به گزارش خبرداغ به نقل از ایلنا، پروفسور روگرز اسمیت استاد علوم سیاسی دانشگاه پنسیلوانیا است.
اسمیت تحقیقات خود را در مورد قانون اساسی، اندیشه سیاسی آمریکا و نظریههای مدرن حقوقی و سیاسی با تاکید بر منافع خاص در مسائل مربوط به شهروندی، نژاد، قومیت و جنسیت انجام میدهد.
وی به عنوان محقق برجسته آکادمی هنر و علوم آمریکایی در سال ۲۰۰۴، آکادمی علوم اجتماعی آمریکا در سال ۲۰۱۱ و عضو انجمن فلسفی آمریکا در سال ۲۰۱۶ انتخاب شده است.
پروفسور اسمیت رئیس انجمن علوم سیاسی آمریکا در سالهای ۲۰۱۷-۲۰۱۸ بوده است.
ایلنا با وی درباره تنشهای میان ایران و امریکا، آینده برجام، ساز و کار ویژه مالی اروپا و آینده خاورمیانه گفتوگو کرده است، که مشروح آن را در ذیل میخوانید:
اگر اسپی وی تجارت نفت را شامل نشود در مقابله با تحریمها کمکی به ایران نخواهد کرد
اتحادیه اروپا اعلام کرده که ساز و کار ویژه مالی به زودی اجرایی میشود ارزیابی شما از این ساز و کار چیست؟ و اس پی وی تا چه حد می تواند مشکلات ناشی از تحریمها را برطرف کند؟
هنوز نمیدانیم چه کالاهایی با مکانیزم SPV پوشش داده خواهد شد یا گستردگی این مکانیزم چه میزان خواهد بود. اگر مطابق گفته کارشناسان، این مکانیزم داد و ستد نفت را شامل نشده و تنها داروها، مواد غذایی و سایر کالاها را شامل شود، نمیتواند کمک چندانی به ایران در مقابله با تحریمهای آمریکا کند.
اما در نهایت احتمال اینکه آمریکا کشورهای عضو اسپیوی (به غیر از ایران) را تحریم کند، بسیار کم است.
میزبانی فرانسه و آلمان کمک زیادی به اجرای ساز و کار ویژه مالی میکند
پیش از این، فرانسه و آلمان برای میزبانی این ساز و کار اعلام آمادگی کرده بودند میزبانی این دو قدرت اروپایی چقدر میتواند موجب ضمانت اجرای این ساز و کار شود؟
مسلما این مساله کمک زیادی به اجرای SPV خواهد کرد. اما تکرار میکنم که همه چیز به میزان گستردگی و کارایی این مکانیزم بستگی دارد که هنوز مشخص نشده است.
اروپاییها وابستگی شدید اقتصادی و نظامی به آمریکا دارند
آیا پیش بینی میکنید اس پی وی قادر به حل مشکلات مربوط به تجارت نفت ایران با دیگر کشورها باشد؟
روی کاغد میتواند، اما خیلی این مساله محتمل نیست. کشورهای اروپایی میگویند که میخواهند SPV را برای مبادلات نفتی نیز اجرا کنند، مسالهای که دولت ترامپ بیش از همه چیز با آن مخالف است و این در حالی است که اروپاییها وابستگی شدید اقتصادی و نظامی به آمریکا دارند.
ترامپ با افزایش تنشها تصمیمات یکجانبه گستاخانهتری اخذ میکند
حمایتهای سیاسی از ترامپ کاهش یافته است
آمریکا در جریان تحریمها به ۸ کشور معافیت اعطا کرد و اخیرا هم معافیت عراق را تمدید کرد آیا این را نوعی عقبنشینی میدانید؟ و آیا فکر میکنید آمریکا ناچار خواهد بود این معافیتها را برای سایرین هم تمدید کند؟
این یک عقبنشینی جزئی است، اما مشخص نیست که تمدید شود یا حتی اجرای آن ادامه پیدا کند. رییسجمهور ترامپ اخیرا نشان داد که هرچه درگیریهای سیاسی و حقوقی با وی شدیدتر شود، تصمیمات یکجانبه گستاخانهتری را اخذ میکند.
ترامپ و متحدان اصلیاش، دشمنی شدیدتری با ایران نسبت به سایر کشورها از جمله چین، کره شمالی و حتی روسیه دارند.
حمایتهای سیاسی از ترامپ کاهش یافته اما تا زمانی که این حمایتها شدیدا کاهش پیدا نکند، یا حتی اگر کاهش هم پیدا کنند، احتمال تمدید معافیتها بسیار کم است.
ترامپ مانند یک مشاور املاک صحبت میکند
دولت آمریکا بدون ارائه مدرک، پایبندی ایران به مفاد توافق هستهای را رد میکند
به طور کلی ارزیابی شما از توافق هستهای ایران و ۵+۱ که در سال ۲۰۱۵ منعقد شد، چیست؟ چرا علیرغم اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها پایبندی ایران به مفاد برجام را تایید کرده است ترامپ آن را بدترین توافق مینامد و از آن خارج شده است؟ آیا صرفا برای اینکه دستاورد دولت اوباما است با آن اینطور برخورد میکند؟
دولت آمریکا بدون ارائه مدرک، پایبندی ایران به مفاد توافق هستهای را رد میکند، اما مخالفتهای اصلی واشنگتن به ترتیب: اول این است که این توافق تاریخ انقضا دارد؛ بنابراین از دستیابی ایران به سلاح هستهای تا ابد جلوگیری نمیکند. دوم اینکه این توافق مختص به برنامه هستهای بوده و عدم حمایت ایران از گروههایی که آمریکا آنها را تروریستی نامیده است را در خود جای نداده است. ترامپ به این دلایل و اینکه اوباما توافق را امضا کرده، مانند یک مشاور املاک صحبت میکند و آن را بدترین توافق نامیده است.
تحریمها به شهروندان عادی ایران لطمه وارد میکند
مقامهای کاخ سفید در حالی ایران را به نقض حقوق بشر متهم میکنند و مدعی هستند که تحریمها شامل فعالیتهای بشردوستانه نیست که به اعتراف جامعه بینالمللی این تحریمها مستقیما زندگی مردم ایران را هدف قرار داده است، ارزیابی شما از این رفتار دوگانه چیست؟
در اینکه تحریمها به شهروندان عادی ایران لطمه وارد میکند، شکی نیست، اما متاسفانه وضع هرگونه محدودیت اقتصادی، به هر دلیلی، بدون آسیب رساندن حداقل به بخشی از جامعه، غیرممکن است. اما سوال این است که آیا آسیبهای وارد شده از جانب این تحریمها از دستاوردهای آن در بلندمدت بیشتر است یا خیر؟
ترامپ به جای احترام، ترس و وحشت بینالمللی از آمریکا را افزایش داده است
ارزیابی شما از آینده سیاسی فردی همچون دونالد ترامپ که نشان داده به هیچ یک از تعهدات بینالمللی پایبند نیست، چییست؟
رییسجمهور ترامپ، باوجود تلاش برای تخریب سازمانهای سیاسی و اقتصادی چندملیتی که با کمک آمریکا پس از جنگ جهانی دوم ایجاد شده و تاکنون دوام آورده، باور دارد که احترام آمریکا در سطح بینالمللی را افزایش داده است. درستش این است که بگوییم ترامپ ترس و وحشت بینالمللی از آمریکا را افزایش داده است تا اینکه احترام به آن را. اما اگر در نهایت او موفق شود نظم جدید اقتصادی و سیاسی در جهان برقرار کند، به عنوان یک چهره شاخص بینالمللی دیده خواهد شد.
موفق نشدن ترامپ خیلی محتملتر است و احتمالا دوره ریاستش در آمریکا به عنوان دورهای تاریک در تاریخ آمریکا و جهان دیده خواهد شد.
رفتارهای دوگانه، استاندارد دولتهای جهان از آغاز تاریخ بشریت است
مقامهای کاخ سفید در حالی ایران و برخی کشورها را به حمایت از تروریسم متهم میکنند که بارها برخی از آنها از جمله جان بولتون در نشستهای برخی گروههای تروریستی ضد ایران که دستشان به خون هزاران نفر آغشته است شرکت کرده و حتی آنها را تامین مالی میکنند آیا این از نظر شما دوگانگی نیست؟
مثل بیشتر کشورها اگر نگوییم تمامی آنها، آمریکا نیز از گروههای که در جهت منافع ملی ایالات متحده عمل کرده و با گروههایی که دشمن آمریکا هستند مقابله میکنند، حمایت کرده است. مانند صدام حسین و حزب بعثی او، کسی که آمریکا ابتدا در جنگ علیه ایران از او حمایت کرد و سپس رویکرد دیگری علیه او به کار گرفت. بله این رفتار دوگانه است، اما همزمان این رفتارهای دوگانه استاندارد دولتهای جهان از آغاز تاریخ بشریت است.
هیچیک از دو حزب اصلی آمریکا با تصمیم خروج از سوریه موافق نبودند
نقش ایران را در مبارزه با تروریسم در منطقه خاورمیانه به ویژه در مبازه با داعش چگونه ارزیابی میکنید؟ تصمیم اخیر ترامپ برای خروج از سوریه چه تاثیری در نقش منطقهای ایران، روسیه و ترکیه دارد. برخی معتقدند وی با این تصمیم به این سه کشور هدیه کریسمس داد.
شکی وجود ندارد که تصمیم رییسجمهوری(خروج نیروها از سوریه) کار را برای بشار اسد، ایران، روسیه و ترکیه برای رسیدن به اهداف خود در سوریه راحتتر میکند.
اگر بخواهیم عادل باشیم، این مساله کاملا درست است که طی سالیان دراز آمریکا از تحقق اهدافش در سوریه ناکام بوده است
اما با این وجود هیچکس در دو حزب اصلی آمریکا یا ارتش این کشور با تصمیم یکجانبه و سریع ترامپ برای خارج کردن نیروها از سوریه موافق نبوده است.
ایران، روسیه، ترکیه و چین میتوانند شبکه مالی مجزا ایجاد کنند
با توجه به قطع دسترسی برخی بانکهای ایران به سوئیفت، آیا فکر میکنید ایران، روسیه، ترکیه و چین قادر به راهاندازی سوئیفت بدون دلار هستند؟
در اینکه آنها میتوانند شبکه مالی مجزا ایجاد کنند، شکی نیست. اما ایجاد شبکه مالی که بتواند تاثیر تحریمهای آمریکا را کاهش دهد خیلی محتمل نیست.
هشداردهندهترین بحران جهان و خاورمیانه در سال جدید میلادی
آیا نابودی برجام موجب ایجاد بحران جدیدی در خاورمیانه خواهد شد؟ از نظر شما جدیترین یا هشداردهندهترین بحران جهان و خاورمیانه در سال جدید میلادی چه رخدادی خواهد بود؟
خاورمیانه طی دهههای اخیر بحرانهای بسیاری را پشت سر گذاشته است. مهمترین سوال این است که آیا ترکیه علیه کُردهای سوریه از گزینه نظامی استفاده میکند یا خیر. اقدامی که میتواند به درگیری با کُردها و سایرین منجر شده و این درگیریها را به عراق و ترکیه نیز منتقل کند.
در بلندمدت اما، سوال مهم، چگونگی برخورد ایران با تاثیر تحریمهای آمریکاست، تحریمهایی که میتواند با اجرایی شدن SPV اتحادیه اروپا، کم اثرتر شود و این مساله که آیا نتانیاهو در اسرائیل میتواند از اتهامها و فشارهای سیاسی جان سالم به در ببرد. هرگونه تغییر عمده در ایران و اسرائیل تاثیر بالایی روی منطقه خواهد گذاشت.
اهمیت اسرائیل برای آمریکا به اندازه صادرات نفت یا حتی بالاتر است
عامل انرژی را در مداخلات آمریکا در خاورمیانه چقدر موثر میدانید؟
قطعا نفت خاورمیانه ارزش زیادی برای آمریکا دارد، اما ایالات متحده در زمان ریاستجمهوری اوباما بار دیگر به صادرکننده نفت تبدیل شد. بنابراین انرژی اهمیت بالایی برای آمریکا دارد اما اهمیت اسرائیل برای آمریکا در همان اندازه و یا حتی بالاتر است.
رهبران دو حزب اصلی آمریکا خواهان روابط خوب با اروپا هستند
اختلاف آمریکا و اروپا در حمایت از توافق برجام را تا چه اندازه جدی میدانید؟ در صورتی که این اختلافات حل نشود چه آیندهای را برای روابط اروپا و آمریکا پیش بینی خواهید کرد؟
اختلافنظرها در این رابطه بسیار عمیق و حقیقی بوده و تنها یکی از مسیرهایی است که دولت ترامپ بدون مشورت با متحدان اروپایی آمریکا و در مخالفت با آنها در آن گام نهاده است. اگر این روند برای چندین سال ادامه یابد، همانطور که آنگلا مرکل پیشنهاد داده، اروپا مجبور خواهد شد از آمریکا مستقلتر شود. اما تداوم این مساله محتمل به نظر نمیرسد.
رهبران دو حزب اصلی آمریکا، جدا از ترامپ، خواهان روابط خوب با اروپا هستند و احتمالا پس از انتخابات ۲۰۲۰ یا حتی زودتر از آن، به خواسته خود میرسند.
نمیدانیم خروج آمریکا از افغانستان چه نتیجهای خواهد داشت
خروج آمریکا از افغانستان بر معادلات شبهقاره و مثلث روابط ایران- آمریکا- افغانستان تاثیر خواهد داشت؟ تاثیر این مساله بر رویکردهای مقابله با تروریسم در افغانستان و پاکستان چیست؟
باوجود اینکه هر روز احتمال صدور دستوری توسط ترامپ برای خارج شدن از افغانستان بیشتر میشود، اما هنوز آمریکا رسما تصمیم خروج از افغانستان را اخذ نکرده است. ما نمیدانیم که خروج از افغانستان چه نتیجهای خواهد داشت برای همین اکنون نمیتوان به این سوال پاسخ داد.
ترامپ افرادی را ترجیح میدهد که دیدگاه ضد ایرانی وی را داشته باشند
برکناریها و تغییرات در دولت ترامپ را چگونه ارزیابی میکنید؟ برخی معتقدند در این مدت اخیر ترامپ تلاش کرده مهرههایی که به مراتب رویکرد مثبتتری نسبت به ایران دارند را کنار گذاشته و گزینههایی مثل بولتون را که به ضدیت با ایران شناخته میشوند روی کار بیاورد. این تغییرات را چگونه تحلیل میکنید؟
شکی نیست که ترامپ افرادی را ترجیح میدهد که دیدگاه ضد ایرانی وی را داشته باشند. ترامپ کسانی که در رابطه با ایران و سایر مسائل با وی مخالفت کردند را به خارج از دولت هدایت کرده و در بعضی موارد به استعفای آنها منجر شده و برخی را خودش اخراج کرده است. در کل تغییرات در کابینه و دولت ترامپ از تمامی حکومتهای مدرن و امروزی بیشتر بوده است.
ترامپ مجبور شد با افرادی کار کند که دیدگاه مشترکی با او دارند اما تجربه و دانش کافی ندارند. این مساله بسیار خطرناک است.
«هدر نائورت» تجربه و دانش لازم را ندارد
تاثیر روی کار آمدن هدر نائورت به عنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل و تصویب قطعنامههای ضد ایرانی را چگونه میبینید؟
«هدر نائورت» یکی از افرادی است که تجربه و دانش لازم را ندارد اما حاضر است از موضع شدید ضد ایرانی ترامپ حمایت کند.
نائورت احتمالا از نیکی هیلی بیشتر ترامپ را خوشحال خواهد کرد اما کارمند بهتری برای آمریکا و سازمان ملل نخواهد بود.
تصمیمات ترامپ شرایط سختی را برای دانشجویان و اساتید ایرانی ایجاد کرده است
در پی تحریمها و قوانین مهاجرتی ترامپ بسیاری از مردم ایران از جمله دانشجویان ایرانی که قصد تحصیل در آمریکا را داشتهاند و یا مشغول تحصیل هستند و به ویژه برخی بیماران با مشکلات جدی مواجه شدهاند ... نظر شما به عنوان استاد دانشگاه درباره چنین برخوردی با دانشجویان چیست؟
به عنوان کسی که رییس مشترک دپارتمان علوم اجتماعی در دانشگاه پنسیلوانیا و همچنین رییس انجمن علوم سیاسی آمریکا بوده، میتوانم تایید کنم که این سیاستهای ترامپ شرایط سختی را برای دانشجویان و استادان مستعد، سختکوش و شایسته ایرانی و آنهایی که شیفته ایران هستند، ایجاد کرده است. این سیاستها به اشخاص، دانشگاههای آمریکایی و به پروسه دنبال کردن دانش لطمه وارد میکند و من قانع نشدم که این سیاستها برای تامین امنیت ملی یا برای سیاستهای خارجی ضروری هستند.
فکر میکنم که این سیاستها خشم علیه آمریکا را افزایش خواهد داد.
احتمالا در دو سال آینده آمریکا به بحرانهایی شدیدتر از بحرانهای خاورمیانه دچار شود
با توجه به مشخص شدم ترکیب جدید کنگره و اینکه از ۳ ژانویه این افراد وارد کنگره شده و کار خود را آغاز کردند و با توجه به تعطیلی که در دولت آمریکا پیش آمد فکر میکنید روابط کنکره و کاخ سفید در ادامه وارد تنش شود؟ آیا در این میان با توجه به ورود دموکرات ها در انتخابات میاندوره ای موضوع ایران یکی از مناقشات ترامپ و کنگره خواهد بود؟
تنشها میان کنگره و کاخ سفید نه تنها ادامه یافته بلکه شدت بیشتری به خود خواهد گرفت.
ایران عنصر مهمی در میان خواهد بود اما تنها یکی از مسائلی است که کنگره درباره آنها با رییسجمهور مقابله خواهد کرد.
اما از همه آنها مهمتر تحقیقات درباره فساد و تبانی و اقدامات مجرمانه در دولت ترامپ، از جمله اعضای خانواده و خود رییسجمهور است. البته که مردم آمریکا برای کشور خود خوبی میخواهند اما ممکن است در دو سال آینده این کشور به بحرانهایی شدیدتر از بحرانهای خاورمیانه دچار شود.
گفتوگو: سید سپهر ثامنی
پمپئو: ایران رعایت حقوق بشر را از عربستان یاد بگیرد!
در آستانه سفر وزیر خارجه آمریکا به مصر، یک رسانه آمریکایی با دستیابی به متن از پیش آماده شده سخنرانی او در قاهره، فاش کرد که «مایک پمپئو» قرار است از ایران بخواهد در مسائل مربوط به حقوق بشر و حاکمیت قانون، از عربستان سعودی درس بگیرد!
تاریخ: ۱۸ دی ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۰
نشریه «پالیتیکو» از طریق دو منبع مطلع ، به متن سخنرانی وزیر خارجه آمریکا در قاهره دسترسی پیدا کرد و بر اساس اطلاعات مندرج در متن این سخنرانی نوشت، پمپئو قرار است تعامل دولت «باراک اوباما» با ایران را محکوم کند و مدعی شود که مواضع« دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، به بهترین نحو، منافع کشورهای منطقه را تامین میکند. وزیر خارجه آمریکا در این سخنرانی، از ایران نیز خواهد خواست در مسئله حقوق بشر و رعایت قانون، از سران عربستان سعودی درس بگیرد! پمپئو در شرایطی قرار است این حرفها را بر زبان بیاورد که هنوز رسوایی قتل «جمال خاشقجی» دامن آلسعود، به ویژه «محمد بن سلمان» را رها نکرده و مشارکت آمریکا در این جنایت و دیگر جنایات عربستان در منطقه نیز بر همگان روشن است
.یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا هم درباره سفر پمپئو به منطقه گفت، این سفر دو محور اساسی دارد: اول اینکه پمپئو میخواهد به متحدان واشنگتن بگوید که «آمریکا از خاورمیانه خارج نخواهد شد» و دوم، «رژیم ایران، بازیگری خطرناک در این منطقه است». به گفته کارشناسان، آمریکا از طریق دامن زدن به ایرانهراسی، دو هدف بزرگ را دنبال میکند؛ اول، به کشورهای منطقه آدرس غلط میدهد و آنها را در کنار اسرائیل نگه میدارد و دوم، سلاحهای خود را به این کشورها میفروشد
.وزارت خارجه آمریکا قبلا طی بیانیهای اعلام کرده بود که پمپئو قرار است در حد فاصل ۱۸ تا ۲۸ دی ماه به اردن، مصر، بحرین، امارات، قطر، عمان و کویت سفر کند.
مایک پمپئو نجس و حشی، بی ادب، بی فرهنگ و بی شخصیت وزیرخارجه آمریکا جنایتکار رعایت قوانین بین الملل، حقوق بین الملل و حقوق بشر را ازسگ وحشی رهبری کره شمالی یاد ودرس بگیرد!
بدترین پرونده جنایات و حشیانه، وحشی گری وغیرانسانی حقوق بشری جهان متعلق به آمریکا جنایتکاراست.
نهاد های حقوق بشری دربرابر جنایات وحشیانه، وحشی گری وغیرانسانی نیروهای آمریکایی درافغانستان، پاکستان، عراق، لیبی، سوریه، یمن، منطقه خاورمیانه نباید سکوت کنند.
حضور نیروهای آمریکایی درافغانستان، عراق، سوریه، لیبی، یمن و... عامل اصلی جنگ درمنطقه خاورمیانه است.
آمریکا عامل جنگ، بی ثباتی وناامنی درمنطقه است.
آمریکا عامل اصلی پیدایش و رشد تروریسم درسراسرجهان است.
درجریان عملیات ائتلاف آمریکایی به بهانه مبارزه با داعش درعراق و سوریه، تاکنون بیش پنج هزارغیرنظامی جان خود را ازدست داده اند.
جنگنده اتئلاف بین المللی به سرکردگی آمریکا جنایتکار به جان ومال مردم مظلوم، بی دفاع و بی گناه عراق و سوریه حمله کنند برای جامعه جهانی شرم آوراست.
حملات ائتلاف بین المللی به سرکردگی آمریکا جنایتکار درعراق و سوریه جنایت جنگی وجنایت علیه بشریت است.
ائتلاف آمریکایی بیش از5 هزار غیرنظامی را درعراق وسوریه کشته است و همچنان نیز ادامه می دهد.
بسیاری ازآوارگان درسراسرجهان، قربانی مداخله جویی های آمریکایی هستند.
سگ گره شمالی با شرفتر ازاین سران آمریکایی ها هستن.
مایک پمپئو تجس و حشی، بی ادب، بی فرهنگ و بی شخصیت وزیر خارجه آمریکا جنایتکار اگر واقعا مدعی حقوق بشریت است چرا دیکتاتورهایی مثل آل خلیفه و آل سعود که مردم این دو کشور را به ستود آورده اند حمایت نمی کند.
عربستان جنایتکار و امارات جنایتکارهمراه با چند کشور جنایتکار دیگر ازششم فروردین سال 94 به سرکردگی آمریکا جنایتکاردرسایه سکوت سازمان های بین المللی خیانتکاردریمن آدم می کشند، مایک پمپئو وزیرخارجه آمریکا جنایتکار دنبال محکوم کردن ایران است.
رفتارمایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا جنایتکار دراین زمینه شرم اوراست.
عربستان غیرنظامیان یمنی را با بمب های ساخت آمریکا می کشد.
مایک پمپئو نجس و حشی، بی ادب، بی فرهنگ و بی شخصیت وزیرخارجه آمریکا رعایت حقوق بشر را از سگ وحشی کره شمالی یاد و درس بگیرد.
کاخ سفید رعایت حقوق بشر را از سگ وحشی کره شمالی یاد و درس بگیرد.
واشنگتن رعایت حقوق بشر را از سگ وحشی کره شمالی یاد و درس بگیرد.
آمریکا رعایت حقوق بشر را از سگ وحشی کره شمالی یاد بو درس گیرد.
حملات رژیم صهیونیستی در سال 2018 به سوریه
گزارش ها در خصوص حمله رژیم صهیونیستی به سوریه با استفاده از موشک ها و جنگنده های این رژیم حاکی از آن است که 12 مورد از 53 مورد حمله به سوریه در سال 2018 میلادی انجام شده است.
تاریخ خبر: 12/10/1397 - 8:32
دولت سوریه نیز با اعلام گزارش و جزئیات این حملات به شورای امنیت سازمان ملل متحد و دیگر مجامع بین المللی، حق خود را برای پاسخگویی محفوظ دانسته است.
اوج یکی از این پاسخ های دمشق را می توان در ساقط کردن یک فروند جنگنده پیشرفته 'اف 16 ' رژیم صهیونیستی در جریان حمله21 بهمن ماه 1396 به سوریه و آسیب دیدن یکی دیگر از جنگنده های متجاوز دانست که به خاطر سنگین بودن ضربه طی سه دهه اخیر، این رژیم به آن اعتراف نکرد.
در همین حال ارتش سوریه و نیروهای مقاومت در پاسخ به حملات مکرر رژیم صهیونیستی به خاک سوریه در تاریخ 20 اردیبهشت ماه (10 می 2018) با 55 فروند موشک مواضع نظامیان این رژیم را در بلندی های اشغالی جولان هدف قرار دادند.
گرچه تل آویو برای اولین بار در 27 اسفند ماه 1395 (17 مارس 2017 ) به حملاتی به خاک سوریه اعتراف کرد، ولی 46 مورد دیگر وجود دارد که بدون اعتراف اقدام به حمله نظامی به خاک سوریه کرده که شواهد و قراین مختلف نشان از آن دارد که چنین حملاتی از سوی رژیم مزبور بوده است.
از نظر زمانی نیز حملات رژیم صهیونیستی به سوریه در سال های اخیر به دنبال شکست های تروریست های مورد حمایت تل آویو به خصوص در مناطق جنوبی سوریه، کسب پیروزی های درخشان ارتش سوریه در برابر تروریست ها در مناطق مختلف و حمله این رژیم برای اعلام حمایت از آنان به خاطر از دست رفتن روحیه تروریست ها و هموار کردن زمینه برای برخی اقدامات آنها در سوریه بوده است.
بر اساس اخبار موجود، رژیم صهیونیستی در سال 2001 یک حمله، 2003 دو حمله، 2006 یک حمله، 2007 یک حمله، 2012 چهار حمله، 2013 چهار حمله، 2014 نه حمله، 2015 هشت حمله، 2016 هشت حمله، 2017 سه حمله و 2018 دوازده حمله نظامی به سوریه انجام داده است.
