بولتون، مشاور امنیت ملی خود و در واقع یکی از قدرتمندترین مقامات جنگ طلب دولت خود را علاوه بر کشورهای اروپایی، به کانبرا فرستاده بود تا در این مورد با مقامات استرالیا دیدار و گفت وگو کند.
جارد ماندشین (Hared Mondschein) تحلیلگر مرکز مطالعات آمریکا در گفت وگو با تلویزیون اس بی اس استرالیا گفته بود که روش بولتون برای انجام کارها به این شکل است که می رود و با افراد مستقیما گفت وگو می کند و به همین دلیل وی چنین سفرهایی را قبلا هم به اروپا داشته است تا با متحدان آمریکا صحبت کند و روابط خود را با این افراد تقویت کند تا به چیزی که می خواهد دست پیدا کند.
آلیسون بروینوفسکی (Alison Broinowski) یکی از دیپلمات های سابق استرالیا و معاون اندیشکده اصلاحات جنگ این کشور معتقد است زمانی که آمریکا تهدید کره شمالی را خنثی شده بداند، آن وقت روی ایران متمرکز خواهد شد، پس از آنجایی که دو دور مذاکره رهبران آمریکا و کره شمالی موجب خنثی شدن آن کشور شد، الان بهترین وقت است که مشکلات خود را با ایران چه به صورت مسالمت آمیز و یا قهر آمیز حل و فصل کند.
وی در گفت وگو با اس بی اس با اعلام اینکه گرچه ترامپ خود خواستار جنگ با ایران نیست و فقط بولتون بر طبل این جنگ می کوبد، گفت: "چیزی که همیشه برای سیاست آمریکا مهم بوده این بوده که آمریکا هر حرکتی که می خواهند انجام دهد ابتدا سعی می کند متحدانی پیدا کند که از آن حمایت کنند. "
به همین منظور، آمریکا تلاش می کند از متحدان قدیمی خود بخواهد به هر نحو ممکن واشنگتن را تنها نگذاشته و با دادن وعده و وعیدهای مختلف به آنها سعی می کند آنها را برای نیل به هدف خود متقاعد سازد.
از جمله چندی پیش در اردیبهشت ماه بود که "آرتور کالواهاوس" (Arthur Culvahouse) سفیر جدید آمریکا در استرالیا در دیدار با تفنگداران دریایی آمریکا در پایگاه داروین این کشور گفته بود که استرالیا در خط مقدم منطقه ای است که از لحاظ استراتژیک بیشترین رقابت در آن وجود دارد و در کنار آمریکا نقش مهمی در ایجاد صلح و امنیت در این منطقه ایفا می کند، بنابر این آمریکا قصد دارد نیروهای نظامی مستقر در استرالیا را افزایش دهد.
از همین رو آمریکا با برجسته کردن خیالی تهدید ایران و یا چین نزد مقامات استرالیایی، اخیرا از دولت این کشور خواسته است تا موضع سختگیرانه تری در قبال ایران اتخاذ کند و نقش کلیدی در "یک ائتلاف جهانی" علیه ایران بازی کند.
هفته قبل بود که همزمان با تشدید تنش ها بین آمریکا و ایران مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در گفت وگو با روزنامه "دِ آوسترالین" از کانبرا خواست تا به عنوان یک بازیگر مهم ضمن همکاری با دولت ترامپ بر شدت فشارهای خود علیه تهران بیافزاید و به این ائتلاف بپیوندد.
اشاره پمپئو به ائتلافی دریایی متشکل از چندین کشور است که آمریکا مدعی است که قصد دارد برای "حراست از آزادی تردد" در خلیج فارس و تنگه هرمز آنرا شکل دهد.
با این وجود، خبرگزاری رسمی استرالیا (ای ای) عصر پنج شنبه گزارش داد که پمپئو و مارک اسپر وزیران خارجه و دفاع آمریکا آخر این هفته (شنبه و یکشنبه) راهی استرالیا می شوند تا علاوه بر دیدارهای وزارتی در استرالیا، روز یکشنبه قبل از عزیمت به جزیره و کشور میکرونزی، با اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا نیز ملاقات کنند.
