کد خبر: ۷۵۴۹۶۱
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۰
تعداد بازدید: ۳۴۵
سفیر ایران در عراق تاکید کرد: امروز چهار هزار دانشجوی عراقی به صورت رسمی از سوی دولت این کشور در ایران بورسیه شده‌اند و این فارغ از دانشجویان عراقی است که با هزینه خود در ایران تحصیل می‌کنند.
۴ هزار دانشجوی عراقی در ایران بورسیه تحصیلی شده‌اند/ تلاش تهران برای کمک به بهبود روابط بغداد و اربیل

به گزارش خبرداغ به نقل از ایلنا، مصطفی مسجدی صبح امروز در نشستی خبری که در موسسه مطالعات راهبردی اندیشه‌سازان نور گفت: عراق از دو بحران بسیار بزرگ با موفقیت بیرون آمد؛ بحران داعش و جنگ با تکفیری‌ها که تهدید بسیار جدی و مهمی در منطقه بود و سرزمین‌های زیادی را اشغال کرده بود. عوامل مهمی در این موفقیت نقش داشتند؛ حضور مردم، حشدالشعبی، دولت عراق و... اما عراقی‌ها معترف هستند که ایران در عبور از بحران نقش‌آفرین هستند و قدردان این حمایت هستند.

وی همه پرسی اقلیم کردستان را بحران دیگر عراق دانست و اظهار داشت: اگر این موضوع درست اداره نمی‌شد منجر به بحران داخلی و جنگ داخلی می‌شد اما عراقی‌ها این مسئله را هم پشت سر گذاشتند و در این پرونده هم ایران نقش مهمی داشت.

سفیر ایران در بغداد عراق وارد مرحله جدید خواهد شد و آن مرحله معمار و سازندگی اقتصادی و گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با دیگر کشورها است، تصریح کرد: در این مرحله ایران باید نقش بی‌بدیل خود را مانند گذشته انجام دهد یعنی ایران در کنار دولت و ملت عراق در امر سازندگی باید تلاش کند و فعال باشد و موسسات‌، شرکت‌ها، وزارتخانه‌ها و مردم در امر بازسازی عراق کمک کنند.

مسجدی ادامه داد: خبرنگاری از من پرسید که آیا ایران بعد از جنگ به عراق کمک می‌کند. من گفتم موقعی که در سختی‌ها کنار همدیگر هستیم مگر می‌شود در دوران بازسازی، بازگشت آوارگان به مناطق خود، ساختن‌ خانه‌ها و پل‌ها نباشیم؟ این وظیفه جمهوری اسلامی است که به کشور دوست و همسایه مسلمان خود کمک کند.

وی با بیان اینکه روابط دو کشور در سطح خوبی است، خاطرنشان کرد: در ابعاد امنیتی و دفاعی و نظامی در سطح خوبی است. در بعد فرهنگی، علمی و دانشگاهی قابل اعتنا است. در مسائل اجتماعی در سطح فوق‌العاده‌ای است. سالانه شش میلیون نفر رفت و آمد دارند. چهار میلیون نفر از ایران سالانه به عراق می‌روند و حدود یک میلیون و هفتصد هزار نفر تا دو میلیون نفر از عراق به ایران می‌آیند.

سفیر ایران در عراق با بیان اینکه روابط دولتی دو کشور بعد از سقوط صدام بسیار گسترده و عالی است، ابراز داشت: هرچند در مسئله کردستان، چالشی میان ایران و کردها به وجود آمد ولی رابطه جدی میان ایران و احزاب کرد وجود دارد. ایران تلاش می‌کند به بهبود روابط بغداد و اربیل کمک کند، به گونه‌ای که هم منافع دولت مرکزی حفظ شود و هم منافع مردم کرد تامین شود.

مسجدی با بیان اینکه مناسبات اقتصادی ایران با عراق در مرحله دوم قرار دارد که بعد از چین قرار دارد، عنوان کرد: حجم مبادلات تجاری میان شش و نیم تا هفت میلیون دلار در سال است و با فروش برق، گاز و زائرین سطح مبادلات به ۱۲ میلیون دلار می‌رسد. روزانه ۱۲ میلیون مترمکعب گاز از نفت شهر صادر می‌شود و سه نیروگاه برق عراق توسط ایران اداره می‌شود. عراقی‌ها بیش از این نمی‌توانند گاز بگیرند مگرنه ایران آماده برای صادرات گاز است.

