فریدون مجلسی، دیپلمات سابق ایران و کارشناس مسائل سیاست خارجی می گوید: پس از 13 آبان بار روانی موجود ناشی از تحریم های آمریکا خواهد شکست.
به گزارش خبرداغ ، مجلسی در گفت و گو با «انتخاب»، درباره تحریم های جدید دولت ترامپ و علت اعلام زودتر از موعد آن گفت: آمریکا بعد از روی کار آمدن ترامپ، امری را که همیشه در نهان انجام می داد، کاملا علنی انجام می دهد. میگوید میخواهیم تمام دنیا خودش را با ما تطبیق دهد. هر کس هم تطبیق ندهد چنین و چنان می شود. در بحث ایران، 40 سال است که اختلاف بین دو کشور وجود دارد. در این مدت به دلیال مختلف لز جمله گروگانگیری، اختلافات نهادینه شده است.
او ادامه داد: علت این موضوع هم روابط امریکا با اسرائیل است. ایران، آمریکا هم اسرائیل را به عنوان یک موضوع ایئدولوژیک م یداند و 40 سال است در این ماجرا اختلاف وجود دارد. اینکه کدام طرف توانانیی این را دارد در این نبرد پیش برود بیشتر است.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی افزود: آمریکایی ها به صورت یکجانبه ما را تحریم کردند، ها هم قرارداد فروش هواپیماهای بویئنگ را امضا کردند و با ایرباس موافقت کردند ولی بعدها که درگیری علنی شد، سخت گیری و بانکدرای ما را هم تحریم کردند.
او درباره همراهی دیگر کشورها با تحریم، گفت: اکثر کشورها همیشه مثل همه مسائل دیگر، طرف قدرت را می گیرند. سیاست همیشه طرف منافع ملی را می گیرد ولی وقتی سیاست با مسائلی دیگری درهم آمیزد، در این صورت منافع ملی تحت الشعاع قرار می گیرد.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی درباره علت اعلام تحریم ها دو روز زودتر از 13 آبان گفت: علت آنکه ترامپ پیش از موعد تحریم ها را اعلام کرد، این بود که شنبه و یکشنبه تعطیل است و او از نگاه خود این نوید را میدهد که خیالتان راحت باشد که ما از دوشنبه شروع می کنیم. این موضوع بیشتر جنبه تبلیغاتی و تاثیرگذاری روانشناختی دارد. در واقع ترامپ با این کار سرو صدا میکند که بگوید این کار را انجام خواهد داد.
مجلسی درباره احتمال جبران کمبود نفت در بازار در صورت کاهش تولید نفت ایران گفت: آمریکا فکر می کرد عربستان بتواند خلا نفت و حذف ایران از بازار نفت را جبران کنند اما میزان بهره برداری کشورها رو به افول است. عربستان در حال حاضر دچار مسائل بین المللی است و از حداکثر ظرفیت و توان تولید نفت خود نیز استفاده می کند. روسیه هم که خود به نوعی تحریم است. از طرفی، نوع نفت سبک ایران، برای بعضی پالایشگاه ها طوری است که خود را با آن تطبیق داده اند؛ اینها به امریکا می گویند مشکلی برای تحریم نیست، اما آیا جریمه ما را می دهید؟ کسی که دستور می دهد باید بتواند هزینه آن را هم متحمل شود.
مجلسی ادامه داد: هند با آن عظمتش، کره جنوبی و ژاپن با این عظیم بودنشون، ناچار به خرید از ایران هستند. البته مسئله آنها فقط خرید نفت نیست؛ می خواهند اعتباری برای فروش کالا به ایران هم ایجاد کنند. ما در آسناته زمستان هستیم و این مصرف نفت در نیمکره شمالی را به شدت بالا می برد. ولی ممکن است 6 ماه دیگر تا این حد به نفت ایران نیاز نباشد، هماه اینها این مسائلی است که امریکا را مجبور می کند که با واقعیت روبرو شود.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه آمریکا می گوید ما ارفاق کرده ایم و از این طریق منت می گذارد گفت: مسئله ای که بین ایران و آمریکا وجود دارد، فراتر از این است که چه کسی حق می گوید؛ اگر مذاکره امکان پذیر بود، این موضوعات هم قابل مذاکره بود. اگر واقعیات را به طور مثال در عراق درک نکنیم ممکن است امریکا آنها را مجبور کند که بین ایران و امریکا یکی را انتخاب کنند؛ در آن شرایط، ان وقت عراق به ناچار چه خواهد کرد؟
مجلسی تصریح کرد: گفتگو و مذاکره در سیاست خارجی را باید با مصلحت اندیشی تلفیق کرد. در شرایط فعلی دنیا هم از آمریکا رنجیدگی پیدا خواهد کرد؛ می گویند شما که هستید که دستور میدهید و همه هم باید ناچار به اطاعت باشند؟ این فرصت و شانسی است که برای ایران وجود دارد. مثلا شما به چین نگاه کنید. این کشور بسیار تاجر مسلک است و حرف اول را در این حوزه در دنیا میزند و از امریکا و بازارش به شدت سود می برد، اما برایشان سخت است که فرمانبردار آمریکا باشند.