جالب این است که هیچکدام از این حملات از سوی سازمان ها و نهادهای بین المللی محکوم نشده و همواره با حمایت آمریکا روبرو بوده است .
به طور کلی روز شمار حملات رژیم صهیونیستی در 18 سال گذشته به شرح زیر است:
- جولای 2001 (تیر - مرداد 1380) حمله به مواضع راداری سوریه در داخل اراضی لبنان
- آگوست 2003 (مرداد - شهریور 1382) حمله نظامی به منزل 'بشار اسد' رئیس جمهوری سوریه برای هشدار به حزب الله
- اکتبر 2003 (مهر - آبان 1382) حمله به مواضعی در منطقه 'عین الصاحب' در نزدیکی دمشق
- ژوئن 2006 (خرداد - تیر 1385) حمله به کاخ ریاست جمهوری در دمشق
- سپتامبر 2007 ( شهریور - مهر 1386) حمله به مواضعی در 'دیرالزور' در شرق سوریه
- می 2012 (اردیبهشت - خرداد 1391) حمله هوایی به مواضع نظامی ارتش سوریه در جولان
- جولای 2012 (تیر - مرداد 1391) حمله به مواضع نظامی و اداری سوریه در جولان
- سپتامبر2012 ( شهریور - مهر 1391) حمله به مواضع نظامی سوریه در جولان
- نوامبر 2012 ( آبان -آذر 1391) حمله توپخانه ای به مرزهای سوریه
- 30 ژانویه 2013 ( 11 بهمن 1391) حمله به مواضع موشک های زمین به هوا و مواضع نظامی در نزدیکی دمشق
- 3 می 2013 (13اردیبهشت 1392) حمله هوایی به مراکز پژوهشی در 'جمرایا' در حومه دمشق
- 5 می 2013 (15اردیبهشت 1392) حمله هوایی به مراکز پژوهشی در جمرایا در حومه دمشق
- 13 جولای 2013 ( 22 تیر 1392) حمله به مقر موشک های 'یاخونت' پیشرفته روسی در سوریه
- 30 ژانویه 2014 ( 10 بهمن 1392) حمله به مرکز پژوهش های علمی در منطقه جمرایا در حومه دمشق
- 25 فوریه 2014 (6 اسفند 1392) حمله به مواضع حزب الله در مرزهای مشترک لبنان و سوریه
- 19 مارس 2014 ( 28 اسفند 1392) حمله به مواضع ارتش سوریه در بخش هایی از جولان در استان 'قنیطره'
- 3 می 2014 (13 اردیبهشت 1393) حمله به مواضع حزب الله
- 6 می 2104 (16 اردیبهشت 1393) حمله به مراکز پژوهش های علمی در دمشق
- 22 ژوئن 2014 (1تیر 1393) حمله هوایی به منطقه جولان
- 15 جولای 2014 (24 تیر 1393) حمله به سه موضع اداری و نظامی ارتش سوریه در جولان
- 5 سپتامبر 2014 (14 شهریور 1393) حمله به 'تل الحاره' در حومه غربی 'درعا' در جنوب سوریه
- 7 دسامبر 2014 (16 آذر 1393) حمله به منطقه 'دیماس' در شمال غربی دمشق
- 18 ژانویه 2015 ( 28 دی 1393) حمله به منطقه جولان تحت کنترل سوریه
- 28 ژانویه 2015 (8 بهمن 1393) حمله به مواضع ارتش سوریه
- 29 جولای 2015 ( 7 مرداد 1394) حمله به مواضع حزب الله در سوریه
- 20 آگوست 2015 (29 مرداد 1394) حمله به مناطقی در سوریه که در جریان آن 5 غیرنظامی کشته شدند
- 21 آگوست 2015 (30 مرداد 1394) حمله به جولان در استان قنیطره
- 13 سپتامبر 2015 ( 22 شهریور 1394) حمله به فرودگاه نظامی 'المزه' در غرب دمشق پایتخت سوریه
- 27 سپتامبر 2015 ( 5 مهر 1394) حمله به مواضع نظامیان سوری در حومه قنیطره
- 19 دسامبر 2015 (28 آذر 1394) حمله نظامی و کشته شدن 'سمیر القنطار' فرمانده حزب الله در حومه دمشق
- 9 فوریه 2016 (20 بهمن 1394) حمله به موضعی در نزدیکی شهر القطیفه در حومه دمشق
- 10 سپتامبر 2016 (20 شهریور 1395) حمله به مواضع توپخانه ای ارتش سوریه در حومه جنوبی قنیطره