وی افزود: قراردادها و موافقتنامه‌های زیادی درسطح تجاری و وزارت کشور و همچنین بخش‌های خصوصی ایران و عراق وجود دارد. مرزهای دو کشور، امن و پر مبادله‌ای است. ما بیشترین مرز را عراقی‌ها داریم. ایران هم طولانی‌ترین مرز برای عراق است که امن‌ترین مرز این کشور است.

سفیر ایران در عراق با بیان اینکه کشورمان در عراق شش نمایندگی و کنسولگری دارد، یادآور شد: ایران در هیچ کشوری همانند عراق این تعداد نمایندگی ندارد که نشاندهنده سطح و عمق روابط است. در مبادلات تجاری، مرزهای ما تماما فعال هستند و کامیون‌های تجاری میان دو کشور تردد دارند. سطح روابط اقتصادی قابل قبول و خوب است.

مسجدی با تاکید بر اینکه ایران و عراق دو کشور دوست و مسلمان هستند که باید سطح روابط‌شان را ارتقا دهند، بیان کرد: امروز چهار هزار دانشجوی عراقی به صورت رسمی از سوی دولت این کشور در ایران بورسیه شده‌اند و این فارغ از دانشجویان عراقی است که با هزینه خود در ایران تحصیل می‌کنند. ظرفیت‌های دو کشور ایجاب می‌کند که روابط خود را در همه ابعاد توسعه دهیم.

وی اضافه کرد: عراق امروز در آستانه انتخابات پارلمانی هم است. انتخابات عراق که منجر به تشکیل پارلمان می‌شود مهمترین انتخابات این کشور است. ما در عراق دو انتخابات داریم؛ انتخابات پارلمانی و انتخابات شورای استان‌ها که در اواخر اردیبهشت ماه هر دو انتخابات برگزار می‌شود.

سفیر ایران در بغداد با بیان اینکه انتخابات صحنه رقابت احزاب، طوائف و اقوام و مذاهب مختلف است، گفت: بعد از تشکیل مجلس، مجلس دولت، نخست‌وزیر و رئیس‌جمهور را انتخاب می‌کند لذا ساختار سیاسی این کشور با این انتخابات شکل می‌گیرد. ما امیدواریم انتخاباتی بسیار خوب و موفق برگزار شود. جمهوری اسلامی آمادگی خود را برای هرگونه کمکی که موجب برگزاری باشکوه انتخاب می‌شود، اعلام کرده است.

مسجدی درخصوص افزایش تعرفه‌ها بر کالاهای ایرانی از سوی دولت عراق و جایگزین شدن ترکیه نسبت به ایران اظهار داشت: چین شریک تجاری اول عراق است و بعد از چین ایران است و ترک‌ها در مقام سوم قرار دارند. این در حالی است که قبلا ترکیه دومین شریک تجاری عراق بود و ایران در مقام سوم قرار داشت. میان ایران، ترکیه و چین رقابت تنگاتنگی وجود دارد.

وی با بیان اینکه تجار ایرانی به خاطر برخی معطلی‌ها در مرزها است، تصریح کرد: حجم عظیمی از مبادلات تجاری در مرزها صورت می‌گیرد و هنوز کامیون‌ها امکان ورود به مرزها را ندارند. برخی مسائل فنی و اجرایی مانع از این کار شده است. این مشکلات وجود دارد اما موجب ایجاد کاهش روابط یا چالشی که روابط و تجارت ما متوقف کند، نشده است.

سفیر ایران در عراق در پاسخ به این سوال که چرا در یکسال اخیر قرارداد فنی و مهندسی جدیدی میان دو کشور امضا نشده است؟ خاطرنشان کرد: فروش گاز ایران شش ماه پیش امضا شد. ایران میزان خوبی از برق صادر می‌شود. اگر اتفاقی رخ نداده بخاطر عدم تامین مالی از سوی عراق بوده است زیرا بخش عمده درامد این کشور صرف مبارزه با تروریسم و جنگ شده است مگرنه به خاطر ضعف ایران یا عراق نبوده است. در زمینه آب، دو کشور مبادله آب نداشتند. ایران اقدامی برای کاهش ورود آب خود به عراق انجام نداده است.

مسجدی با بیان اینکه تنها هفت یا هشت درصد آب‌های ایران به عراق می‌رود، ابراز داشت: ۹۰ و چند درصد آب عراق از سوی ترکیه به عراق می‌آید. از سوی دیگر، ایران خود با مشکل ایران روبه‌رو است. ایران در زمینه آب دریغ نکرده است. وقتی ایران برای عراق خون داده، به عراق آب ندهد. قرارداد گاز امضا شده، برق خوبی هم می‌دهیم. متاسفانه عراق مشکل خرید بیشتر از ایران را ندارد که همانطور گفتم به خاطر مسائل بودجه‌ای است.

