او افزود: «در قرآن کریم وقتى یاران حضرت عیسى(ع) سفرهاى آسمانى را آرزو نموده و بهعنوان آیه و نشانه الهى مى طلبند حضرت عیسى(ع) از خداوند مىخواهد که منتى برآنها نهاده و روزى آسمانى به آنان عنایت کند تا آن روز را عید امت قرار دهند وهمواره سالروز آن را پاس دارند.»
مونسان گفت: «علامه طباطبایى(ره) در ذیل آن مىفرماید: "خصوصیت عید این است که زمینه وحدت کلمه و تجدید حیات اجتماعى و نشاط وسرزندگى مىآفریند و هر بار که فرا مى رسد عظمت دین را تجدید مى کند". سخن مرحومعلامه در اینجا شبیه سخن دیگر ایشان در ذیل آیه 5 از سوره ابراهیم است که درتفسیر آیه و ذکرهم بایام الله مىگوید: "گرچه همه روزها به خدا منسوب است اما این آیه اشاره به روزهاى ویژهاى دارد که در آن روزها آیات و علائم سلطنت و قدرت الهى ظهور یافته و حادثه خاصى در تاریخ آن امت اتفاق افتاده و یا نعمت هاى ویژه الهى تجلى یافته است".»
او ادامه داد: «اگر بتوان قواعد نجومى را نشانههاى دقیقى براى حوادث طبیعى شمرد و سرآغاز فصل بهار را همان روزى شمرد که سیر اعتبارى آفتاب در برج اعتبارى حمل قرار مىگیرد آنگاه مىتوان گفت که عید نوروز نیز جزو اعیادى است که سالیانه تجدید مىشود و سنتى تاریخى براى یک حادثه متجدد و متناسب با تجدید حیات طبیعت است.»
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: «در تاریخ بشریت و از جمله در تاریخ پر فراز و فرود کشور ما آیین ها و رسوم های زیادی بودند که نتوانستند از آزمون های زمان زنده بمانند.»
مونسان در بخش دیگری از صحبت های خود اصافه کرد: «نوروز یکی از کهن ترین آیین های بشری است که هیچ آیینی و هیچ اهریمنی نتوانسته آن را نابود يا کم رنگ سازد. آييني که دين مبين اسلام هم از در همزیستی و همدلی با آن برآمد و گره اي مبنايي و مستحکم ميان آنها زده شد.»
او در ادامه گفت: «نوروز نه نماد ناسیونالیسم است که همدلي و هم گرايي نوع بشر را مي طلبد و آرزو مي دارد و نه رنگي از تعصب و خشونت دارد که بانگ صلح برمي دارد و آواز دوستي سر مي دهد. نوروز نه صرفا تعلق به قوميتي خاص دارد که کدام قوميتي را در جهان نشان داريد که دل به مفاهيم و ارزشهاي انساني آن نباخته است.»
او افزود: «از خاور اروپا تا مدیترانه، از آسياي ميانه تا خاور دور، از کردها و ازبکها تا عراق و شام، از غرب چين تا آناتولي، از شبه قاره هند و افغانستان در شرق تا بينالنهرين در غرب و از سين كيانگ و آسياي مركزي در شمال شرق تا دامنه هاي شمالي قفقاز بزرگ در شمال و آسياي صغير در شمال غربي که تاریخ بلند خود را در نوروز زنده نگه داشته اند. جشن بزرگ سرسبزی طبیعت که تا طبیعت هست نوروز هم ماندگار است. آييني که مفتخر است به پایگاه نیرومند تمدنی خود در تاریخ بشریت. یکی از کهن ترین میراث های بشری که در سازمان علمی و فرهنگی یونسکو به ثبت رسيد. آيين ثبتش هم، چون فلسفه نوروز بنايش در همدلي و همبستگي بود. ثمره همگرايي ايران، هند، جمهوري آذربايجان، ازبکستان، قزاقستان، پاکستان و ترکيه است.»
مونسان ادامه داد: «نوروز آغاز آفرينش انسان است و آغاز انديشه و حرکت به سوي تعالي. نوروز همچون هنر اين سرزمينهاي به هم پيوسته فرهنگي شب چراغي است كه بر تربت مجنون سوزد و همه اين مردمان را به هم مي خواند و نويد نور مي دهد و روشنايي.»
معاون رئیس جمهوری گفت: «عطار نیشابوری، نوروز را اینچنین به تماشا نشسته است: "جهان از باد نوروزی جوان شد، زهی زیبا که این ساعت جهان شد. و ختم تغرل حافظ شيرازي که رندانه و حمکيمانه مي سرايد؛ ز کوی یار می آید نسیم باد نوروزی / از این باد ار مدد خواهی چراغ دل برافروزی".»
او در ادامه گفت: «اينها همه توصيف آييني بود که به ميمنتش ما را اينجا گرد هم آورده و دلهای ما را به هم نزدیک کرده، حادثه ای که هویت مشترک ماست. نوروز که نشانه ای از عقل و خیر و زیبایی است که خداوند هدایایش را در اوراقي از شکوفه های نسترن و سوسن و سنوبر تقدیم همه می کند. نوروزي که در آن پيشينيان ما به جنگ ديوان مي رفتند و آنان را فرمانبردار خویش مي ساختند تا مسير رشد و توسعه را براي ما نشانه گذاري کنند.»
مونسان در ادامه گفت: «به قول فردوسي بزرگ، برآسوده از رنج تن، دل زکین. حالا بر ماست که در راهي به قدمت نوروز، مرزهاي تاريخ و جغرافيا را درنورديم و آيين نوروزي پيشه کنيم و به برادري بازگرديم.»
او در ادامه افزود: «نوروز در جنبه هاي اقتصادي و تجاري اش هم رونق دارد و تحرک؛ سفره اي رنگارنگ که به روي همه ما که دل در گرو آن داريم باز شده. در بازاري که دستکم جمعيتي چهارصد ميليون نفري از آن ارتزاق مي کنند. از حمل و نقل و جوانب آن گرفته تا نساجي و پوشاک . از صنايع دستي و مايحتاج زندگي تا صنايع شيرني سازي و تنقلات. از صنعت هتلداري و رستوران تا تجارت و کشت گل . همه اينها يعني رونق گردشگري ميان کشورهايي که نوروز را مي ستايند. علقه اي مشترک که به همگرايي ملتها منجر مي شود. وجه مشترکي که مي توان از آن به عنوان يك عامل فرهنگي- سياسي براي برقراری گفتمان بين فرهنگي و ديپلماسي فرهنگي در راستاي همگرايي های منطقه اي بهره گرفت.»
این مقام مسئول افزود: «نوروز مي تواند آغازي باشد براي بازيابي هويت سياسي مردم و انديشه سياسي دولتهاي منطقه در جهت هم ساني، دوستي و اتحاد. آييني كه ملل و اقوام گوناگون را كه بدان باور دارند و همه ساله آن را پاس مي دارند، بهم نزديك مي سازد.»
او ادامه داد: «میتوان بندی بست، اما زمین و زمان بندها را میدرد، میتوان حصاری کشید اما اسب سفید بهاران از راه میرسد. مگر میتوان مرغ اندیشه را از پرواز در آسمان آبی آزادی بازداشت؟ آزادي از زنجير خودکامگي قدرتهاي بزرگ که نوروزيان را کنار هم تاب نمي آورند. بهار را تعادل ربیعی میخواندند و نوروز نماد و نمود دادگری است، هنگام برابری روز و شب است و در آن دم است که ترازوی زمان در مکان به نمایش میآید و بوی شادی در جهان پراکنده میشود. بوی نو شدن، جان را و جهان را فرا میگیرد. اگر همه ما دست در دست هم دهيم به مهر خواهيد ديد که از آن پس سحر سلام میکند، سپیده میدمد، خورشید میدرخشد.»
مونسان ادامه داد: «همان گونه که نوروز را با همراهی و همدلی 12 کشور به ثبت جهانی رساندیم، آیین های دیگری همچون یلدا، عود، عروسکهای بدون صورت، نقرهکاری و سوزندوزی را نیز به اشتراک و فراخوان گذاشتهایم تا سایر کشورها به ما بپیوندند، چراکه باور ما این است که هیچ چیز همچون آیینهای مشترک و امیدآفرین نمیتواند ضامن صلح و دوستی میان ملل و دعوت به گفتمان میان جهانیان باشد.»
معاون رئیس جمهوری افزود: «از کشورهای عضو پرونده نوروز دعوت میکنم با برنامه ریزی برای همکاریهای مشترک و تعریف رویدادهای بینالمللی همچون نمایشگاهها و هفتههای فرهنگی با محوریت نوروز، حق جهانی بودن این میراث ارزشمند و آیینهای جذاب آن را به جا آورند و نشان نوروز را در عرصه صنعت گردشگری شکوفا کنند، چرا که این جشن بزرگ باستانی ظرفیت بالقوه عظیمی برای جلب و جذب گردشگران سراسر جهان و رونق این صنعت در کشورهای عضو پرونده نوروز دارد.»
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صحبت های خود را با با یک بیت شعر به پایان رساند و گفت: «و دست آخر اين شعار فلسفی نوروز گواراي شما باد که "هر روزتان نوروز، نوروزتان پیروز".»
در این مراسم علاوه بر علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، منصور غلامی وزیر علوم، شهیندخت مولاوردی معاون اسبق رییس جمهور در امور حقوق شهروندی و جمعی از سفرای کشورهای خارجی و مسئولان و نمایندگانی از یونسکو حضور داشتند.
در این مراسم همچنین نشان نوروز به دکتر محمد میرشکاری، پژوهشگری که پرونده ثبت جهانی نوروز را گردآوری کرده است، اهدا شد.
رونمایی از تمبر نوروز و نیز رونمایی از ربات نقاش نیز از بخش های دیگر این مراسم بود که با حضور دکتر علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، منصور غلامی وزیر علوم و تعدادی از سفرای کشورهای خارجی انجام شد.
اجرای گروه های موسیقی سنتی و آیین های نوروزی از برنامه های جذابی بود که در حاشیه این مراسم اجرا شد.