در هر حال دوره گردی مقامات آمریکا به استرالیا از امروز آغاز شد تا با دادن وعده و وعید ها مختلف نظر مقامات آن کشور را برای پیوستن به این ائتلاف کذایی جلب کنند، چون صبح امروز ماریس پاین وزیر دفاع استرالیا در تایید وعده قبلی کالواهاوس، به رادیو صدای استرالیا گفت که آمریکا قصد دارد دومین پایگاه نظامی خود در استرالیا را با هزینه ۲۱۱، ۵ میلیون دلار بسازد.
اگرچه دیدارهای اصلی هیات اعزامی از آمریکا با مقامات استرالیا هنور آغاز نشده است، با این وجود باید منتظر بود وعده و وعیدهای طرف آمریکایی به استرالیایی ها و جلب حمایت آنها چه خواهد بود، تا از این طریق بتوانند راه برون رفتی برای بحران تنهایی در تشکیل ائتلاف ضد ایرانی پیدا کنند.
چون اخبار رسانه های بین المللی حاکی است که تاکنون چند کشور به دعوت آمریکا برای پیوستن به این ائتلاف پاسخ مثبت ندادند، از جمله روزنامه ماینه چی ژاپن امروز از تصمیم توکیو مبنی بر عدم مشارکت در ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا در تنگه هرمز خبر داد.
در اروپا نیز دولت آلمان، پیش از این، اعلام کرده بود که به دلیل جلوگیری از افزایش تنشهای منطقه ای در این ائتلاف شرکت نخواهد کرد.
حتی "آندریاس نیک" عضو کمیته روابط خارجی پارلمان آلمان دیروز جمعه گفت که پارلمان این کشور با پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا علیه ایران مخالف است.
فرانسه هم اعلام کرده بود که به همکاری برای تبادلات اطلاعاتی در خصوص کشتیرانی در آبهای خلیج فارس ادامه خواهد داد اما در ائتلاف دریایی شرکت نخواهد کرد.
بدنبال پاسخ منفی برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای مشارکت در این ائتلاف دریایی، رسانههای اسپانیا از جمله روزنامه "اِلکانفیدنسیال" نیز روز جمعه به نقل از دیپلماتهای این کشور تایید کردند که مادرید هم به حضور در این ائتلاف پاسخ منفی داده است و قصد شرکت در این ائتلاف دریایی و نظارت بر تنگه هرمز را ندارد.
پیشتر وزیر دفاع اسپانیا نیز گفته بود که در بحران ایران، اسپانیا به اتحادیه اروپا و جامعه جهانی متعهد است به همین دلیل اسپانیا در ماجرای توقیف نفتکش ایرانی توسط انگلیس در جبلالطارق هم از اقدام لندن انتقاد و تأکید کرد که انگلیس فرمان واشنگتن را اجرا کرده است.
با این وجود از آنجایی که برخلاف کشورهای مهم اروپایی، دولت انگلیس که در ابتدا پیشنهاد یک ماموریت دریایی برای تامین امنیت در تنگه هرمز را مطرح کرده و خواهان دخالت و مشارکت مستقیم آمریکا در این ائتلاف دریای شده بود، امریکا سعی دارد با مراجعه به کشورهای همسود و همسوی با انگلیس از جمله استرالیا، نیوزیلند، کانادا از آنها بخواهد واشنگتن را در تشکیل این ائتلاف ضد ایرانی تنها نگذارند.
از یک سو منابع استرالیایی به نقل از برخی مقامات این کشور اعلام کردند که هنوز هیچ درخواست رسمی برای مشارکت در ائتلاف دریایی از سوی آمریکا صورت نگرفته است اما انتظار میرود موضوع ایران در محور گفت وگوهای میان وزیران امور خارجه و دفاع استرالیا با همتایان آمریکایی آنها در سیدنی که در روزهای جاری برگزار میشود، قرار داشته باشد.
در عین حال وزیر خارجه استرالیا دیروز(جمعه) در سخنانی گفت: "دولت کانبرا قبل از اینکه به هرگونه تلاش نظامی برای محافظت از حمل و نقل در خلیج فارس بپیوندد، مشاوره و تفکر بسیار بیشتری لازم دارد".
به گزارش شبکه خبری ۷ سیدنی، ماریس پاینه، گفت: "تاکنون هیچ تصمیمی در مورد پیوستن استرالیا به ائتلاف دریایی امریکا در خلیج فارس گرفته نشده است".
"ینس استولتنبرگ" دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نیز روز چهارشنبه گفت که تاکنون هیچ درخواست رسمی از این سازمان برای مشارکت در ائتلاف نظامی در تنگه هرمز و آغاز ماموریت در این منطقه طرح نشده است.
با این وجود تحلیلگران بعید می دانند این بار استرالیا بخواهد با توجه به تجربه جنگ افروزی های دیگر آمریکا در جهان به ویژه در خاورمیانه، بخواهد با آمریکا در تشکیل این ائتلاف نظامی پاسخ مثبت دهد.
چون "آنتونی آلبانیز" رهبر حزب کارگر استرالیا روز پنج شنبه در گفت وگو با شبکه اسکای نیوز گفته بود که قرار است او روز یکشنبه و دوشنبه ۵- ۴ اوت (۱۴-۱۳ مرداد) بطور جداگانه با وزیران خارجه و دفاع آمریکا در باره ایران مذاکره کند.
وی تاکید کرد که در دیدارش با مایک پمپئو و مارک اسپر در نشست وزارتی دو کشور در سیدنی از آنها خواهد خواست تا در گفت وگو با همتایان استرالیایی خود در باره ایران با رویکردی صلح آمیز تر رفتار کنند.
وی گفت: از قدرتهای بزرگ می خواهم تا لحن و موضع خود را در برابر ایران نرم کنند و از جامعه بین المللی نیز می خواهم تا یک راه حل صلح آمیزی برای مناقشه موجود در خاورمیانه پیدا کنند.
آلبانیز که پیشتر وزیر ارتباطات و امنیت سایبری استرالیا بود ایرانیان را ملتی مهم و محق در دنیا ارزیابی کرد گفت: به نفع آمریکا نیست با ایران وارد یک وضعیت تقابل قرار گیرد.
با این وجود "ماتیاس کورمان" وزیر کابینه استرالیا امروز به روزنامه کانبرا تایمز گفت که هنوز تصمیم قاطعی در این کابینه مبنی بر پیوستن و یا نپیوستن استرالیا به ائتلاف ضد ایرانی در خلیج فارس اتخاذ نشده است.
بنابراین شواهد نشان می دهد که با خودداری متحدان غربی و شرقی امریکا از پیوستن به ائتلاف ضد ایرانی، واشنگتن در ائتلاف دریایی تنها مانده است.
چون این دسته از دوستان سنتی آمریکا معتقدند که این ائتلاف تنشها با ایران در منطقه را تشدید کرده و امنیت انتقال نفت از خلیج فارس را با چالش جدی مواجه میکند، بنابراین آنها از جمله استرالیا تلاش خواهند کرد از افزایش تنشها بین تهران و واشنگتن جلوگیری کنند.
همه این موضع گیری غربی ها و شرقی ها در حالی است که آنها طی چند هفته اخیر به خوبی شاهد بودند که چگونه آمریکا و رسانه های تحت امر آن به ویژه بعد از سرنگونی پهپاد آمریکایی در خلیج فارس و نیز توقیف نفتکش انگلیسی در این آب های بین المللی سعی دارند از راه های غیرمتعارف به تهدید ایران ادامه دهند.
به ویژه اینکه آنها به خوبی به ناکارآمدی تصمیم غیر دیپلماتیک آمریکا برای تحریم محمد جواد ظریف دیپلمات ارشد ایران واقف هستند، لذا این اقدامات غیرمتعارف آمریکا و تاحدودی انگلیس و همپیمانان منطقه ای آنها برای نمایش قدرت در خلیج فارس این دسته از کشورها از جمله استرالیا را وا داشت تا راه خود را از این ائتلاف کذایی جدا کرده و در سیاست های خود در همراهی با آمریکا و اذناب آن تجدید نظر کنند.
ایرنا