او ادامه داد: یک دلیل عدم همراهی اروپا با آمریکا هم همین است. نمی خواهند بگویند اروپا با ان همه عظیمت و صعنت، فرمانبردار امریکا باشد. وگرنه می بینیم که در اروپا چه تبلیغات وسیعی در این زمینه علیه ایران انجام شد؛ در مورد اتفاقات اخیرد در دانمارک هم که یک دولت دست راستی در آنجا روی کار است، باید بگویم که این اتهام کاملا مشکوک است.
مجلسی درباره اینکه آیا آمریکا به دنبال تخریب سازوکار ویژه مالی اتحادیه اروپاست؟، گفت: قطعا آمریکایی ها دنبال شکستن اجماع اروپا هستند، در ماجرای اخیر در دانمارک، آشکارا دولت ایران هیچ نقشی نداشته، حالا چه کسانی این توطئه برنامه ریزی شده را انجام داده اند و آیا کسانی برای این کار خریداری شدند، هنوز مشخص نیست. طبیعی است که این حادثه به هیچ وجه به نفع ایران نبوده. مانند ماجرایی که در فرانسه علیه روحانی و سفرش اتفاق افتاد. این اتفاق هم علیه ایران بود، بدون اینکه خاصیتی برای تهران داشته باشد.
او درباره سازوکار ویژه مالی اتحادیه اروپا، با بیان اینکه هیچ گاه هیچ کشور تحت تحریمی نبوده، که اروپا هم با اصل تحریمش موافق نبوده باشد گفت: در یک مقطع زمانی، برای روسیه محاسباتی برای تجارت با اروپا گذاشته شده بود که شمال sdr، حق برداشت مخصوص می شد که بر مبنای پول فرضی که ارزشش از یک سبد پولی امریکای، اروپایی و انگلیسی تجمیع می شد. اما در حال حاضر می گویند ایران نفت خود را می فروشد، و اروپایی ها پول را به صندوق می دهند. حالا ایران هر خریدی از هر کشوری در اتحادیه اروپا، انجام دهد، پول آن نیز از صندوق برداشت می شود. در واقع برای اروپا، این حسن را دارد که ایران را متقاعد به فروش نفت به اروپا کند که نوعی معامله ای پایا پای است.
مجلسی ادامه داد: ما پیشتر با چین و هند، این سازوکار را داشته ایم، چینی ها پولی بابت نفت نمی دادند. تازه ان پول، انجا انباشه شده بود. در واقع چینی ها در این زمینه تاجر مسلک تر هستند. هند هم همین روش را در پیش گرفته بود و ما با روپیه و یوان تجارت می کردیم.
مجلسی همچنین گفت: ممکن است اخباری که در رسانه ها منتشر می شود اقدامی عامدانه از سوی اروپا برای گمراه کردن آمریکا در مورد ماجرای سازوکار ویژه مالی میان ایران و اروپا باشد. البته در مقابل، آمریکا با دو برنامه تبلیغاتی از جمله ماجرای دانمارک و پاریس به دنبال عملیات تخریبی است.
او درباره وضعیت کشور پس از 13 آبان نیز اظهار داشت: فکر می کنم مقداری این بار روانی بشکند. این روزها، مردم دیگر با واقعیت مواجه می شوند، البته شرایط ما نسبت به ونزوئلا و کشورهای از این دست خیلی بهتر است.