وی در همراهی عراق با ایران در مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی بیان کرد: عراق بعد از سقوط صدام و تشکیل نظام جدید، به دلیل بحران‌های داخلی، دچار چالش‌هایی شد که در سطح مناسبات سیاسی و منطقه‌ای‌اش دچار مشکلاتی شد اما میان ایران و عراق روابط خوبی وجود دارد. عراق در عرصه مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی همسویی خوبی با ایران دارد.

سفیر ایران درعراق ادامه داد: البته ممکن است ما توقعات بیشتری داشته باشیم اما عراقی‌ها تلاش کرده‌اند خواسته‌های جمهوری اسلامی را براساس منافع و مصالح خود تنظیم کنند. عراق در هیچ عرصه‌ای که در ضدیت علیه ایران باشند، همراهی نکرده‌اند. ممکن است ما انتظار داشته باشیم آنها مخالفت شدیدتری بکنند. نگاه آنها مثبت و علاقه‌مند است و می‌خواهند خواسته‌های ما را تامین کنند.

مسجدی با بیان اینکه ما به عراقی‌ها گفته‌ایم که نمی‌خواهیم کشور شما صحنه منازعه ما با دیگر باشد، یادآور شد: ما با امریکا و عربستان مشکل داریم ولی روابط شما با امریکا، اتحادیه اروپا و عربستان به ما ربطی ندارد. اگر این روابط در ضدیت با ایران باشد، مورد اعتراض ماست ولی اگر این گونه نباشد، ما مشکلی نداریم. رابطه عراق و عربستان به معنای قرار گرفتن عراق به جای ما نیست.

وی افزود: حق دولت و ملت عراق است که برای سرنوشت خود تصمیم بگیرد اما روابط با ایران باید در دستورکار باشد و این نباید دچار خدشه و چالش باشند و عراقی‌ها مراقبت می‌کنند تا سطح دوستی‌شان را با ایران ارتقا دهند.

سفیر ایران در عراق درباره جبهه مقاومت عنوان کرد: جبهه مقاومت امروز جبهه قدرتمندی است. اگر به روندهای منطقه‌ای و سیاسی نگاه کنیم این جبهه روز به روز قوی‌تر شده و دشمنانش ضعیف‌تر شده‌اند. عراق نیز در این جبهه قرار دارد. البته ممکن است در یک خانواده اختلافی هم وجود داشته باشد ولی این جبه قوی‌تر شده است و دشمنان هم از این جبهه می‌ترسند.

مسجدی درباره اجرایی شدن قطعنامه ۵۹۸ و گرفتن خسارت‌های جنگ گفت:‌ مواد زیادی از قطعنامه ۵۹۸ اجرایی شده است. در موضوع خسارت‌های جنگ هنوز موقعیتی پیدا نشده است زیرا دولت این کشور در زمان بعد از صدام دچار بحران‌های مختلفی بوده است. پرونده مفتوحی در روابط دو کشور است که باید شرایط آن فراهم شود. البته ایران برآورد اولیه‌ای از خسارت‌های ایران در جنگ دارد.

وی درباره آینده حشدالشعبی نیز اظهار داشت: حشدالشعبی یک نیروی قدرتمند مردمی و دواطلب بود که صحنه جنگ را عوض کرد. تشکیل حشدالشعبی چند پایه داشت؛ در راس آن فتوای آیت‌الله سیستانی بود. دوم استقبال مردم بود و سوم سازماندهی آن بود که دولت عراق و ایران نقش داشتند. حشدالشعبی یک ساختار دفاعی علیه تهدیدات است. در مبارزه با تروریسم نقش بی‌بدیلی داشت و صحنه نبرد را عوض کرد.

سفیر ایران در بغداد با بیان اینکه امروز که مردم نابودی داعش را جشن می‌گیرند، حشدالشعبی نقش مهمی داشت، تصریح کرد: پارلمان عراق حشدالعشبی را قانونی کرده و کسی امکان نابودی آن را ندارد. حشدالعشبی یک نیروی بازدارنده در برابر تهدیدات عراق است. تروریسم هنوز از بین نرفته است. بستر رشد تروریسم در عراق فراهم است. تهدیدات داخلی و خارجی متوجه عراق است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظر شما
در زمینه ی انشار نظرات مخاطبان رعایت چند نکته ضروری است
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید خبر داغ مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است خبر داغ از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب, توهین یا بی احترامی به اشخاص ,قومیت ها, عقاید دیگران, موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه های دین مبین اسلام باشد معذور است. نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نام:
ایمیل:
* نظر: