به گزارش خبرداغ به نقل از ایلنا، علیرضا رحیمی در حاشیه مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران درباره حضور نیروهای امدادی از کشورهای دیگر، گفت: آن چه که در بحرانهای طبیعی مهم است این است که احساس همدردی کشورها نسبت به کشور حادثهدیده امری طبیعی است و در کشور ما هم سابقه داشته است. متاسفانه تحریمهای اخیر آمریکا به نوعی باعث شد که کمکهای نقدی از هیچ کشوری واصل نشود؛ حتی از ایرانیان خارج از کشور و کشورهای سوئیس، عمان و صلیب سرخ جهانی. در واقع آمریکاییها کانال مالی را رصد و مسدود کردند، اما انتظاری که وجود داشت این بود که همدلی و همراهی از ساماندهی قابل توجهی برخوردار شود.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: همسایگان قطعا میتوانند کمک موثری در این زمینه داشته باشند، هم چنان که عمان، کویت، عراق و ترکیه هم بعضا کمکهای غیرنقدی خود را به ایران ارسال کردهاند، اما برای ما واقعا سوال بود که آیا وزارت امور خارجه و دولت مشخصا نسبت به کمکهای خارجی و حضور نیروهای امدادگر خارجی نظارتی دارد یا خیر؟
رحیمی ادامه داد: ما مطلع شدیم که نیروهایی از کشورهای همسایه به صورت انبوه در مناطق سیلزده حضور یافتهاند. این حضور برای ما مهم است. آیا وزارت امور خارجه برای این افراد ویزایی صادر کرده است یا خیر؟ آیا نظارتی بر تردد آنها وجود دارد یا خیر. خبری که در حاشیه سیل گم شد، دستگیری یک زن در مرز ارومیه بود که مظنون به عضویت در داعش بود. در بلایای طبیعی معمولا احتمال حضور نیروهای بیگانه در قالب امدادرسان به صورت نفوذی وجود دارد و مقامات امنیتی باید حساسیت لازم در این رابطه به خرج دهند.
وی ادامه داد: حتما وزیر امور خارجه و وزیر کشور باید این روشنگری را برای مجلس شورای اسلامی و کمیسیون امنیت ملی داشته باشند که آیا برای حضور نیروهای خارجی اعم از افغانستانی، عراقی و دیگران که به قصد کمکرسانی در مناطق جنوب کشور حضور پیدا کردهاند ویزا صادر شده است یا نه. آیا کنترلی نسبت به تردد آنها هست یا خیر.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به برقراری پرواز مستقیم هواپیمایی ماهان بین تهران و کاراکاس، اضافه کرد: احتمالا عدهای از مردم ونزوئلا تمایل داشته باشند به سیلزدگان کمک کنند. باید دید آیا وزارت امور خارجه برای حضور این افراد آمادگی لازم را دارد یا خیر.
رحیمی در ادامه خاطرنشان کرد: برای ما مهم است هر چه زودتر گزارش جامع وزیر کشور در این باره تهیه و منتشر شود. خصوصا وزیر کشور به عنوان مسئول مدیریت بحران باید در خصوص حضور نیروهای خارجی در حوزه امدادرسانی گزارش دهد و وزارت امور خارجه هم درباره صدور ویزای مربوطه توضیحاتی را به مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
رحیمی همچنین با بیان اینکه کمکهای رسمی و غیرنقدی از طریق جمعیت هلال احمر و صلیب سرخ امری طبیعی و عادی است و اعلام همدردی کشورهای مختلف موضوع سازندهای است، تاکید کرد: در عین حال حضور نیروهای خارجی به صورت انبوه موضوعی است که حساسیت خاص خود را دارد و باید تحت کنترل و نظارت مسئولان امر در وزارت امور خارجه، وزارت کشور و نیروهای امنیتی ما باشد.
این عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وزیر امور خارجه باید تعداد ویزاهای صادره برای امدادرسانان خارجی و نحوه صدور روادید را توضیح دهد، گفت: بین ایران و عراق لغو روادیدی رخ نداده است و ما انتظار داریم که موضوع حضور نیروهای خارجی در گزارشات مربوطه به صورت شفاف مطرح شود. چرا که در غیر این صورت نمایندگان به سمت طرح سوال از وزرا خواهند رفت.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از صحبتهای خود، گفت: برخی نیروهای کشورهای همسایه در قالب نیروهای امدادی به کشور ما آمدند و آنچه که برای ما اهمییت دارد ملاحظات امنیتی حضور این افراد است که البته ما با نگاه مثبت و سازندهای به حضور عراقیها نگاه میکنیم و از کشورهایی که کمک فرستادهاند ممنون هستیم، ولی از منظر امنیت و منافع ملی دستگاههای مربوط باید حساسیت لازم را به خرج دهند .
روی درباره صحبتهای خود با بیان اینکه حشدالشعبی به عنوان یک نیروی شبه نظامی و در قالب نیروی امدادی به کشور آمده است، گفت: برای مجلس شورای اسلامی هنوز مشخص نیست که کنترل حضور این نیروها صورت گرفته است یا خیر و اگر موضوع در گزارش وزیر کشور به صورت شفاف مطرح نشود نسبت به طرح سوال اقدام خواهد شد.