- 14 سپتامبر 2016 (24 شهریور 1395) حمله به مواضع ارتش سوریه در 'عین البرج' در نزدیکی شهرک 'قلعه جندل'
- 18 سپتامبر 2016 (28 شهریور 1395) حمله جنگنده های رژیم صهیونیستی به مواضع ارتش سوریه در حومه قنیطره
- 27 سپتامبر 2016 (6 مهر 1395) حمله به مواضع ارتش سوریه در جولان
- 28 سپتامبر2016 (7 مهر 1395) حمله با استفاده از گروه های مسلح وابسته به داعش در جولان
- 28 نوامبر 2016 (8 آذر 1395) حمله به مواضعی در جنوب جولان در استان قنیطره سوریه
- 17 دسامبر 2016 (27 آذر 1395) حمله به فرودگاه المزه و مقر فرماندهی عملیات لشکر چهارم ارتش سوریه
- 13 فوریه 2017 (25 بهمن 1395) پرتاب 8 موشک از سوی این رژیم به سمت فرودگاه المزه از منطقه 'بحیره طبریا'
- 22 فوریه 2017 ( 4 اسفند 1395) حمله موشکی رژیم صهیونیستی به مواضع ارتش سوریه در کوه های 'القطیفه' در نزدیکی دمشق
- 9 ژانویه 2018 (19 دی 1396) حمله با شلیک سه فروند موشک به منطقه قطیفه در اطراف دمشق
- 10 فوریه 2018 (21 بهمن 1396) حمله هوایی به شمال شرق و جنوب دمشق که در جریان آن یک فروند جنگنده رژیم صهیونیستی ساقط و یک فروند دیگر دچار صدمه شد
- 9 آوریل 2018 (20 فروردین 1397) حمله هوایی با استفاده از جنگنده های اف 16 به فرودگاه 'تی - 4 ' در حومه 'حمص'
- 30 آوریل 2018 (10 اردیبهشت 1397) حمله به مقرهای ارتش در اطراف 'حلب' و 'حما' با استفاده از موشک
- 5 می 2018 (15 اردیبهشت 1397) حمله رژیم صهیونیستی به مرکز تحقیقات نظامی جمرایا در اطراف دمشق
- 9 می 2018 (19 اردیبهشت 1397) حمله موشکی رژیم صهیونیستی به مناطق مختلفی از سوریه
22 جولای 2018 (31 تیر 1397) حمله هوایی رژیم صهیونیستی به مراکز تحقیقاتی وزارت دفاع سوریه در منطقه 'مصیاف' در اطراف حما
4 سپتامبر 2018 (13 شهریور 1397) جنگنده های متجاوز رژیم صهیونیستی با استفاده از فضای بیروت برخی از پایگاه های نظامی در استان های 'طرطوس' و حماه در مرکز و غرب سوریه را هدف قرار دادند
15 سپتامبر 2018 (24 شهریور 1397) رژیم صهیونیستی با استفاده از حریم هوایی مناطق اشغالی جولان اهدافی را در نزدیک فرودگاه دمشق مورد هدف قرار داد که با اقدام به موقع پدافند هوایی موشک ها در هوا منفجر شد
29 نوامبر 2018 (8 آذر 1397) رژیم صهیونیستی با 70 فروند موشک به مدت 45 دقیقه مناطق 'الکسوه' در جنوب دمشق ، 'الدیماس' در مثلث قنیطره ، دمشق و درعا و 'الکناکر' در جنوب دمشق را مورد حمله قرار داد که با اقدام سامانه های دفاعی ارتش سوریه مواجه و بسیاری از موشک های شلیک شده در هوا مورد اصابت قرار گرفت
9 دسامبر 2018(18 آذر 1397) برخی رسانه ها مدعی تجاوز رژیم صهیونیستی به فرودگاه بین المللی دمشق با 8 فروند موشک شدند. خبرگزاری رسمی سوریه 'سانا' نیز ابتدا این خبر را منتشر، ولی در ادامه آن را حذف و مدعی شد که فعالیت های فرودگاه به صورت عادی جریان دارد
25 دسامبر2018 ( 4 دی 1397) جنگنده های متجاوز رژیم صهیونیستی با استفاده از موشک برخی مراکز نظامی سوریه در اطراف دمشق را مورد هدف قرار دادند. سامانه سوریه نیز به این تجاوز پاسخ داد و یکی از موشک های شلیک شده در جولان فرود آمد
از داود پورصحت